Φρούδες οι ελπίδες ανάπτυξης λόγω… αεροδρομίου ● Οψιμες διαμαρτυρίες ακόμα και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του έργου…
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη οι κάτοικοι και οι φορείς του Αρκαλοχωρίου διαμαρτυρόμενοι για τη στασιμότητα ως προς την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων (3 χρόνια μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021) αλλά και για την ανυπαρξία σχεδίου λειτουργικής σύνδεσης του νέου αεροδρομίου, που κατασκευάζεται στο Καστέλλι, με την ευρύτερη περιοχή.
Στην κινητοποίηση τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που έχουν χρονίσει τόσο γύρω από την κατασκευή του αεροδρομίου (π.χ. απαλλοτριώσεις, αντιπλημμυρικά έργα κτλ) όσο και για την αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί από τον σεισμό, όπου οι διαδικασίες παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις προχωρούν ακόμα με ρυθμούς χελώνας. Από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας δόθηκε αναλυτική λίστα αιτημάτων προς κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης από το οποίο ζητήθηκε και λήφθηκε η στήριξη των αιτημάτων.
Ο δήμαρχος της περιοχής, πρώην βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία τις πρόσφατες υποσχέσεις από το υπουργείο Υποδομών για έργα 200.000 ευρώ στην περιοχή την ώρα που οι αναγκαίες παρεμβάσεις ξεπερνούν σε κόστος τα 31 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό που συνέκρινε την πρόοδο των εργασιών του αεροδρομίου, που έχει φτάσει στο 35%, και την πρόοδο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων που παραμένει ουσιαστικά στο μηδέν.
Βέβαια, μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού που σήμερα δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των πολιτών (από τους βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη, Φραγκίσκο Παρασύρη και Χάρη Μαμουλάκη, μέχρι τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου) ήταν από τους φανατικούς υποστηρικτές της κατασκευής του αεροδρομίου, χωρίς ποτέ να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες για την ανεπαρκή μελέτη του έργου, για τις τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ή να ακούσουν τις φωνές από αντίστοιχα παραδείγματα και το πόσο αναπτύχθηκαν, π.χ., τα… Σπάτα από την κατασκευή του «Ελ. Βενιζέλος».
Πάντως, όπως ειπώθηκε σε όλους τους τόνους, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικές από τον Σεπτέμβριο με τη διατύπωση των αιτημάτων σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους προς τα τουλάχιστον έξι συναρμόδια υπουργεία, ενώ έστω και χαμηλόφωνα διατυπώθηκαν αιτήματα και προς τον ανάδοχο του έργου του αεροδρομίου (ΤΕΡΝΑ – GMR) ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως πηγάζουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης με αποκαταστάσεις λειτουργιών και μικρών υποδομών.
Επίσης, ο δήμος ζητά από την ΤΕΡΝΑ να κάνει και άλλα έργα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, δίνοντας ως παράδειγμα το σχολείο που έφτιαξε στο Δαμάσι (προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ) μετά τον σεισμό του 2021.
Τα αιτήματα του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας
Χαρακτηριστικό ήταν το πανό που συνέκρινε την πρόοδο των εργασιών του αεροδρομίου, που έχει φτάσει στο 35%, και την πρόοδο της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων που παραμένει ουσιαστικά στο μηδέν
- Από το υπουργείο Υποδομών
α) Να καταλάβει επιτέλους τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει τον δήμο για τα αναγκαία έργα 31.671.000 ευρώ βάσει του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης που αφορούν:
● Μικρά αντιπλημμυρικά, προϋπολογισμού 1.670.000, που έχουν μελετηθεί μετά από τις πλημύρες 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020.
● Αποκατάσταση της βατότητας και επανασύνδεση δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
● Οδικά Εργα σύνδεσης με το νέο Α/Δ που δεν έχουν προβλεφθεί.
● Εργα περιβαλλοντικής προστασίας, π.χ. απορροές του Βιολογικού για χρήση στην άρδευση.
● Εργα ύδρευσης – αποχέτευσης.
● Αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης (40 χιλιόμετρα) που καταστράφηκαν ή αποκόπηκαν από τα έργα του Α/Δ.
β) Να φροντίσει για την καταβολή των απαλλοτριώσεων και του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα, από την αποξένωση της αγροτικής γης από τους ιδιοκτήτες τους μέχρι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
γ) Να εφαρμοστεί η τροπολογία Βορίδη για τα «κληροτεμάχια».
δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, να ζητούν συνεχώς αναβολές στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.
ε) Να οριστεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διαχειριστής τής εντός του Αεροδρομίου έκτασης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.
στ) Να αναπροσαρμοστεί το ανταποδοτικό τέλος 1% σε 2% για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας όπως είχαν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις.
ζ) Να μελετήσει τη δυνατότητα για μέσο Σταθερής Τροχιάς και να αναβαθμίσει τις εναλλακτικές συνδέσεις του Α/δ με Ηράκλειο και Νότο.
- Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
● Να προχωρήσει στην απλοποίηση επιτέλους των διαδικασιών αδειοδότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων και στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου όπως έχει δεσμευτεί ο υφυπουργός.
● Να εφαρμοστεί στα κίτρινα κτίρια, που δεν έχουν ζημιά στον φέροντα οργανισμό, η καταβολή εφάπαξ ποσού.
● Να ενεργοποιηθεί η δανειοδότηση του 20% από τις τράπεζες και, εφόσον συνεχίσουν να αρνούνται, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
● Να ενεργοποιηθεί η επιδότηση ενοικίου και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί.
● Να ενισχυθούν χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
● Να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και τα έργα αναπλάσεων στους σεισμόπληκτους οικισμούς.
● Αποκατάσταση δημοτικών και δημόσιων εν γένει κτιρίων.
- Από τα υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Πολιτισμού
● Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής.
● Ειδικό Πρόγραμμα ανάπλασης σεισμοπλήκτων οικισμών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που σήμερα διαθέτει περίπου 180 χιλ. ευρώ τον χρόνο!
● Χρηματοδότηση προγράμματος Σχολικής στέγης σε Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό.
● Πρόγραμμα κοινωνικών υποδομών.
● Πρόγραμμα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής στήριξης κατοικιών για επαγγελματική αξιοποίηση ή για ιδιοκατοίκηση.
● Πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Επιχειρηματικής δραστηριότητας.
● Εργα υποδομών και στήριξης του Πρωτογενή Τομέα.
● Στοχευμένα Προγράμματα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
● Προστασία, ανάδειξη, επισκεψιμότητα και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα για το σπουδαίο εύρημα στην «Παπούρα» χωρίς καμιά σκέψη για επίχωση ή μεταφορά.
● Αποδοχή των προτάσεων του δήμου για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.