ΣΩ-ΣΤΕ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια κομβική απόφαση για την προστασία του τοπίου της Κρήτης αλλά και για την τήρηση των νόμων καλούνται να πάρουν αύριο οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εκδικάζονται οιπροσφυγέςεναντίον της επένδυσης της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Το έργο, που έχει την κωδική ονομασία «Υβριδικό Αμαρίου», προβλέπει για τηΣητείατην εγκατάσταση 26 ανεμογεννητριών, ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων, εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου και εντός προστατευόμενης περιοχής. Το δεύτερο τμήμα της επένδυσης περιλαμβάνει αντλησιοταμιευτικό έργο παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Στο ΣτΕ συνεκδικάζονται αύριο δύο ξεχωριστές προσφυγές που έχουν υποβληθεί, η πρώτη από τον ΔήμοΣητείαςκαι η δεύτερη από 210 κατοίκους και φορείς από το Λασίθι, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Ειδικά για το κομμάτι της επένδυσης στηΣητεία, η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών έχει ήδη συναντήσει τηνομόφωνη αρνητική γνωμοδότησητόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι υπεύθυνο για την ανάδειξη του Γεωπάρκου. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, η εγκατάσταση αυτή θα αφαιρέσει κάθε δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ενώ θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους παραδοσιακούς οικισμούς, στις πάμπολλες αρχαιότητες και στους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής, αλλάζοντας δραστικά το τοπίο, όχι μόνο οπτικά αλλά και με τα χιλιόμετρα δρόμων και δικτύων που θα συνοδεύουν τις ανεμογεννήτριες.

Έκθετος ο Χατζηδάκης

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν και σοβαρές παρατυπίες ως προς την περιβαλλοντική νομοθεσία καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έσπευσε να εγκρίνει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είναι αναντίστοιχη με την άδεια παραγωγής του έργου (είχε εγκρίνει μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες και μεγαλύτερη ισχύ σε MW, με βάση αίτημα της εταιρείας, το οποίο όμως δεν ενέκρινε τελικά η ΡΑΕ), κάτι που καθιστά και για τυπικούς λόγους άκυρη την έγκριση του έργου και εκθέτει και τον ίδιο τον υπουργό.

Πηγές της ΤΕΡΝΑ για το συγκεκριμένο θέμα δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» πως «η εταιρεία προσαρμόζεται στις υποδείξεις των ανεξάρτητων αρχών όσο αλλάζουν τα δεδομένα και αυτό είναι δείγμα συνέπειας και σεβασμού των κανόνων». Από την πλευρά των προσφευγόντων κατοίκων τηςΣητείας, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Γιαννακόπουλος τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως αυτή είναι μια σημαντική παρατυπία που είναι αδιανόητο να μην τη λάβει υπόψη του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Γιαννακόπουλος

Πέρα όμως από τα τυπικά ζητήματα, καθολικά αρνητική είναι η θέση της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο έργο. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ειδικά ηΣητείαέχει δεχτεί δυσανάλογο φορτίο έργων ΑΠΕ, σε βαθμό που πλέον να κινδυνεύει η μορφολογική ιδιαιτερότητα του τοπίου της. Στην έκταση του ΔήμουΣητείαςέχουν ήδη εγκατασταθεί 170 ανεμογεννήτριες και 117 φωτοβολταϊκά πάρκα. «Η περιοχή μας είναι ήδη υπερκορεσμένη, ενώ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ επιπλέον 16 έργα αιολικών πάρκων με συνολικά 205 ανεμογεννήτριες, αλλά και 4 ηλιοθερμικά πάρκα, καθώς και ένα ενεργειακό έργο αξιοποίησης βιομάζας, ενώ υπάρχουν και αναρίθμητες αιτήσεις που ακόμα δεν έχουν εγκριθεί» τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος. «Μιλάμε για μετατροπή τηςΣητείαςσε κρανίου τόπο, για μια συνολική καταστροφή που σχεδιάζουν εις βάρος κάθε άλλης μορφής ανάπτυξης. Και φυσικά δεν θα τους το επιτρέψουμε» προσθέτει ο ίδιος.

«Μπαταρία της Κρήτης»

Για μετατροπή του τόπου του σε «μπαταρία» της Κρήτης μιλά ο δήμαρχοςΣητείας, Γιώργος Ζερβάκης. «Στον δήμο μας είναι ήδη εγκατεστημένο το 52% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας όλης της Κρήτης. ΗΣητείακάλυψε το μερτικό της και με το παραπάνω», λέει ο ίδιος, ενώ καταγγέλλει και τον παραγκωνισμό των φορέων του νησιού από τον κ. Χατζηδάκη αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών φορέων (δήμος, Περιφέρεια κτλ).

Ο δήμαρχοςΣητείαςΓιώργος Ζερβάκης

Η κοινή γνώμη της Κρήτης ζητά από τους δικαστές του ΣτΕ να λάβουν επίσης υπόψη τους τις τεράστιες επιπτώσεις του έργου για τα σημαντικά σπήλαια της περιοχής (από τη χρήση δυναμίτη), για τα σπάνια άγρια πουλιά που ζουν και τρέφονται στην περιοχή και θα πέφτουν θύματα των ανεμογεννητριών, αλλά και συνολικά για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αφού οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις από τους παραδοσιακούς οικισμούς και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ταυτόχρονα, απορρίπτουν τη συζήτηση για τα πολυδιαφημισμένα αντισταθμιστικά οφέλη, που υπολείπονται κατά πολύ της οικονομικής ζημιάς που θα επέλθει στον τόπο.

Ενόψει της εκδίκασης, η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πηγές της οποίας σχολίαζαν: «Το έργο έχει 90 αδειοδοτήσεις. Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ γνωρίζοντας τις υπαρκτές ενστάσεις που εκφράζει μια μερίδα των πολιτών και ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο».

«Διάλογος κατόπιν εορτής δεν νοείται» απαντά ο δήμαρχος. «Αν είχαν να προτείνουν κάτι καλύτερο για τον τόπο μας, θα ήταν ήδη στις μελέτες και στα σχέδιά τους» λέει ο κ. Ζερβάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.06.2020