«ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ», ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα εξοντωτική αγωγή στον δημοσιογράφο Ν. Μπογιόπουλο από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, για συκοφαντική δυσφήμηση. ● Τόλμησε να μιλήσει για τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν στον Γράμμο και στο Βίτσι. ● Δικάζεται ξανά αύριο.

Για αύριο, Πέμπτη, έχει οριστεί η εκδίκαση της νέας αγωγής που κατέθεσαν εις βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου τα μέλη της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση και ζητώντας 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ο λόγος είναι και πάλι οι δημόσιες τοποθετήσεις του δημοσιογράφου για τις γιορτές μίσους που οργανώνει η Ενωση στον Γράμμο και στο Βίτσι, με αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες» και με βάση στοιχεία από δημόσιες αναρτήσεις και τοποθετήσεις στελεχών της Ενωσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως για το ίδιο ακριβώς θέμα το δικαστήριο απέρριψε πριν από έναν χρόνο ανάλογη αγωγή, πάλι από την ΕΑΑΣ εναντίον του Νίκου Μπογιόπουλου, για όσα είχε γράψει για τους εορτασμούς του 2020, το ύφος των οποίων τότε προκάλεσε και την ακύρωση της επίσημης κυβερνητικής εκπροσώπησης από τον υφυπουργό Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αυτή τη φορά η αγωγή αφορά όσα είπε από ραδιοφώνου ο Μπογιόπουλος, απαντώντας στην προηγούμενη αγωγή, και οι απόστρατοι επέλεξαν, πάλι, τον προσφιλή τους τρόπο για να τον αντιμετωπίσουν, φτάνοντας μάλιστα να ζητούν και τη φυλάκισή του για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του ΓΕΣ, με βάση δύο αναγκαστικούς νόμους σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας, του 1938 (δικτατορία Μεταξά) και του 1972 (επταετία). Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή έχει ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας να σταματήσει τη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου.

Ακροδεξιά

Τις διακριτικές σχέσεις της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών με την Ακροδεξιά και συγκεκριμένα με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή είχε αποκαλύψει, ήδη από το 2014, η «Εφ.Συν.» σε εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά.

Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 31/10/14 στα γραφεία της Χρυσής Αυγής διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και εκτέθηκαν οι θέσεις τής μετέπειτα χαρακτηρισμένης ως εγκληματικής οργάνωσης «για τα θέματα της Αμυνας αλλά και ειδικότερα των αποστράτων», όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ, ενώ παρόντες ήταν και οι τότε ευρωβουλευτές της Χ.Α. και απόστρατοι αντιστράτηγοι Γ. Επιτήδειος και Ε. Συναδινός.

Μάλιστα, στην «Εφ.Συν.» είχε αναδημοσιευτεί και φωτογραφία από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία

Από τη συνάντηση της Ενωσης Απόστρατων με τη Χρυσή Αυγή το 2014

κυριαρχεί το τεράστιο πορτρέτο του καταδικασμένου πλέον αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. Ηταν την ίδια χρονιά, το 2014, που ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ ωρυόταν στην ομιλία του, στην τότε εκδήλωση στον Γράμμο, ότι «το 1946-49, στην Ελλάδα, δεν είχαμε εμφύλιο πόλεμο, αλλά “συμμοριτοπόλεμο”».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 26.10.2022