+

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΓΚΡΟΜ, ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Mε τον πιο εμφατικό τρόπο αποκαλύπτονται οι σχέσεις του ακροδεξιού – ρατσιστικού χώρου με τους φανατικούς αρνητές της μάσκας στα σχολεία και άλλων ειδών… «κινήματα» που έχουν ενσκήψει τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κοινωνία. Απήχηση στο ακροατήριο κατά της μάσκας αναζητά ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος με τρικάκια και αφίσες που γράφουν το όνομά του παρακινεί πολίτες στην Αθήνα να αντισταθούν στη χρήση της μάσκας.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μία από τις «εξοργισμένες μητέρες» που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους με μάσκα στο σχολείο λίγες μέρες πριν έβγαζε πύρινους λόγους εναντίον των μεταναστών στο Τυμπάκι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που μετατράπηκε σε πογκρόμ εις βάρος των μουσουλμάνων εργατών γης.

Στα Χανιά ένας γονέας επιτέθηκε και χτύπησε με κουτουλιά στο κεφάλι καθηγητή Γυμνασίου, ο οποίος τόλμησε να κάνει παρατήρηση στο παιδί του επειδή δεν φορούσε μάσκα. Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε πως ο «εύθικτος» γονιός (που συνελήφθη αργά χθες το μεσημέρι) είναι από τους υποκινητές των κινητοποιήσεων κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και από τους βασικούς διοργανωτές του σόου που στήθηκε στο κέντρο των Χανίων με το κάψιμο μασκών πριν από μία εβδομάδα.about:blank

Οι σχέσεις των ακραίων στοιχείων με τους «αγανακτισμένους» γονείς εναντίον της μάσκας είναι κάτι που οι περισσότεροι υποπτεύονταν, ωστόσο τώρα πλέον έρχονται στο φως και σαφή αποδεικτικά στοιχεία. Το αρνητικό είναι ότι κάτω από τη φασαρία που προκαλούν αυτού του είδους οι αντιδράσεις χάνονται οι φωνές εκείνων των γονιών που αντιλαμβάνονται ότι η μάχη της μάσκας είναι η βολική αφήγηση για να κρυφτούν τα μεγάλα κενά στην ασφάλεια των παιδιών, όπως οι ελλιπείς προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία, τα υπεράριθμα τμήματα κ.ά.

Ίδια πρόσωπα

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση των σχέσεων αρνητών μάσκας και ρατσιστών, που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.», είναι η περίπτωση της μητέρας που χθες βρέθηκε στο σχολικό συγκρότημα των Γουρνών, λίγο έξω από το Ηράκλειο. Στις τηλεοπτικές κάμερες εμφανίστηκε ως αγανακτισμένη μητέρα, δήλωσε πως τα παιδιά της δεν ήταν σε θέση να πάνε στο σχολείο με μάσκα και πως στην ουσία το συγκεκριμένο μέτρο φυλακίζει το πρόσωπο των παιδιών, ενώ ακόμα και έγκυροι γιατροί τονίζουν τον κίνδυνο που προκύπτει από τη χρήση της. Δήλωσε μάλιστα αποφασισμένη να κρατήσει τα παιδιά της στο σπίτι.

Η ίδια γυναίκα χθες ως μητέρα που αρνείται τη χρήση μάσκας από τα παιδιά της.

Ωστόσο λίγες μέρες νωρίτερα η ίδια γυναίκα (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.») ήταν σε άλλη ομάδα πολιτών που δήλωναν «αγανακτισμένοι», αυτή τη φορά με τους μετανάστες που ζουν στην Κρήτη (κεντρική φωτογραφία). Η ίδια, μιλώντας από το μικρόφωνο στο ρατσιστικό συλλαλητήριο, αφού ρώτησε δύο φορές το πλήθος «φοβόμαστε;» για να πάρει ως απάντηση την ιαχή «όχι», προέτρεψε αμέσως μετά το πλήθος «απάνω τους», ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα έκτροπα με το σπάσιμο των αυτοσχέδιων τζαμιών στην περιοχή και τις επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών εργατών γης. Η ίδια μάλιστα που ως μητέρα έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, στην προηγούμενη συγκέντρωση είχε καλέσει τους συγκεντρωμένους να επιβάλουν μπλακ άουτ στις τηλεοράσεις τους.

Πάντως χθες στο Ηράκλειο έγινε και ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας από συλλόγους γονέων της περιοχής Γουβών, του Δήμου Χερσονήσου, που τόνιζαν ότι δεν αρνούνται τη χρήση μάσκας, αλλά ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους καθώς με 25 παιδιά στις τάξεις είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις, ενώ ανέφεραν και περιπτώσεις όπου μία καθαρίστρια έχει αναλάβει να καθαρίζει δύο σχολεία και είναι αδύνατον να τηρηθούν οι σχολαστικοί κανόνες προστασίας όπως έχουν καθοριστεί από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Πάντως, όπως ανέφερε χθες ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, για όσους γονείς δεν στείλουν επί μέρες αναίτια το παιδί τους στο σχολείο οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν την Εισαγγελία και να κινηθεί η διαδικασία με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας περί παραμέλησης ανηλίκου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 15.09.2020