ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε κακόγουστο αστείο εξελίσσεται η υπόθεση του πορίσματος των ιστολογικών εξετάσεων, τις οποίες αναμένει εδώ και ένα μήνα η οικογένεια της αδικοχαμένης 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου.

Χθες, δημοσιεύματα έφεραν την οικογένεια να έχει ενημερωθεί πως στο πόρισμα ως αιτία θανάτου αναγράφεται αόριστα «σύνδρομο αναπνευστικού», κάτι όμως που τόσο οι δικηγόροι όσο και η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Αν και το πόρισμα έχει φτάσει από το Σάββατο στα χέρια των αρχών του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο 1ο αστυνομικό τμήμα της πόλης, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση για την υπόθεση, εντούτοις μέχρι και χθες βράδυ για άγνωστους λόγους δεν είχε παραδοθεί στην οικογένεια του άτυχου κοριτσιού.

Εν τω μεταξύ, άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες για «θολή» εικόνα που δίνουν και οι ιατροδικαστές από την Αθήνα ως προς τα αίτια θανάτου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα protothema.gr, το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης που διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Γούτας, αναγράφει ότι ο θάνατος της 4χρονης οφείλεται σε «σύνδρομο αναπνευστικού».

Μετ’ εμποδίων

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόσο η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, όσο και ο δικηγόρος Αντώνης Δαμανάκης διαψεύδουν κατ’ αρχάς ότι έχει έρθει σε γνώση της οικογένειας το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων.

Μάλιστα η κ. Σπανουδάκη τονίζει πως έχει υπάρξει σειρά παλινωδιών και εμπλοκών στην υπόθεση, σε τέτοιο βαθμό πλέον που να δυσκολεύει το δικό της έργο.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιανουαρίου τα δείγματα από τους ιστούς του παιδιού είχαν σταλεί χωρίς τη δική της έγκριση στην Αθήνα, ενώ αρχικώς είχε συμφωνηθεί οι ιστολογικές εξετάσεις να γίνουν στο Ηράκλειο.

Στο σοβαρότερο σκέλος, αυτό της… φημολογούμενης αιτίας θανάτου, η κ. Σπανουδάκη λέει πως δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο με την ονομασία «σύνδρομο αναπνευστικού»:

«Το μόνο κοντινό με αυτό που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι το “Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS)”. Ακόμα όμως και αν είναι αυτό γραμμένο στο πόρισμα, θα πρέπει να ξέρετε πως και πάλι δεν πρόκειται για παθολογικό αίτιο που προϋπάρχει, χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Το ARDS είναι μεν θανατηφόρο όταν συμβεί, συνήθως σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ, αλλά και πάλι θα πρέπει να διερευνήσουμε από τι προκλήθηκε και ποιες αιτίες το δημιούργησαν. Δεν πρόκειται για μία ασθένεια, αλλά για αποτέλεσμα άλλων παραγόντων, που μπορεί φυσικά να οδηγήσει στον θάνατο έναν ασθενή».

Εν τω μεταξύ, χθες κλήθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για να καταθέσουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διατάχθηκε οι γονείς του άτυχου κοριτσιού, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την ελλιπή ενημέρωση που έχουν σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το θέμα φτάνει και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον υπουργό Υγείας.

Ο βουλευτής ζητά απαντήσεις για τους χειρισμούς τόσο στη διερεύνηση του θανάτου της Μελίνας όσο και στην πειθαρχική δίωξη της αναισθησιολόγου για παλαιότερη κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το νοσοκομείο.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.02.2016