ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιοδεία του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στους τέσσερις νομούς της Κρήτης μετά τις σφοδρές διαμαρτυρίες ● Κέρδισε προς το παρόν ανακωχή δίνοντας διαβεβαιώσεις για διόρθωση όλων των λαθών εις βάρος αγροτών, κτηνοτρόφων και ΟΤΑ.

Μαραθώνιο επαφών με αυτοδιοικητικούς και αγροτικούς φορείς της Κρήτης είχε την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προσπαθώντας να σβήσει τις φωτιές που άναψε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Στα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, οι αγρότες τον υποδέχτηκαν με πανό έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Οι αγρότες είδαν ξαφνικά τις περιουσίες τους να χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις και να καλούνται να πληρώσουν υψηλά τέλη για να προβάλουν αντιρρήσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και με δημοτικές εκτάσεις σε όλο το νησί, γεγονός που έφερε και τους δημάρχους σε θέσεις μάχης έναντι του υπουργείου.

Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει την οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Ωστόσο, στις συναντήσεις στην Κρήτη τέθηκαν επί τάπητος και επιμέρους ζητήματα, όπως οι φρυγανώδεις εκτάσεις που έχουν καταγραφεί ως δασικές αλλά και οι δασωμένες λόγω εγκατάλειψης ιδιοκτησίες αγροτικής γης που επίσης ξαφνικά οι ιδιοκτήτες τους είδαν να περνούν στα χέρια του κράτους.

Για όλα αυτά ο υπουργός υποσχέθηκε λύσεις ανακοινώνοντας την ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους, στα κατά τόπους δασαρχεία, για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, χωρίς κόστος για τους πολίτες, ενώ παραδέχτηκε πως όντως κάποιοι μελετητές έχουν από λάθος εντάξει και τις φρυγανώδεις εκτάσεις στις δασικές. Οι δήμαρχοι του νησιού επισήμαναν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις δημοτικές υποδομές, όπως δρόμοι, παραλίες, ΧΥΤΑ, και πήραν επίσης διαβεβαιώσεις πως όλα θα διορθωθούν.

«Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί ούτε για τις περιουσίες τους ούτε για τις ενισχύσεις τους οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με άμεσο τρόπο, χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να επιβαρυνθεί με κάποιο κόστος ο πολίτης», είπε μεταξύ άλλων την Κυριακή από το Ηράκλειο ο κ. Σκρέκας.

ΑΠΕ στα δάση

Οι δεσμεύσεις του υπουργού ικανοποίησαν τους φορείς της Κρήτης, με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους να ανακοινώνουν άρση των κινητοποιήσεων, δηλώνοντας ωστόσο σε επιφυλακή μέχρι να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες διορθώσεις. Ένα πάντως από τα θέματα που δεν άνοιξε (με ευθύνη και των τοπικών φορέων) ήταν η παράδοση των δασικών εκτάσεων ως γηπέδων για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ τονίζει πως η πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες δεν ξεκινά από το ενδιαφέρον για την προστασία των δασών, αλλά επειδή χρειάζεται ένα πλαίσιο για επενδύσεις και «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ενώ όπως αναφέρουν «ήδη, εν όψει της επέλασης των ΑΠΕ, είχαν προηγηθεί σε χρόνο ανύποπτο για τους πολίτες νόμοι «αντισυνταγματικοί» που ευνοούσαν τις επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.04.2021