Ο βιοκαλλιεργητής αλόης Ηλίας Χρονάκης μιλά για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Κρήτη και για τις επιδοτήσεις που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή και μετατράπηκαν σε αυτοκίνητα. Ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης βιολογικής καλλιέργειας την οποία δημιούργησε χωρίς ούτε ένα ευρώ επιδότησης.
Τα μόνα όπλα του Ηλία Χρονάκη ήταν μια καλή ιδέα και η πολλή δουλειά. Μιλά για την απόφασή του να βγάλει όλες τις ελιές από το χωράφι του στον Τσούτσουρο, όταν όλοι τον έλεγαν τρελό. Σήμερα διατηρεί την μεγαλύτερη καλλιέργεια αλόης της Ευρώπης, με περίπου 300.000 φυτά και ήδη κάνει εξαγωγές, ενώ στα σχέδιά του είναι και η κατασκευή μονάδας δευτερογενούς επεξεργασίας του προϊόντος.
Η αλόη βρίσκει ευρύ πεδίο χρήσης τόσο στον φαρμακευτικό τομέα όσο και στη βιομηχανία καλλυντικών κάνοντας το προϊόν του περιζήτητο και ασύγκριτα πιο αποδοτικό από το λάδι και το κρασί στα οποία ως μονοκαλλιέργεια πλέον έχει επιδοθεί η Κρήτη.
Ο ίδιος 77 χρονών σήμερα λέει πως εφόσον τον βαστάνε τα χέρια του θα συνεχίσει μέχρι τα 100 και καλεί νέους αγρότες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να βάλουν αλόη ή άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες για τις οποίες είναι ιδανικό το κρητικό τοπίο. Θέλει επιμονή και καλές ιδέες, αρκεί να μην είναι το μυαλό μόνο στην επιδότηση της επόμενης χρονιάς..
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος
Μουσική σήματος: Δημήτρης Σφακιανάκης