ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΠΟΧΗ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τεράστιο ζήτημα προκύπτει με την αποχή στις δημοτικές εκλογές. Τίθεται υπό αμφισβήτηση το ίδιο το εκλογικό σύστημα και η νομιμοποίηση των εκλεγμένων δημάρχων. Στον δεύτερο γύρο το Ηράκλειο έχει αποχή 52% και δυστυχώς είναι από τα μικρότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις. Στον Δήμο Αθηναίων αποχή 67% (!), στον Δήμο Πειραιά 65,5%, στον Δήμο Θεσσαλονίκης 62%. Η Πάτρα και η Λάρισα 51% και 50% αντίστοιχα. Στην Περιφέρεια Αττικής η αποχή στον δεύτερο γύρο ξεπέρασε το 58%. Πανελλαδικός μέσος όρος αποχής στον δεύτερο γύρο: 55%.

Ακόμα και αν δεν θέλεις κανέναν από τους δύο του δεύτερου γύρου, έχει εντελώς διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα το ΛΕΥΚΟ από την αποχή. Ο πολίτης που σηκώνεται από τον καναπέ και πάει και ρίχνει λευκό, αποδοκιμάζοντας και τις δύο επιλογές, κρατά ζωντανό το δικαίωμά του να εκφραστεί και την επόμενη φορά για τα τοπικά πράγματα, όταν μεταξύ των δύο θα είναι και ο δικός του εκλεκτός.

Μοιραία οδηγούμαστε σε σύστημα με μικρότερη πλειοψηφία για τους δημάρχους. Ειδικά αν βγει η ΝΔ προβλέπω να επανέρχεται η εκλογή δημάρχου με 42%(ή και λιγότερο) από τον πρώτο γύρο, δηλαδή σε δημάρχους μειοψηφίας και με τη βούλα του νόμου.
Και σε αυτές τις λογικές η αποχή του φετινού 2ου γύρου δίνει ένα πολύ καλό επιχείρημα…