ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΤΟΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όχι να το λέμε αυτό. Δεν ξέρω κι εγώ ακριβώς το γιατί (ίσως και ο ίδιος δεν το ξέρει) αλλά τον τρέμετε στην κυριολεξία.

Για να είμαι ειλικρινής, την είδηση για την ίδρυση κόμματος από τον Βαρουφάκη την έμαθα με καθυστέρηση χθες, μετά την ευρείααναδημοσίευση μιας συνέντευξηςτου Τόμας Βίζερ σε όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτός, αν δεν τον ξέρετε, είναι ένας καλός κύριος, μέχρι πρότινος επικεφαλής του euroworking group, που αγαπά πολύ την Ελλάδα και έκανε τη βρώμικη δουλειά της Μέρκελ σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» όπως τα λέγαμε τότε (και τώρα). Είναι ο κοινός παρονομαστής και των τριών ελληνικών μνημονίων. Αυτός πίεζε τους Έλληνες αξιωματούχους από το πρώτο μνημόνιο να πάρουν τα σκληρά μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές και αν έβλεπε ότι συμμορφωνόμασταν έστελνε το «οκ» για να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ (δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών) όπου και τελεσίδικα μας φορούσαν το κάθε νέο κοστούμι μέτρων. Κοινώς είναι ο άνθρωπος που με τα τεφτέρια του έκοψε τη σύνταξή σας, το ΕΚΑΣ της μάνας σας, τις δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας και μην πω άλλα γιατί θα τον καταριέστε και δεν κάνει.


Η «δημιουργική ασάφεια» γίνεται «εποικοδομητική ανυπακοή»

Πριν από 10 μέρες λοιπόν ο Βίζερ δήλωσε (στην Deutche Welle) πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αγκάλιασε τα μνημόνια όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε να γυρίσουν ακόμα μια τούμπα στα μνήματα οι νεκροί της Καισαριανής όπου είχε αποθέσει γαρύφαλλα ο Τσίπρας μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός. Δίνει λοιπόν αυτός ο κύριος πριν τρεις μέρες ακόμα μια συνέντευξη, όχι εδώ σε μας, αλλά στην Ολλανδία, και περνά γενεές δεκατέσσερις τον Βαρουφάκη. Έλα Παναγία μου, λέω, τι του φταιξε τώρα ο Βαρουφάκης και τον ξανακάνει θέμα από εκεί που τον είχαν αφήσει ήσυχο και δεν πέρναγε ούτε κατά τύχη δημοσιογράφος με μικρόφωνο έξω από το νεοκλασικό με θέα την ακρόπολη.

Του μεταφέρουν (του Βίζερ) όσα λέει για αυτόν στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης και εκείνος απαντά: «Α, καλά. Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη». Σας λέω μίσος κανονικό. Και στο τέλος ξεφουρνίζει και το καλύτερο: Κόστισε όντως στην Ελλάδα ο Βαρουφάκης 100 δις; τον ρωτούν. Τί 100 λέει εκείνος, εγώ πιστεύω τα διπλάσια. Κάτι η οικονομική συρρίκνωση, κάτι η δυσπιστία των επενδυτών, κάτι το πλήγμα στις τράπεζες, κάτι η Ελενίτσα που δεν πήγαινε κομμωτήριο αν δεν τελείωνε η αγωνία του Γιούρογκρουπ, πώς να κινηθεί η αγορά και να στεριώσει η οικονομία έτσι. Βάλε 200 δις και λίγα λέω για το «κόστος Βαρουφάκη»…

Βάλε Κυρ Στέφανε, θα το κάψουμε σήμερα, που έλεγε και η Αλίκη. Και τα 200 λίγα είναι. Βάλε και κάτι παραπάνω. Και 300 δις λέω εγώ και όλο το ελληνικό Χρέος ο Βαρουφάκης να το φορτωθεί να ησυχάσουμε. Ποια Siemens, ποια Novartis, ποιο Χρηματιστήριο, ποιοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ψίχουλα. Όλο το κακό έγινε όταν ήταν υπουργός ο Βαρουφάκης. Εννοείται ότι η είδηση με πολλές παραλλαγές κυκλοφόρησε ψηλά και σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. «200 δις μας κόστισε ο Βαρουφάκης», «τεράστια η ζημιά «Βαρουφάκη για την Ελλάδα» και άλλα τέτοια.

Κάτι βρωμάει λέω, δεν μπορεί. Και σε λίγο το ψαχτήρι της google, χωρίς το οποίο και εμείς οι δημοσιογράφοι θα μασούσαμε πολύ περισσότερο ταραμά, μου το σκάει το παραμύθι. «Την ίδρυση κόμματος στην Ελλάδα ανακοινώνει στις 26 Μαρτίου ο Γιάννης Βαρουφάκης». Αμ πέσ’ το χρυσέ μου και νόμιζα πως αρχίζουν ξανά οι ειδήσεις στο Mega και θα ξαναδώ τη φωτογραφία με τις γριές να φυλάνε τσίλιες στο ΑΤΜ, που αποδείχτηκε μούφα, αφού ήταν τραβηγμένη στην Αφρική και αυτοί την παρουσίαζαν σα να είναι στη Σταδίου.

Η συνέντευξη του Βίζερ με τις αναφορές στον Βαρουφάκη έρχεται λίγες μέρες μετά την αναγγελία της ίδρυσης κόμματος και στην Ελλάδα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Αν αυτό το θεωρείτε εντελώς τυχαίο να παίξετε τζόκερ γιατί μάλλον η τύχη είναι με το μέρος σας.

Πάμε τώρα στην ουσία:

Τί κόμμα θα κάνει ο Βαρουφάκης και τί έχουμε να περιμένουμε από δαύτο(ν) δεν ξέρω να σας πω. Καθίστε να το ανακοινώσει πρώτα στις 26 Μαρτίου και βλέπουμε. Κυρίως να δούμε αν ξέρει ο ίδιος τί κόμμα θέλει να κάνει. «Εποικοδομητική ανυπακοή» διαβάζω στο site του και λέω πως ο άνθρωπος έχει ταλέντο να βάζει ένα δυνατό επίθετο δίπλα σε ένα δυνατό ουσιαστικό και τελικά, μαζί και τα δύο, να αδυνατίζουν τόσο πολύ που ίσως να μη λένε και τίποτα. (Θυμηθείτε την περίφημη «δημιουργική ασάφεια»).

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι έχει κάνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, το DiEM 25, με το οποίο σκοπεύει να κατέβει στις ευρωεκλογές του 2019 με ψηφοδέλτια στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις χώρες της Ευρώπης. Τί αλλάζει αυτό στη ζωή των Ελλήνων; Μάλλον τίποτα. Άντε να βγει ο ίδιος ευρωβουλευτής. Και λοιπόν; Και η Καϊλή βγήκε ευρωβουλευτίνα αλλά δεν έτριξε συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Για να μη σας πω πού τους έχουν γραμμένους τους ευρωβουλευτές η Μέρκελ και η Τρόικα γιατί θα με πείτε αντιευρωπαϊστή και πληγώνομαι εύκολα.

Είναι ο Βαρουφάκης «ανυπάκουος»; Τί να σας πω τώρα, με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Δεν έχω ακόμα καταλάβει αν εννοούσε τις απειλές για grexit και αν πράγματι είχε ολοκληρωμένο σχέδιο σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε. (Και είμαι φυσικά από αυτούς που δεν το θεωρούσαν καταστροφή, ούτε τότε, ούτε τώρα). Ο Γιάνης όμως, τη μία μέρα απειλούσε πως δε θα πληρώσει το Χρέος και την επόμενη μας ανακοίνωνε πως συμφώνησε να μπει δημοσιονομικός «κόφτης» τις δαπάνες όλων των υπουργείων αν δεν πετυχαίνουμε τους στόχους (ναι αυτός το είπε πρώτος). Γιαυτό σας λέω ειλικρινά δεν ξέρω.Κάντε και σεις λίγη μελέτη εδώ να δείτε μόνοι σας τί λέει το κόμμα του μέχρι να παρουσιαστεί και επίσημα στην Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο που έχω για τον Βαρουφάκη είναι ότι τον φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Δεν εξηγείται αλλιώς. Αυτό δείχνουν οι φοβερές επιθέσεις κάθε φορά που αναφέρεται το όνομά του, απόηχος της δολοφονίας χαρακτήρα που επιχειρήθηκε όταν ήταν υπουργός. Ο Βίζερ είναι έξυπνος άνθρωπος. Ούτε το σάλιο του δε θα χαράμιζε για κάποιον που έχει νικήσει κατά κράτος, πολιτικά και επιστημονικά (ως οικονομολόγος).

Το γιατί ακριβώς τον φοβούνται, δεν ξέρω να σας το πω (τουλάχιστον όχι ακόμα).

* Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη στο Ηράκλειο τον Ιούνιο του 2015. Δε νομίζω πως άλλος υπουργός Οικονομικών έχει δει ή θα δει τόσο κόσμο σε εκδήλωσή του (εκτός ίσως από τον Τσοβόλα τον καιρό του «δώστα όλα»). Ίσως αυτά να θυμούνται εκεί στις Βρυξέλλες και σου λέει άσε μην έχουμε τα ίδια. Άστους καλύτερα να μαζεύονται για τη Μακεδονία παρά να τους συνεπάρει ξανά ο Γιάνης… Απάνω του λοιπόν.

** Χθες έκανε και ο Τσακαλώτος ομιλία στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και του έκαναν ντου τα μέλη του Ρουβίκωνα. Θεωρώ πως ο Ευκλείδης πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαρούμενος επειδή λόγω της εισβολής έγινε κάποιος ντόρος. Αλλιώς και οι ίδιοι οι Συριζαίοι από κάτω σίγουρα θα είχαν πλήξει μέχρι θανάτου. Εξάλλου καλύτερα τις ομιλίες των υπουργών Οικονομικών είναι να τις διαβάζεις από το πρωτότυπο, στα γερμανικά, σαν αυτά που έστελνε ο κύριος Βίζερ και θα στέλνει στο εξής και ο διάδοχός του.

Πρώτη δημοσίευση: Mesogios.gr