ΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αρχίζω όλο και περισσότερο να πιστεύω πως οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής ίσως πρέπει πού και πού να μένουν αναπάντητες. Ξέρω πως δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα ούτε της Αριστεράς, ούτε του κινήματος γενικότερα (ούτε και τον δικό μου), να ακούς τα πιο εξωφρενικά πράγματα και να κάνεις πως δεν τρέχει τίποτα. Σκέψου το, όμως, για λίγο…

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επικοινωνιακές τους προκλήσεις, γιατί όταν μιλάμε για επιθέσεις εις βάρος ανθρώπων το πράγμα σοβαρεύει δραματικά.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας, εκεί που ποντάρουν όλο και περισσότερο, κάνε μια δεύτερη σκέψη πριν αντιδράσεις. Θέλουν μόνο να σε προκαλέσουν. Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν πως έχουν δίκιο. Τους νοιάζει να αντιδράσεις, να γράψουν κάτι παραπάνω τα τηλεοπτικά νούμερα και να είναι και αυτοί σε ένα από τα παράθυρα. Η τέχνη της πρόκλησης τους έχει «βγει» μέχρι σήμερα και έτσι θα συνεχίσουν.

Λοιπόν, θα ακούσεις πολλά:

Δεν έγινε το Πολυτεχνείο, δεν κατέβασε τη σημαία ο Γλέζος, δεν λειτούργησαν εις βάρος του λαού οι ταγματασφαλίτες, ακόμα και ότι δεν είναι Έλληνας ο Σχορτσιανίτης..

Ετοιμάσου, έρχονται κι άλλα, που ούτε μπορείς να τα φανταστείς ίσως…

Δεν ήταν δικτάτορας ο Μεταξάς, δεν γέμισαν τα ξερονήσια, δεν υπήρξε το ΕΑΜ, δεν σκοτώθηκε κανείς στα Δεκεμβριανά, δεν εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης, δεν υπήρξε χούντα.

Κάνουν καθετί για να σε προκαλέσουν. Μην τσιμπάς. Θα μου πεις, μα είναι δυνατόν;

Δεν ξέρω, ίσως να μην είναι δυνατόν αλλά να είναι αναγκαίο. Όλο το σύστημα παίζει το δικό τους παιχνίδι. Ψοφάνε τα πάνελ αυτές τις μέρες για μια συζήτηση με θέμα αν έγινε ή δεν έγινε το Πολυτεχνείο. Όμως και μόνο η συζήτηση θα είναι η επιτυχία τους. Δεν το έχει φτιάξει το κανάλι το πάνελ, στην πραγματικότητα το έφτιαξε ο χρυσαυγίτης.

Δεν έχω να προτείνω ακριβώς τη λύση. Αρχίζω, όμως, να σκέφτομαι πως μια βαθιά ανάσα και μια δεύτερη σκέψη για το αν παίζουμε το παιχνίδι τους ίσως να μας βγάλει σε σωστότερο δρόμο.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το Πολυτεχνείο, πάντως, το άθροισμα των εκατομμυρίων που διαδήλωσαν και διαδηλώνουν σαν σήμερα επί 39 χρόνια σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση για το αν υπήρξε ή όχι.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 17.11.2012