Σειρά κινητοποιήσεων ξεκινούν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με αφορμή τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ελένης Ιωαννίδου ● Στο πλευρό των γιατρών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Σε κινητοποιήσεις προχωρά σήμερα η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου. Το πρωί στις 11 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου και τρίωρη στάση εργασίας, ενώ έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο καλέσματος της τοπικής κοινωνίας για συστράτευση.
Επίσης, το απόγευμα στις 7 συγκαλείται ευρεία σύσκεψη με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του νομού στην οποία έχουν κληθεί βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορείς, όπως ο εμπορικός σύλλογος, και βιοτέχνες με στόχο τη διοργάνωση παν-ρεθυμνιώτικης κινητοποίησης με αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση του νοσοκομείου. Στο πλευρό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στέκονται με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Τι προηγήθηκε
Η κ. Ιωαννίδου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι, ουσιαστικά, εξαναγκάζεται σε παραίτηση, εφόσον έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής της. Παραθέτει όλους τους λόγους οι οποίοι την εξώθησαν στην παραίτηση και κυρίως της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Οπως τονίζει, αγνοήθηκαν από τη διοίκηση συνεχή αιτήματα και προτάσεις της για τη βελτίωση της κατάστασης, ενώ όταν αρνήθηκε να νοσηλεύσει ασθενείς που δεν μπορούσε να φροντίσει, βρέθηκε αντιμέτωπη με πειθαρχική διαδικασία. Η ίδια έχει εξαναγκαστεί σε 9η εφημερία και 4η αργία μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ η κλινική την οποία διευθύνει βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και στην ίδια οφείλονται συνολικά 170 ημέρες άδειας. Επιπλέον, όπως τονίζει, εξαναγκάζεται να συμμετέχει σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ συνολικά σε τρία χρόνια έχει λάβει 13 φορές «εντέλλεσθε» από τη διοίκηση του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ Κρήτης.
Σε όλα αυτά, όπως λέει, «δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες».
Αντιδράσεις
Στην παραίτηση της γιατρού αναφέρθηκε ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντάς την «ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού», ενώ τονίζει πως είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας γι’ αυτή την εξέλιξη και γενικότερα για την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το ΕΣΥ και από τη χώρα.
Η Τοπική Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ ζητά την άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως και να δοθούν οι άδειες και τα ρεπό, που φτάνουν μέχρι και τις 200 μέρες στο παλαιότερο προσωπικό και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια όλα τα τμήματα.
Οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 δηλώνουν πως η παραίτηση της γιατρού αποτελεί οδυνηρή επιβεβαίωση της διάλυσης του ΕΣΥ και πως αυτός που κανονικά θα έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ο οποίος δεν έχει να απαντήσει τίποτα ουσιαστικό στις σοβαρές καταγγελίες της κ. Ιωαννίδου.