+

«ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ FRAPORT

 

Πετάς; Μπαίνεις σε αεροπλάνο με… τηλεδιοίκηση στον πύργο ελέγχου; Η Fraport με τις ευλογίες της κυβέρνησης ετοιμάζει σχέδιο για να σουτάρει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στη θέση τους να βάλει συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου. Κάτι σαν την τηλεδιοίκηση στα τρένα αν θυμάσαι. Και ξέρεις πόσο καλά πήγε αυτό..

Όμως να ξέρεις ότι η Ελλάδα είναι η «Χώρα του 2023» για τον Economist. Είναι φιλοαμερικανική, πουλάει πατριωτισμό και παίρνει σκληρά οικονομικά μέτρα. Εκοψε και τα πάρε δώσε και Ρώσους και Κινέζους, οπότε τι άλλο θες; Πετάμε…

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Άρης Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφος: «ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ»

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου, μιλά για την έρευνα στο Data Journalists που αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των Πύργων Ελέγχου στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport και την εισαγωγή του τηλεχειρισμού.

Όπως τονίζει, προβλέπεται η αντικατάσταση των Πύργων Ελέγχου και των ανθρώπων που εργάζονται επιτόπου, από κάμερες και περίπλοκα τηλεπικοινωνιακά/πληροφοριακά συστήματα, το οποίο μάλιστα θα πληρωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 71 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μεθόδευση και επισημαίνει τα βήματα του σχεδίου αλλά και το περιεχόμενο της «αυστηρά εμπιστευτικής» μελέτης που εκπόνησε με εντολή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η εταιρεία συμβούλων Planet.

Επίσης σημειώνει ότι αν υποθέσουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα χρειάζονταν χρόνια δοκιμών και φυσικά σε κάποιο αεροδρόμιο με ελάχιστη κυκλοφορία ώστε να αποκτηθεί επαρκής αξιολόγηση και επιχειρησιακή εμπειρία. Αντίθετα το υπό συζήτηση έργο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, προβλέποντας εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.

ΟΙ ΠΙΣΩ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ