ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανησυχητικές «καμπάνες» ήχησαν στην Κρήτη για τις δύο συνεταιριστικές τράπεζες του νησιού μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Πανελλήνιας Τράπεζας και κατόπιν τη διάσπασή της, με το «καλό» κομμάτι να καταλήγει στην Πειραιώς. Και αυτό γιατί επί της ουσίας έκλεισε μια… «κρητική» τράπεζα.

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αποτελούν τους κυριότερους μετόχους της Πανελλήνιας Τράπεζας (με ποσοστά 45,1% και 12,6% αντίστοιχα), κάτι που αποτυπώνεται και στη σύνθεση του Δ.Σ. με τους προέδρους των δύο κρητικών τραπεζών (Γ. Λεμπιδάκη και Μ. Μαρακάκη) να κατέχουν και τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου αντιστοίχως και στην Πανελλήνια.

Οι εξελίξεις στην Πανελλήνια δημιουργούν ανησυχία στο νησί και στους περισσότερους από 100.000 συνεταίρους των δύο κρητικών τραπεζών. Με ανακοίνωσή της μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Παγκρήτια Τράπεζα καθησυχάζει τους περίπου 82.000 συνεταίρους και τους πελάτες της, τονίζοντας πως αυτή δεν επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία της καθότι έχει αποσβέσει σταδιακά το σύνολο της συμμετοχής της στην Πανελλήνια. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στην απώλεια της αξίας των μετοχών που κατέχει η Παγκρήτια στην Πανελλήνια (υπολογίζεται περίπου στα 27 εκατομμύρια ευρώ). Αντίθετα, από τη Συνεταιριστική Χανίων δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση προς ενημέρωση των περίπου 23.000 συνεταίρων της για τις εξελίξεις.

Στην ανακοίνωση της Παγκρήτιας διευκρινίζεται επίσης πως η πώληση της Πανελλήνιας συντελέστηκε μετά την αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επειδή οι μέτοχοί της (οι συνεταιριστικές τράπεζες) κατά προτεραιότητα επέλεξαν να στηρίξουν κεφαλαιακά τον εαυτό τους και όχι την Πανελλήνια, που αποτελούσε επί της ουσίας το δημιούργημά τους.

Κανένας όμως δεν έχει απαντήσει ακόμα στους συνεταίρους της Παγκρήτιας τι απέγινε με τη δική της ΑΜΚ που είχε στόχο την εξεύρεση 40 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε το 2013 και από τότε αγνοείται η τύχη της αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Την ίδια στιγμή οι συνέταιροι της Παγκρήτιας παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στο συνεταιριστικό σχήμα.

Οι μερίδες που αγόρασαν σε τιμές από 60 έως και 150 ευρώ όχι μόνο έχουν χάσει το 1/3 της αξίας τους, αλλά πλέον δεν ρευστοποιούνται (παρά μόνο σε ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική ανάγκη του κατόχου τους). Μετά την οικονομική ζημία που συνεπάγεται η απώλεια της Πανελλήνιας, η κατηφόρα στην πραγματική αξία των μερίδων της Παγκρήτιας και αντιστοίχως και της Συνεταιριστικής Χανίων γίνεται ακόμα πιο απότομη.

(Κεντρική φωτογραφία: Με ανακοίνωσή της μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Παγκρήτια Τράπεζα καθησυχάζει τους περίπου 82.000 συνεταίρους και τους πελάτες της, τονίζοντας πως αυτή δεν επιφέρει επιπτώσεις στη λειτουργία της).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.04.2015