ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ: ΜΙΑ ΝΟΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αν σήμερα μετράτε απογοητευμένοι τις εθνικιστικές καταλήψεις σας λέω μόνο τούτο: Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από μας και όντως υπάρχει ελπίς. Αυτό το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, μαζί με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, κυκλοφορούν «Τα Κρητικόπουλα». Μια συλλεκτική έκδοση που αγκαλιάζει τις εκδόσεις των μαθητών του νησιού.

Με σπουδαία αφιερώματα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ των ίδιων των παιδιών στο πλαίσιο του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημοσιογραφίας, που πραγματοποιείται φέτος για 8η φορά. Μια έκδοση που έρχεται σε καιρούς περίεργους για την εκπαίδευση και που αποδεικνύει πως τα παιδιά ξέρουν πολύ καλή ιστορία. Για να κάνεις κατάληψη για τον Κατσίφα χρειάζεται ένα sms και μπόλικος χαβαλές. Για να κάνεις αφιέρωμα με έρευνα στα αρχεία της Βικελαίας για τις αγωνίστριες Βαγγελιώ Αρμενάκη και Βαγγελιώ Φωτιάδου ή για την βιομηχανική κληρονομιά του Ηρακλείου χρειάζεται δουλειά και κόπος πολλών μηνών. Για να πάρεις συνέντευξη από τις μουσουλμάνες συμμαθήτριές σου χρειάζεται να έχεις αναρωτηθεί τι θα έκανες αν βρισκόσουν στη θέση τους και για να επιλέξεις ως βασική συνέντευξη έναν οδηγό απορριμματοφόρου πρέπει να έχεις κατανοήσει ότι αλλού είναι τα «πρόσωπα της ημέρας».

Για να προβάλλεις την ιστορία ενός ενετικού μνημείου όπως ο Πύργος του Δαμολίνου πρέπει να έχεις καταλάβει ότι αυτός ο τόπος κουβαλάει μαζί ΟΛΗ την ιστορία του και όχι μόνο το κομμάτι που βολεύει την κάθε Ραχήλ Μακρή. Είμαι βέβαιος πως τα παιδιά τα ξέρουν αυτά ακόμα και αν δεν τα διατυπώνουν όπως εμείς οι μεγαλύτεροι.

Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» και του αεικίνητου δασκάλου (και φίλου) Γιώργου Δασκαλάκη, είχα την χαρά να επιμεληθώ αυτό το υλικό. Το πιο δύσκολο έργο ήταν η επιλογή από τόσες και τόσο καλές δουλειές, που ειλικρινά θα μπορούσαν να έχουν θέση και στα κανονικά ΜΜΕ. Από θέσεις αρχής και με άποψη για την δημοσιογραφία όπως θα έπρεπε να είναι, η Τηλεόραση CRETA και η Γραφοτεχνική Κρήτης ανέλαβαν το κόστος και την προβολή της έκδοσης αυτής.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Μιχάλη Κουντούρη (Michael Kountouris)για το εξαιρετικό εξώφυλλο. 

* Ο τίτλος αναβιώνει το πρώτο πανελλαδικά διασχολικό έντυπο «ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟ» που εκδόθηκε στα Χανιά το 1935 από φωτισμένους δασκάλους και σταμάτησε ένα χρόνο αργότερα από τη δικτατορία του Μεταξά.