«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ «ΦΩΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με τα προσφιλήτου «στοιχεία αναγκαστικότητας», δηλαδή με κλομπ και χημικά, συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στους αγρότες της Κρήτης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέπεμψε τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης που διαμαρτύρονται για την καταστροφή της φετινής σοδειάς από τον δάκο σε αμφίβολα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ώρα που σε περιοχές του Ηρακλείου η καταστροφή αγγίζει το 80% και οι αγρότες οδηγούνται σε απόγνωση, ο υπουργός ακολούθησε τη δοκιμασμένη μέθοδο της παραπομπής του θέματος σε μια επιτροπή.

Η επιτροπή αυτή θα καταγράψει πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή και θα ετοιμάσει πλήρη και αιτιολογημένο φάκελο ώστε να υποβάλει αίτημα για αποζημίωση στα ευρωπαϊκά όργανα με βάση την κοινοτική οδηγία 1308/2013 περί «καταστάσεων δυνάμενων να προκαλέσουν ταχεία επιδείνωση των συνθηκών της παραγωγής» (άρθρο 221).

Αν και παραδέχτηκε πως είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί έκτακτη ενίσχυση δι’ αυτής της οδού, τόνισε πως είναι η μόνη λύση, ενώ για να δώσει κουράγιο στους ελαιοπαραγωγούς ο κ. Βορίδης τούς είπε πως και στο παρελθόν έχει γίνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου για τους… αγελαδοτρόφους της Ιρλανδίας. Φυσικά, καμία αναφορά δεν έκανε στον χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να αναμένουν οι αγρότες αυτές τις αποζημιώσεις.

Ο κ. Βορίδης επέκρινε ευθέως (και εν μέρει δικαίως) την Περιφέρεια Κρήτης για την πλήρη αποτυχία του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, ενώ λίγο νωρίτερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης είχε παραδεχτεί πως οι εργολάβοι που ανέλαβαν τους ψεκασμούς δεν τους πραγματοποίησαν επαρκώς επειδή δεν ήταν ικανοποιητικές οι σχετικές πιστώσεις.

Ο υπουργός υποσχέθηκε μεν αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη κατά 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα αυστηρός ως προς τους εργολάβους: «Αν κάποιον δεν τον ικανοποιεί το ποσό, να μην αναλάβει τη δουλειά.

Εφόσον αναλαμβάνει και δεν την κάνει επαρκώς, προκαλώντας τελικά ζημιά, πρέπει να είναι αντιμέτωπος και με τον αντίστοιχο καταλογισμό της ζημιάς. Η έρευνά μας γι’ αυτό θα φτάσει σε βάθος» είπε μεταξύ άλλων.

Και ξύλο στους αγρότες

Εξω από την αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου όπου έγινε η συνάντηση του κ. Βορίδη με μέλη αγροτικών ενώσεων, δημάρχους και τον περιφερειάρχη του νησιού, είχαν συγκεντρωθεί αγρότες – μέλη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων από συλλόγους της περιοχής των Αστερουσίων, του Ρεθύμνου, των Χανίων κ.ά.

Αν και η δύναμή τους δεν ξεπερνούσε τα 50 άτομα, βρήκαν μπροστά τους ισχυρότατη αστυνομική δύναμη που τους έκλεισε τον δρόμο προς το κτίριο όπου γινόταν η συνάντηση.

Οι αγρότες ζήτησαν να περάσει ολιγομελής αντιπροσωπεία τους για να επιδώσει ψήφισμα στον υπουργό, αίτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ. Στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό δέχτηκαν επίθεση με κλομπ και δακρυγόνα και απωθήθηκαν βίαια.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιγράφει το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στο Ηράκλειο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Επεσαν οι μάσκες! Απ’ έξω οι βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους να αντιμετωπίζουν ρόπαλα και χημικά με εντολή της κυβέρνησης και μέσα όσοι τα βρίσκουν στο πώς δεν θα πάρουμε ούτε φράγκο αποζημίωσης».

Ανακοίνωση καταγγελίας της επίθεσης εξέδωσε και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 06.12.2019