+

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ…

Ο ρατσισμός «ταξίδεψε» στο πλοίο ΚΡΗΤΗ II, τα ξημερώματα της Τρίτης: «Αγανακτισμένοι» παραλίγο να επιτεθούν σε μετανάστες μέχρι που ανακάλυψαν τον πραγματικό λόγο που ταξίδευαν…

Τα όρια της γελοιότητας άγγιξαν οι ρατσιστικές διαθέσεις κάποιων Κρητικών, που λίγο έλειψε να πετάξουν στη θάλασσα μετανάστες που ταξίδευαν μαζί τους στο πλοίο ΚΡΗΤΗ II, τα ξημερώματα της Τρίτης από τον Πειραιά προς το Ηράκλειο. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν συνολικά 300 επιβάτες, εκ των οποίων οι 100-120 ήταν μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, η θέα των μεταναστών, οι οποίοι δεν βρίσκονταν σε μια ομοιογενή ομάδα αλλά ήταν διάσπαρτοι στους χώρους του πλοίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση κάποιων Ελλήνων επιβατών, που θεώρησαν πως γίνεται «απόβαση» στην Κρήτη στο πλαίσιο ίσως κάποιου «κρυφού σχεδίου μετεγκατάστασής τους, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί για να μην προκαλέσει αντιδράσεις στον ντόπιο πληθυσμό».

Οι υπάλληλοι που είχαν βάρδια στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου άρχισαν να δέχονται βροχή τηλεφωνικών καταγγελιών από τους εν πλω «αντιδρώντες», οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι καμία επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πείστηκαν. Και ενώ το κλίμα εις βάρος των μεταναστών άρχισε να βαραίνει, κάποιοι σκέφτηκαν να προκαλέσουν συναγερμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους που ταξίδευαν και καλώντας… ενισχύσεις.

Ετσι, με την άφιξη του πλοίου στο Ηράκλειο, περίπου 10 άτομα περίμεναν με άγριες διαθέσεις τους μετανάστες. Ευτυχώς στο λιμάνι είχαν ήδη ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με τους άνδρες του Λιμενικού να επιτηρούν όλους τους χώρους διακριτικά μεν, αλλά έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλη τροπή

Οταν όμως ξεκίνησε η αποβίβαση και αφού έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή. Ολοι οι μετανάστες, με καταγωγή κυρίως από την Αλβανία, το Πακιστάν και τη Βουλγαρία, είχαν νόμιμα έγγραφα και άδειες εργασίας. Και γι’ αυτόν τον σκοπό ταξίδευαν προς την Κρήτη, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο ελαιοκομιδής και τα εργατικά χέρια για το μάζεμα των ελιών είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Οι ίδιοι οι Κρητικοί αγρότες είχαν αναζητήσει εργάτες γης από την ηπειρωτική χώρα και μέσω αγροτικών συλλόγων ή και άλλων «καναλιών» υποδέχονταν εργατικό δυναμικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι διαμαρτυρόμενοι ρατσιστές, φτάνοντας τα ξημερώματα στο λιμάνι, έπεσαν πρώτα πάνω στους συντοπίτες τους αγρότες που περίμεναν τους μετανάστες για τα λιόφυτα και οι απαραίτητες εξηγήσεις δόθηκαν πριν καν ανοίξουν οι μπουκαπόρτες του πλοίου.

Τελικά, οι «μοχθηροί εισβολείς» μεταμορφώθηκαν σε καλούς εργάτες γης που συμβάλλουν στην τοπική αγροτική οικονομία, κάνοντας δουλειές που οι νέοι Κρητικοί αρνούνται να κάνουν.

Οι εμπρηστικές αναρτήσεις στα social media σβήστηκαν ως διά μαγείας και οι διαμαρτυρόμενοι πήγαν τελικά σπίτια τους, με το συμπέρασμα πως οι μετανάστες είναι καλοί μόνο για όσο μας κάνουν τη δουλειά.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 29.11.2019