ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ. ΕΣΥ ΘΑ ΖΕΙΣ;

2 Σχόλιο

Είναι η πρώτη και ελπίζω η τελευταία φορά στη ζωή μου, που σας γράφω να ΜΗΝ πάτε στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο καλά σχεδιασμένο και πόσο βολικό για το κράτος είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η κατάπτυστη απόφαση του (Κρητικού) αρχηγού της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων είναι η αποκάλυψη όσων ήθελαν να πετύχουν ο Χρυσοχοϊδης και η παρέα του. Βιάστηκαν ήδη, εδώ και δέκα μέρες, να απαγορεύσουν την πορεία ακριβώς για να μην προλάβουν να την αναβάλλουν τα συνδικάτα και ο λαός. Ακριβώς επειδή, ειδικά απέναντι σε αυτή την πορεία (και την άλλη της 6ης Δεκέμβρη που έρχεται οσονούπω) ήθελαν να δείξουν την πυγμή τους. (Την ίδια που δεν έδειξαν αφήνοντας τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να φύγουν μέσα από τα χέρια τους).

Και έστησαν μια φάκα στην οποία η Αριστερά (με πρώτο το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν βαθμό) έπεσε με λαιμαργία μήπως και προλάβει κάποιος άλλος το τυρί. Φυσικά έχει απόλυτο δίκιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας να λέει πως «πραγματικός στόχος δεν είναι η προάσπιση της Υγείας αλλά η επιβεβαίωση του δεξιού DNA της κυβέρνησης». Και έχουν δίκιο και τα τρία κόμματα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι εκατοντάδες πολίτες που υπογράφουμε το κείμενο διαμαρτυρίας για τη χουντικής έμπνευσης διάταξη του αρχηγού της αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων.

Όμως είναι όλα αυτά λόγος για να κάνεις πορεία φέτος, υπό τις παρούσες συνθήκες;
Κατά τη γνώμη μου ΟΧΙ.

Η χώρα έχει σχεδόν καθημερινά 3000 κρούσματα κορονοϊού και χθες είχε 71 θανάτους μόνο σε μια μέρα. Ο κορονοϊός κολλάει το ίδιο σε δοξολογίες στον Αγιο Δημήτριο, στα πακτωμένα Μέσα Μεταφοράς, στις φιέστες του Δήμου Αθηναίων αλλά και στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο. Και τα τρία πρώτα παραδείγματα, και όσα άλλα ακόμα μαρτυρούν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, δεν δίνουν «ελευθέρας» για την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.  

Για να το πω απλά: Είναι τρελό να λες «η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει για να με προστατέψει πραγματικά, γιαυτό θα βγω να διαδηλώσω κινδυνεύοντας ακόμα περισσότερο». Είναι το απόλυτο άλλοθι που αναζητά ο Μητσοτάκης, που μήνες τώρα, μας δείχνει με το δάχτυλο ως απερίσκεπτους και μεταδοτικούς φορείς της ατομικής ευθύνης.

Με το Πολυτεχνείο πετυχαίνει κάτι παραπάνω. Την ατομική ευθύνη την απλώνει και ένα βήμα παραπέρα κατά πώς τον συμφέρει: «Δεν φταίνε μόνο οι απερίσκεπτοι πολίτες αλλά και η ανεύθυνη αντιπολίτευση (η αριστερά εν προκειμένω) που τους καλεί (ή τους δικαιολογεί) να θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία».

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε είναι αναφανδόν υπέρ του κράτους όχι μόνο επειδή κατάφερε να στριμώξει τα κινήματα με «πρόσχημα» την πανδημία. Κυρίως επειδή η φετινή πορεία κινδυνεύει να χάσει, αν δεν την έχει ήδη χάσει, την κοινωνική νομιμοποίηση και αποδοχή (προσοχή: Η πορεία, όχι το ίδιο το Πολυτεχνείο). Και αυτό γιατί το «πρόσχημα» που χρησιμοποιεί το κράτος δυστυχώς δεν είναι πρόσχημα. Είναι υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.

Από το σημείο που είμαστε σήμερα, παραμονή της επετείου, κάθε βήμα πίσω θα καταγραφεί ως ήττα των κινημάτων και της Αριστεράς. Αλλά και αυτό ακόμα δεν είναι λόγος για επιμονή σε μια επιλογή που επίσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα, τόσο σε επίπεδο φυσικής σύγκρουσης με τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους (πάντα φορώντας μάσκες όμως ε;), όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων στην κοινωνία που δικαιολογημένα φοβάται τον ιό. Πολύ πιθανώς δε, και σε υγειονομική ήττα, αν μετά από 15-20 μέρες αρχίσουμε να θρηνούμε συντρόφους που κατέβηκαν στην πορεία ή ήρθαν σε επαφή με όσους κατέβηκαν στις πορείες που καλούνται ανά την Ελλάδα.

Η τακτική υπαναχώρηση μάλλον είναι μονόδρομος.

Δικαιολογημένα όμως. Με καταγγελία των μεθόδων του κράτους και με στέρεα επιχειρήματα.  Με βασικότερο όλων ότι το Πολυτεχνείο Ζει. Και ζει ακμαίο στη μνήμη των ανθρώπων και σε όσα μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Η πορεία, έχει τεράστιους συμβολισμούς. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο «αναπνευστήρας», ή η «μηχανική υποστήριξη» της ιδέας του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο θα ζήσει και χωρίς την πορεία για φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών. Και είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως «τράβηξαν την πρίζα» επειδή θα καταφέρουν να την αναβάλλουν για μία χρονιά.

Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των ανθρώπων. Και αυτό η Αριστερά, ειδικά η Αριστερά, οφείλει να το θέτει ως απόλυτο πρόταγμα. Ακόμα και αν είσαι 20άρης που βράζει το αίμα σου, ακόμα κι αν είσαι σίγουρος πως για σένα θα περάσει πιο εύκολα ο ιός, είναι αδιανόητο (και πίστεψέ με καθόλου αριστερό) να βάλεις σε κίνδυνο τους ανθρώπους που σε έμαθαν για το Πολυτεχνείο, τους δικούς σου που ήταν ίσως εκεί, και στην εξέγερση και συνολικά στον αγώνα κατά της Χούντας. Αυτό είναι πολύ μεγάλη χάρη για να την κάνεις στον Μητσοτάκη.

Είναι η πρώτη και ελπίζω η τελευταία φορά που σας γράφω να ΜΗΝ πάτε στην πορεία του Πολυτεχνείου.  Το Πολυτεχνείο ζει, το θέμα είναι να ζήσουμε και εμείς…  

* Και με το κράτος θα έχουμε μπόλικες ευκαιρίες να λογαριαστούμε.

** Στον δεύτερο κύκλο υπογραφών επί του κειμένου διαμαρτυρίας που κατατίθεται σήμερα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπογράφω με την εξής υποσημείωση: «Διαφωνώ με την πραγματοποίηση της πορείας λόγω των ειδικών συνθηκών, ωστόσο η κυβερνητική απαγόρευση είναι απαράδεκτη και προσβλητική για την Δημοκρατία».