ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι έμποροι περιμένουν έσοδα στην αγορά, ενώ τα σωματεία πραγματοποίησαν συλλαλητήριο εναντίον της έλευσης 5.000 ναυτών του αεροπλανοφόρου George H.W. Bush στα Χανιά.

«Απόβαση» στα Χανιά κάνουν από χθες το πρωί περίπου 5.000 ναύτες, μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN-77). Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης στον όρμο της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας, προερχόμενο από περιπολία στην Αδριατική. Επισήμως ως σκοπός της επίσκεψης αναφέρεται η αναψυχή του πληρώματος, αν και η παρουσία του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Στα Χανιά, πάντως, τουλάχιστον μεταξύ των καταστηματαρχών στο ενετικό λιμάνι και στα τουριστικά καταστήματα της αγοράς επικρατεί ευφορία καθώς αναμένουν ακόμα μεγαλύτερα έσοδα, την ώρα που ακόμα η πόλη είναι κατακλυσμένη και από τουρίστες.

Η παραδοσιακά «αποικιοκρατική» συμπεριφορά των Αμερικανών πεζοναυτών πάντως κατά τις προηγούμενες επισκέψεις αεροπλανοφόρων έκανε τον διοικητή του πλοίου Dave Pollard σε μήνυμά του προς το πλήρωμα (και στο facebook) να τους θυμίσει τη σημασία της ευθύνης τού «να εκπροσωπούμε τις οικογένειες, τις πόλεις, τα κράτη και τους συναδέλφους μας ως πρέσβεις όπου κι αν πάμε», προσπαθώντας τουλάχιστον να αποφύγει τα χειρότερα, όπως συμπλοκές, παρενοχλήσεις, ακόμα και απόπειρες βιασμού που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Από την πλευρά των τοπικών αρχών πάντως άρχισαν οι παραχωρήσεις ήδη από την πρώτη μέρα καθώς ένας δρόμος του κέντρου των Χανίων, η οδός Πλουμιδάκη, έκλεισε για το κοινό και δόθηκε σε αποκλειστική χρήση ώστε να σταθμεύουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν ναύτες και πληρώματα των αεροσκαφών από το αεροπλανοφόρο στα Χανιά.

«Ανεπιθύμητοι»

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο των Χανίων από την Επιτροπή Ειρήνης, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους που διαμαρτύρονταν για τον κατάπλου του αεροπλανοφόρου. Στις αφίσες που είχαν κατακλύσει την πόλη αναγραφόταν η λέξη «ανεπιθύμητοι» πάνω σε μια φωτογραφία του πλοίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.10.2022