«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ Λ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΗΣ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πριν διαβάσετε να κάνουμε δυο συμφωνίες. Πρώτον: Αν θεωρείτε πως το έχω παρακάνει με τα δέντρα και «αμάν πια με την οικολογία, μας έχετε πρήξει, αφήστε να γίνει κανένα έργο στην πόλη», εντάξει κανένα πρόβλημα. Στο dionellis.gr υπάρχουν πολλά και πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για να διαβάσετε, δε χρειάζεται να προχωρήσετε παρακάτω εδώ.

Δεύτερον: Ας συμφωνήσουμε πως η ανάπλαση του Κέντρου γίνεται για καλό, είναι ένα έργο που θα αναδείξει την πόλη και, εφόσον γίνει σωστά, θα αποτελεί θετική παρέμβαση της παρούσας δημοτικής αρχής. Ούτε εγώ, αλλά και κανένας εξ όσων γνωρίζω δεν ζητάμε να σταματήσει το έργο. Ωστόσο τονίζουμε πως το έργο δεν ξεκίνησε σωστά και ζητάμε να ακυρωθεί στην πράξη κάθε κομμάτι του που στρέφεται ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος, εν προκειμένω των δέντρων της πόλης.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, ίσως έχετε την περιέργεια να διαβάσετε τα εξωφρενικά που συνέβησαν ως τώρα και κυρίως όσα εξίσου εξωφρενικά αναμένονται με βάση τη μελέτη του έργου, η οποία έχει καταρτιστεί το 2010 (από την προηγούμενη δημοτική αρχή) αλλά αποτελεί ακόμα και σήμερα τη βάση για την υλοποίηση του έργου. Πάμε πρώτα σε όσα έρχονται:

Κόβουν 42 δέντρα στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης (;)

Προς το παρόν ναι. Όσο και αν είναι εξωφρενικό, η μελέτη αυτό προβλέπει. Σήμερα στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης υπάρχουν 59 δέντρα και η μελέτη του έργου προβλέπει τη διατήρηση μόλις 17 εξ΄αυτών.Και μιλάμε για δέντρα μεγάλα από 3 έως 10 μέτρα ύψος, ίσως και περισσότερο, καταπράσινα σήμερα (ίσως εκτός από 2 που έχουν εμφανή σημάδια ξήρανσης – γεωπόνος δεν είμαι αλλά μου φαίνεται πως αυτά έχουν πρόβλημα). Τη μελέτη έχουν συντάξει οι αρχιτέκτονες Βαγγέλης Ανδρεαδάκης και Αναστασία Μπάκα με συνεργάττη αρχιτέκτονα μηχανικό τον κ. Βασίλη Περπυράκη ενώ ειδικά για τα κομμάτια της φύτευσης – άρδευσης στη μελέτη εφαρμογής υπάρχει η υπογραφή και της γεωπόνου Αναστασίας Ανδρεαδάκη.

Παρακάτω ακολουθεί μια αναλυτική αποτύπωση των υφιστάμενων δέντρων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης, χρήσιμη ελπίζω για να μπορούμε να συγκρίνουμε το πριν και το μετά. Εννοείται ότι συλλέγεται και αναλυτικό φωτογραφικό υλικό. Κατόπιν ακολουθεί η ακριβής απάντηση του αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη στο ερώτημα αν πρόκειται να κοπούν δέντρα και στη Δικαιοσύνης όπως έγινε στην Ίδης.

Η εικόνα σήμερα:

Από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το πρώτο άνοιγμα της Πλατείας Δασκαλογιάννη (βάθρο αγάλματος) σήμερα υπάρχουν 10 δέντρα. Τα 8 στη νότια πλευρά (στο πλάι του κτιρίου της Περιφέρειας) και τα δύο 2 στη βόρεια (στο πεζοδρόμιο με τα εμπορικά καταστήματα). Για το ίδιο τμήμα, η μελέτη προβλέπει πως διατηρούνται 3 δέντρα (μόνο στη νότια πλευρά). (Δηλαδή αφαιρούνται 7 δέντρα).

Από την πλατεία Δασκαλογιάννη μέχρι την είσοδο του κτιρίου των δικαστηρίων, σήμερα υπάρχουν 19 δέντρα. Τα 18 στη νότια πλευρά (δίπλα στα δικαστήρια) και το 1 στην βόρεια (έξω από το ZARA). Για το ίδιο τμήμα, η μελέτη προβλέπει πως διατηρούνται μόνο 5 δέντρα στη νότια πλευρά. (Δηλαδή αφαιρούνται 14 δέντρα). Δείτε φωτογραφίες για το συγκεκριμένο σημείο:

Η εικόνα όπως είναι σήμερα:
Η εικόνα όπως θα γίνει αν εφαρμοστεί η μελέτη. Τα δέντρα που διατηρούνται είναι τα 5 στην πίσω σειρά (κολλητά με το κτίριο. Οι καφέ κύκλοι στο σχέδιο). Όλα όσα είναι δίπλα στο δρόμο αφαιρούνται… (Πατήστε για μεγέθυνση)

Από την είσοδο των δικαστηρίων μέχρι το αυτοσχέδιο «πάρκινγκ» στην πρώην Τροχαία (σκαλάκια που οδηγούν στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη) σήμερα υπάρχουν 13 δέντρα (Τα 12 στη νότια πλευρά και 1 στη βόρεια). Για το ίδιο τμήμα, η μελέτη της ανάπλασης προβλέπει τη διατήρηση 2 δέντρων στη νότια πλευρά. (Δηλαδή αφαιρούνται 11 δέντρα).

Από το πάρκινγκ στα σκαλάκια της Χατζημιχάλη Γιάνναρη μέχρι την οδό Έβανς σήμερα υπάρχουν 13 δέντρα, όλα στη νότια πλευρά. (Τα τρία εξ αυτών είναι στο μικρό τρίγωνο της συμβολής των δύο δρόμων, μπροστά από την είσοδο του Ειρηνοδικείου). Για το ίδιο τμήμα, η μελέτη της ανάπλασης προβλέπει τη διατήρηση 5 δέντρων (δηλαδή αφαιρούνται 8 δέντρα).

Τέλος, στο μικρό τμήμα από την οδό Έβανς μέχρι την οδό 1821 σήμερα υπάρχουν 4 δέντρα, τα 3 στη νότια πλευρά (στο τρίγωνο της συμβολής των Οδών Δικαιοσύνης, 1866 και 1821) και ένα στη βόρεια πλευρά (στην πιάτσα των ταξί). Για το ίδιο τμήμα, η μελέτη ανάπλασης προβλέπει τη διατήρηση μόνο των δύο δέντρων στη νότια πλευρά (δηλαδή αφαιρούνται 2 δέντρα).

Συνολικά από την Πλατεία Ελευθερίας, μέχρι την οδό 1821 σήμερα υπάρχουν 59 δέντρα, τα 5 εκ των οποίων στη βόρεια πλευρά. Από αυτά τα δέντρα η μελέτη χαρακτηρίζει ως διατηρήσιμα μόλις τα 17. Συνολικά δηλαδή προβλέπει να αφαιρεθούν 42 δέντρα.

Ομολογώ πάντως ότι δεν το έκρυψαν, απλά δεν το είπαν και πολύ ξεκάθαρα… Στις γνωστές φωτογραφίες «φωτορεαλιστικής απεικόνισης» που μας έχει δώσει ο Δήμος Ηρακλείου για το πως θα γίνει η Δικαιοσύνης, λένε πράγματι πως πρόκειται να κοπούν τα δέντρα. Δείτε αυτήν εδώ παρακάτω. Υποτίθεται πως είναι η οπτική από το κέντρο προς την Πλατεία Ελευθερίας στο ύψος των δικαστηρίων (δεξιά πλευρά). Στη μακέτα φαίνεται μόνο ένα δέντρο από την πλευρά των δικαστηρίων ενώ στην πραγματικότητα το αντίστοιχο κομμάτι, μπροστά στο κυρίως κτίριο των δικαστηρίων σήμερα έχει περίπου 30 δέντρα.

Η μελέτη βέβαια προβλέπει και νέες φυτεύσεις, κυρίως με τα εξωτικά δέντρα Φλαμπουάγιας, κυρίως στη βόρεια πλευρά του δρόμου. (στα αριστερά όπως βλέπουμε τη μακέτα, όπου σήμερα, σε όλο το μήκος της οδού υπάρχουν μόνο 5 δέντρα). Κανείς όμως δεν εξηγεί γιατί για να μπουν τα νέα δέντρα πρέπει να κοπούν τα μεγαλύτερα και ψηλότερα που ήδη υπάρχουν απέναντι.  Και γιατί να μη μπουν και τα μεν και τα δε;

Αυτή είναι η εξωτική φλαμπουάγια που θα κυριαρχεί στο πράσινο της Δικαιοσύνης μετά την ανάπλαση. Ωραία είναι αλλά γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το υπάρχον πράσινο για να μπει; 

Η απάντηση του αντιδημάρχου:

Από την πρώτη στιγμή που είδα τις κοπές των δέντρων στην Ίδης έθεσα επιτακτικά, δημοσίως, το ερώτημα αν πρόκειται να κοπούν αντιστοίχως δέντρα και στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης όταν περάσει και από εκεί η «ανάπλαση». Επί μέρες αναζήτησα μία δημόσια δέσμευση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη επ΄αυτού. Με την άδειά του, δημοσιεύω επακριβή απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής μας συνομιλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου:

– Προβλέπει η μελέτη κοπή δέντρων και στη Δικαιοσύνης;
– «Ανεξάρτητα από τι ότι η μελέτη έρχεται από το παρελθόν και προέβλεπε κάποια πράγματα, εμείς έχουμε την αρχή ότι όπου μπορεί να γίνει προσαρμογή της, χωρίς να μας ανατρέπει το σχεδιασμό, την κάνουμε για να διατηρήσουμε όλα τα δέντρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι άλλο. Από το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει το έργο, οι οδηγίες που έχουν πάρει κατασκευαστικά οι συνάδελφοι λένε: «Προσαρμόστε όπου μπορείτε το αρχιτεκτονικό, αν χρειάζονται μικροαλλαγές καλοδεχούμενες, για να διατηρηθεί η υφιστάμενη φύτευση».
– Στην Ίδης όμως κόπηκαν δέντρα
Στην Ίδης δεν κατέστη δυνατό επειδή υπήρχαν και άλλα προβλήματα απ’ ό,τι ενημερώθηκα και αυτή ήταν η απόφαση της γεωπόνου. Στο υπόλοιπο κομμάτι της Δικαιοσύνης δε νομίζω πως θα υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Ίσως να χρειαστεί να μετακινηθούν κάποια δέντρα. Αυτά θα μεταφυτευτούν σε παρακείμενη θέση».
– Η μελέτη προβλέπει κοπή δέντρων για να αναδειχτεί το ιστορικό κτίριο των δικαστηρίων;
– «Και να το προβλέπει δε θα το κάνουμε. Θα γίνει μόνο ένα κλάδεμα για να είναι ευπρεπισμένα. Επαναλαμβάνω επακριβώς για να είμαι σαφής: Όπου είναι ανθρωπίνως δυνατόν κάνουμε μια ήπια προσαρμογή της μελέτης για να διατηρηθεί το πράσινο, δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όπου δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για την υλοποίηση της μελέτης από αρχιτεκτονικής άποψης τα δέντρα μετακινούνται σε παρακείμενη θέση».

Ειλικρινά, δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω τον αντιδήμαρχο και τις καλές του προθέσεις. Όμως πιστεύω και στα μάτια μου βλέποντας τα κομμένα δέντρα στην Ίδης και κυρίως διαβάζοντας τις ελλιπείς (θα μπορούσα να πω και αστείες) απαντήσεις που μας έστειλε η Υπηρεσία Πρασίνου για τα 16 δέντρα που κόπηκαν εκεί.

Η πράξη πάντως δείχνει πως σώζονται λιγότερα από αυτά που προβλέπει η μελέτη. Για την Ίδης η μελέτη προέβλεπε να διατηρηθούν τα 8 από τα 19 δέντρα. Τελικά διατηρήθηκαν μόνο τα 2. (Για τη Δικαιοσύνης η ίδια μελέτη προβλέπει να διατηρηθούν μόνο τα 17 από τα 59 δέντρα. Ο αντιδήμαρχος δεσμεύεται πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διατηρηθούν όλα). Για να δούμε…

Πάμε τώρα σε ό,τι ήδη έγινε και δυστυχώς δεν αναστρέφεται.

Αλήθεια τί έγινε στην Ίδης και διατηρήθηκαν μόνα τα 2 από τα 19 δέντρα:Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου (Υπηρεσία Πρασίνου) σηκώνει πολλή συζήτηση. Λέει η Υπηρεσία Πρασίνου:

Μέχρι σήμερα εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη μελέτη α) έχουν μεταφυτευτεί επιτυχώς τα έξι (6) εξ αυτών (χαμαίρωπες), β) έχουν κοπεί και απομακρυνθεί εφτά (7) δέντρα και γ) έχει παραμείνει μία κουτσουπιά από τις πέντε (5) που προέβλεπε η μελέτη. Τα συγκεκριμένα δέντρα που εκριζώθηκαν δεν ήταν δυνατόν να μεταφυτευτούν εξαιτίας της ευαισθησίας του ριζικού τους συστήματος, διαφορετικά θα είχε προβλεφθεί από την μελέτη όπως έγινε με τους χαμαίρωπες.
Όσον αφορά τα επιπλέον δέντρα που κόπηκαν ύστερα από εντολή της επίβλεψης στον εργολάβο:
– Στο νότιο πεζοδρόμιο: Από τα δύο δέντρα που παρέμεναν το ένα ήταν ήδη ξερό και το δεύτερο μισόξερο εξαιτίας των κομμένων ριζών τους από τις εργασίες υπογειοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Άρα και τα δύο ήταν επικίνδυνα για πτώση.
– Στο βόρειο πεζοδρόμιο: Από τα δύο που παρέμεναν, η πρώτη κουτσουπιά είχε μία κλίση προς το δρόμο και παρουσίαζε σημαντική απώλεια του φλοιού της, προφανώς από την χρόνια επαφή-τριβή με τα διερχόμενα αυτοκίνητα τροφοδοσίας των παρακείμενων επιχειρήσεων. Η φθορά αυτή δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες περαιτέρω προσβολής των δέντρων από μύκητες.
Η δεύτερη κουτσουπιά είχε μυκηλιακές πλάκες στο ριζικό της σύστημα (ενδείξεις σηψιρριζίας), οι οποίες εμφανίστηκαν κατά την απομάκρυνση της ασφάλτου από την οδό Ίδης.
– Επίσης, έγιναν εργασίες που αφορούσαν τα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ και από τις δύο πλευρές της Ίδης. Στη βόρεια πλευρά υπήρξε διαρροή νερού από σωλήνα ύδρευσης η οποία αντικαταστάθηκε με παράλληλη την εμφάνιση του ριζικού συστήματος των δέντρων.
Για τους παραπάνω λόγους ελέγχθηκε η σταθερότητα των τεσσάρων συγκεκριμένων δέντρων και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους. Για την ασφάλεια των δημοτών εδόθη εντολή στον ανάδοχο από την επίβλεψη για την κοπή και απομάκρυνση των τεσσάρων αυτών δένδρων.
Στα πλαίσια της ανάπλασης του παραπάνω έργου πρόκειται να φυτευτούν 16 νέα δέντρα.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μάλλον δυσχεραίνει τη θέση του Δήμου παρά κατευνάζει τις αντιδράσεις. Ακολουθούν 10 + 1 ερωτήσεις – παρατηρήσεις επί της απάντησης αυτής:

Καταρχάς για τις τέσσερις κουτσουπιές:
1.Η μία έγερνε, την ακουμπούσαν και την πλήγωναν τα φορτηγά και αυτό δημιουργεί συνθήκες προσβολής από μύκητες (προσοχή δεν είχε προσβληθεί από μύκητες, θα μπορούσε να προσβληθεί). Άρα κόπηκε.
2. Η δεύτερη είχε όντως προσβληθεί και είχε «ενδείξεις συψιρριζίας». Διορθώνεται αυτό; μπορεί να γίνει ψεκασμός και να σωθεί το δέντρο; Ή απλά το κόβουμε για να μην παιδευόμαστε;
3-4.Για τις άλλες δύο το τέλος ήρθε από το νερό: Σκάβαμε για το δίκτυο της ΔΕΥΑΗ. Έσπασε ο αγωγός και από τα νερά αποκαλύφθηκε το ριζικό σύστημα αυτών των δύο (αλλά και των άλλων δύο που λέγαμε προηγουμένως που έτσι κι αλλιώς θα τα έτρωγε η μαρμάγκα… ) Τί κάνουμε λοιπόν; Τις κόψαμε όλες να ησυχάσουμε…
5.Πολλές συμπτώσεις μαζεμένες βρε παιδί μου για αυτές τις δύσμοιρες τις κουτσουπιές…Κρατήστε λοιπόν και άλλη μία για να δέσει πιο καλά το γλυκό: Καθώς φαίνεται ήδη εδώ και καιρό κάποιοι πίεζαν για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων δέντρων επειδή λέει λέρωναν πολύ, η κόλλα τους σκορπούσε παντού με… «καταστροφικά» αποτελέσματα. (Αυτά δεν ήταν δέντρα, τρομοκράτες ήταν…) Μόνο κάποιος κακοπροαίρετος πάντως θα θεωρούσε πως οι πιέσεις αυτές έφτασαν μέχρι τον επιβλέποντα του έργου. (πατήστε για μεγέθυνση).


6.Και για να έχουμε καλό ρώτημα ποιος ακριβώς (υπηρεσία, αντιδήμαρχος, προϊστάμενος, πολιτικό ή φυσικό πρόσωπο) είναι αυτή η «επίβλεψη του εργολάβου» που έδωσε την εντολή για την κοπή των δέντρων; Γιατί στο κείμενο δε λέει ο επιβλέπων κύριος τάδε ή η επιβλέπουσα κυρία δείνα;
7.Η παραδοχή (για τη νότια πλευρά) ότι ένα δέντρο μισοξεράθηκε από τις εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (το ρεύμα της ΔΕΗ δηλαδή) και γιαυτό κατέληξε να είναι επικίνδυνο και κατόπιν γιαυτό κατέληξε να κοπεί, μάλλον δεν είναι και ό,τι πιο κολακευτικό για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα έργα ανάπλασης.
8.Σε ό,τι αφορά τους 6 χαμαίρωπες η φράση «έχουν μεταφυτευτεί επιτυχώς» μήπως θα ήταν καλύτερο να συνοδεύεται και από το πού μεταφυτεύτηκαν ώστε οι δημότες να ξέρουν από ποιο σημείο τα συγκεκριμένα δέντρα προσφέρουν πλέον το οξυγόνο τους στην πόλη;
9.Η φράση «Τα δέντρα που εκριζώθηκαν δεν ήταν δυνατόν να μεταφυτευτούν εξαιτίας της ευαισθησίας του ριζικού τους συστήματος» προκαλεί τις εξής ερωτήσεις: Την ξέραμε αυτή την ευαισθησία του ριζικού τους συστήματος; Μπορούσαμε να την προβλέψουμε; Την αγνοήσαμε για να προχωρήσει το έργο; Η ευαισθησία του ριζικού συστήματος είναι λόγος αυξημένης προστασίας ή παραπάνω βιασύνης για να ξεμπερδεύουμε μαζί τους;
10.Η μελέτη ανάπλασης, όπως λέτε, προβλέπει τη φύτευση 16 νέων δέντρων. (Αφαιρέθηκαν 17, θα τοποθετηθούν 16). Είναι αυτό «περισσότερο πράσινο» ή μας προδίδουν τα μαθηματικά μας; Ασφαλώς δε μετρά μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των δέντρων. Θα είναι μεγαλύτερα; Θα έχουν πιο παχιά σκιά και περισσότερο φύλλωμα; Μακάρι. Ωστόσο στη μελέτη προβλέπεται φύτευση δέντρων (13 φλαμπουαγιά και 3 φίκοι Αυστραλίας) με διάμετρο κορμού 12 εκατοστά. Αυτά είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από αυτά που κόπηκαν; Μπορείτε να υπολογίσετε από την παρακάτω φωτογραφία πόση είναι η διάμετρος αυτού του δέντρου που κόπηκε; Είναι 12 εκατοστά ή παραπάνω;

+ 1(Αντιγράφω, και υιοθετώ, το πιο σημαντικό ερώτημα από την προχθεσινή ανακοίνωση επί του θέματος της παράταξης Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες»): Για τα δέντρα που κόπηκαν έχει εκδοθεί η επιβαλλόμενη από τον νόμο για αυτές τις περιπτώσεις Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, στην οποία να περιλαμβάνονται όλα τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και φυσικά η τεχνική έκθεση του μηχανικού στην οποία περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κάθε κοπή δέντρου;

Ίσως θα ήταν σωστό να ζητήσει κάποιος συγνώμη για τα κομμένα δέντρα στην Ίδης και κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει. Πιο πολύ από τις συγνώμες όμως μετράει το να μη συνεχιστεί το κακό.

Ας ελπίσουμε λοιπόν για τη Δικαιοσύνης:

Πως το «ανθρωπίνως δυνατόν» του αντιδημάρχου είναι αρκετό για να σώσει τα 42 δέντρα που έχει προγράψει για τσεκούρι η υφιστάμενη μελέτη. Όπως διάβασα και σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Μεσόγειο «Ό,τι γίνεται είναι κομμάτι ενός παζλ. Δεν γίνεται αποσπασματική ενέργεια για τις εντυπώσεις, δεν έχουμε τη διάθεση, ούτε τα χρήματα, ούτε τους ανθρώπινους πόρους να σπαταλήσουμε για να κάνουμε πυροτεχνήματα. Ό,τι κάνουμε έχει μια λογική». (Ελπίζω την κοινή λογική).

Επίσης ας ελπίσουμε ότι:
– Δεν θα σπάσει κανένας αγωγός της ΔΕΥΑΗ   για να φανεί το ριζικό σύστημα των δέντρων
– Δεν θα πάει κάτι στραβά με την υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ
– Δεν θα βρούμε πάλι μύκητες στις ρίζες κανενός εκ των 59 δέντρων, ούτε θα ακουμπάνε τα δέντρα φορτηγά τροφοδοσίας ώστε να δημιουργούνται συνθήκες προσβολής από μύκητες,
– Δε θα στείλει κανείς καταστηματάρχης ή γείτονας ανώνυμα παράπονα ότι τα δέντρα λερώνουν και του καταστρέφουν τα πάντα.
– Αν όντως κάποια δέντρα εμποδίζουν και μεταφυτευτούν, θα μεταφυτευτούν στον ίδιο δρόμο και πάντως θα μας πείτε που πήγαν
– Αν όντως πρέπει να κλαδευτούν θα κλαδευτούν ανθρωπινά και όχι από τον« ψαλιδοχέρη» όπως έχει γίνει στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, στην Ικάρου και αλλού. (Το θέμα κλάδεμα από την υπηρεσία πρασίνου στο Ηράκλειο σηκώνει ένα άλλο ολόκληρο ρεπορτάζ αλλά προς το παρόν σταματώ εδώ).

Δημοσιεύτηκε στο Mesogios.gr, στις 29.01.2018