ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Ρέθυμνο και Τυμπάκι προτάθηκαν στους δημάρχους του νησιού για την εγκατάσταση hotspot.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με αυτοδιοικητικούς τηςΚρήτηςγια το φλέγον θέμα της εγκατάστασης hotspot στο νησί. Στη σύσκεψη κλήθηκαν εκτάκτως ο περιφερειάρχηςΚρήτηςΣταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου και Φαιστού.

Από τη σύνθεση και μόνο των προσκληθέντων προκύπτει ο χάρτης που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά για την εγκατάσταση κλειστού κέντρου κράτησης. Στο Ρέθυμνο προτάθηκε το παλαιό στρατόπεδο των Αρμένων, λίγο έξω από την πόλη, και στον Δήμο Φαιστού οι εκτάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Τυμπακίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, όσο και του αντιδημάρχου Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, και οι δύο περιοχές βγήκαν πολύ γρήγορα εκτός σχεδιασμού μετά τα σοβαρά επιχειρήματα που τέθηκαν από την πλευρά της αυτοδιοίκησης. Για το μεν στρατόπεδο των Αρμένων τονίστηκε ότι είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους, ενώ για το αεροδρόμιο Τυμπακίου επισημάνθηκε ότι βρίσκεται κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εθνική άμυνα αλλά και ότι ειδικά στο Τυμπάκι υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός μεταναστών-εργατών γης, που ανέρχονται σε περίπου 2.500.

Από την κυβερνητική πλευρά πάντως, έστω και αν δεν προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, εκφράστηκε αποφασιστικότητα να βρεθεί τρόπος εγκατάστασης τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων στηνΚρήτητο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό κλιμάκιο προτάθηκε η δημιουργία τριών μικρότερων δομών, των 500 ατόμων σε τρεις από τους τέσσερις νομούς τηςΚρήτης, με την περιοχή του Ρεθύμνου να μένει σταθερά εντός του σχεδιασμού, παρά τις αντιδράσεις.

Ο περιφερειάρχηςΚρήτηςπρότεινε για άλλη μία φορά τη διεύρυνση του προγράμματος ESTIA, μέσω του οποίου ήδη φιλοξενούνται στηνΚρήτη900 πρόσφυγες σε διαμερίσματα με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και υπενθύμισε πως μπορούν άμεσα να βρεθούν κι άλλα σπίτια προς ενοικίαση σε όλη τηνΚρήτη. Ωστόσο από την κυβερνητική πλευρά, και ειδικά από τον κ. Στεφανή, συνάντησε ξανά αρνητικό κλίμα ως προς τη διεύρυνση του προγράμματος, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμφανιστεί η χώρα θελκτική για τους πρόσφυγες!

Ανακοινώσεις συνολικά για τη χωροθέτηση των νέων κλειστών δομών τόσο στηνΚρήτηόσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται την προσεχή Τετάρτη. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και οιΚρήτεςβουλευτές της Ν.Δ., Μάξιμος Σενετάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέλαβε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη να διατυπώσει και την τελική πρόταση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταφορά προσφύγων στηνΚρήτη.

Ανακοινώσεις με τις οποίεςκαταγγέλλουν τις εν κρυπτώ διαδικασίεςπου ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και τα σχέδια δημιουργίας φυλακών για τους πρόσφυγες εξέδωσαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 10.01.2020