ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η υπόθεση των αμερικανικών βάσεων, ειδικά της Σούδας, είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο χρήσιμη ήταν μια κυβέρνηση (αυτής) της «Αριστεράς». Άνθρωποι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στις κινητοποιήσεις κατά των Βάσεων τώρα συντάσσονται πίσω από το «τί να κάνουμε, έτσι είναι τώρα τα πράγματα, τώρα είμαστε κυβέρνηση» κτλ κτλ.

Άνθρωποι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στις κινητοποιήσεις κατά των Βάσεων τώρα συντάσσονται πίσω από το «τί να κάνουμε, έτσι είναι τώρα τα πράγματα, τώρα είμαστε κυβέρνηση» κτλ κτλ.

Δεν μιλώ για τους βουλευτάδες και τους γενικώς καρεκλάτους. Μιλώ για τον απλό κόσμο της Κρήτης, που στα Χανιά έδωσε 43% στον ΣΥΡΙΖΑ και του χάρισε και τις 4 έδρες του νομού. (Στο Ηράκλειο 48%, στο Λασίθι 43%, στο Ρέθυμνο 40%).
Μιλώ για τους ανθρώπους που βλέπουν σήμερα να πετάει στα σκουπίδια ο Τσίπρας την πολιτική απόφαση που εκείνος τους έβαλε να πάρουν στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (το μακρινό 2013) για «κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων» και για «απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ». Και σήμερα τον ακούν να δηλώνει δίπλα στον Τραμπ πως στη βάση της Σούδας «γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Θα πρέπει να του απονεμηθεί ειδικό παράσημο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το επίτευγμα αυτό. Δεν είναι και λίγο να καταφέρεις να «σβήσεις» από τον κοινωνικό χάρτη όποια ψήγματα αντιστάσεων ακόμα υπήρχαν, ώστε πράγματι να μετατρέψεις τη χώρα σε «σταθερό σύμμαχο» στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή.

Το θέμα δεν είναι πόσοι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουν οι Βάσεις, πόσοι μάχονται για αυτό, πόσοι σιχαίνονται πια να κατέβουν στις πορείες του Πολυτεχνείου δίπλα σας. Το θέμα είναι μόνο πόσοι το λένε.

Από κοντά ο Χανιώτης Μητσοτάκης υπερθεματίζει ζητώντας και αυτός ουσιαστικά την αναβάθμιση των Βάσεων στην πατρίδα του. «Να διασφαλίσει (ο Τσίπρας) μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη Βάση της Σούδας» είπε.
Για κάντε τη σούμα (με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών): Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ λένε «ναι» στην αναβάθμιση. Σύνολο για την Κρήτη 65%. Βάλτε και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που όχι δε θα πουν ασφαλώς, φτάνουμε στο 80% σχεδόν.
Είναι αλήθεια αυτή η γνώμη των Κρητικών για τις βάσεις; Το 80% πράγματι επιθυμεί την ύπαρξη και αναβάθμισή της; Αν είναι έτσι, ας είμαι εγώ ο παράξενος που χαλάω το χαρούμενο κλίμα.

ΥΓ. Και σε έναν ακόμα να βγάλουμε το καπέλο: «Δεν νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα οι οποίοι να λένε σήμερα να σταματήσει η λειτουργία της Σούδας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην ΕΡΤ. Πολύ σωστή διατύπωση. Το θέμα δεν είναι πόσοι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουν οι Βάσεις, πόσοι μάχονται για αυτό, πόσοι σιχαίνονται πια να κατέβουν στις πορείες του Πολυτεχνείου δίπλα σας. Το θέμα είναι μόνο πόσοι το λένε.

Όντως αυτοί δεν είμαστε πάρα πολλοί. Τα καταφέρατε μια χαρά.

Πρώτη δημοσίευση: Mesogios.gr