ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕ Ο ΜΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Γιώργος Αγοραστάκης είναι εκτός των άλλων και ο συγγραφέας των βιβλίων «Tο πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και ο Μίκης Θεοδωράκης» και «Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη» που θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη (16/3, 19.00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

(Σε συνέχεια της συνέντευξης του Γ. Αγοραστάκη στην ΕΦΣΥΝ)

• Εχετε επιμεληθεί τελευταία την έκδοση δύο βιβλίων για τον Μίκη Θεοδωράκη. Το ένα αφορά τη σχέση του με την Κρήτη και το άλλο τη σύνδεση της σκέψης του με το πνεύμα της Επανάστασης του 1821. Μιλήστε μας για αυτές τις εκδόσεις.

Τα δύο βιβλία που είπατε πραγματεύονται τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη και με την Ιστορία. Εκδόθηκαν το πρώτο λίγο πριν από την εκδημία του και το δεύτερο έναν μήνα μετά. Είναι και τα βιβλία που τον συντρόφευσαν στις τελευταίες μέρες της ζωής του. Αρχισαν να γράφονται στα τέλη του 2020 -όταν είδα ότι είχε επιβαρυνθεί η υγεία του- για να απαντήσουν σε ερωτήματα που θα προέκυπταν από τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν, αλλά και στα θέματα της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 το 2021.

Το πρώτο που πραγματεύεται τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρήτη, που συγγράφω με την Τατιάνα Παπαγεωργίου και τον Ερατοσθένη Καψωμένο, εξηγεί σε γενικές γραμμές τον ισχυρό και πολύπλευρο δεσμό του με το νησί.

Το δεύτερο βιβλίο εστιάζει στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την ελληνική Ιστορία και το πνεύμα της Επανάστασης του 1821.Ο Θεοδωράκης είναι ο άνθρωπος που συνδέεται με πολλαπλές άμεσες και έμμεσες, φυσικές και πνευματικές συνδέσεις με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την κληρονομιά της. Ο άνθρωπος που εξέφρασε με το έργο του, καλλιτεχνικό και θεωρητικό, το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 στην εποχή μας και είχε την ισχυρότερη επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της νεοελληνικής κουλτούρας. Είναι ο μεγάλος Ελληνας που συμβόλιζε την Επανάσταση και το πνεύμα της στην εποχή μας. Τελικά έφυγε από τη ζωή πάνω στην επέτειο για να υπογραμμιστεί πιο έντονα αυτός ο συμβολισμός.

• Σε ποιες περιοχές της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη εστίασε η έρευνά σας;

Η σχέση μου με τον Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει και την ιδιότητα του μελετητή του. Κατά τη συγγραφή λοιπόν ενός συνολικού έργου πάνω στη ζωή και στο έργο του, έκανα μια διακοπή και εστίασα σε δύο θέματα, στη σχέση του με την Κρήτη και με την Ιστορία. Για όλες τις άλλες πλευρές του θα ακολουθήσει αργότερα μια άλλη συνολική έκδοση.

Να προσθέσω δυο λόγια ακόμα για τα βιβλία. Με την ανάλυση και τις εξηγήσεις που δίνονται στα βιβλία, γίνεται κατανοητό γιατί ο Θεοδωράκης αποφάσισε η τελευταία του κατοικία να βρίσκεται την Κρήτη. Και γιατί αυτή η απόφασή του ήταν τόσο ισχυρή. Επίσης γιατί ο Θεοδωράκης θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη σε αλληλουχία με τους Κρητικούς επαναστάτες και γιατί θέλησε να κλείσει την ιστορία του από εκεί που ξεκίνησε.


ΙΝFΟ: Στην παρουσίαση των δύο βιβλίων την ερχόμενη Τετάρτη (16/3, 19.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) συμμετέχουν ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος-διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ο Γιώργος Αγοραστάκης και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, διδάκτωρ μουσικολογίας. Συντονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 12.03.2022