ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ… ΠΕΤΑ ΧΑΜΗΛΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σκεπτικισμό προκαλεί στο Ηράκλειο η επόμενη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία από τις πιο δυναμικές οργανώσεις του κόμματος στην περιφέρεια, τουλάχιστον ως σήμερα.

Η εκλογή ενός και μόνο εκπροσώπου στην Κεντρική Επιτροπή και η ορατή αποστασιοποίηση σημαντικών στελεχών από τις προσυνεδριακές διαδικασίες στην πρωτεύουσα της Κρήτης προκαλούν πονοκέφαλο στα ηγετικά κλιμάκια, τόσο σε επίπεδο νησιού όσο και στα κεντρικά του κόμματος.

Οι πληροφορίες για σημαντικές απουσίες επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών. Ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και η περίεργη σπουδή της Νομαρχιακής Επιτροπής να αποκρύψει από τη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, τη στιγμή που ήδη από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δημοσιοποιηθεί με επίσημες ανακοινώσεις τα ονόματα των συνέδρων από το Ρέθυμνο, τα Χανιά κ.λπ.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» τόσο προς τον γραμματέα της Νομαρχιακής Ηρακλείου Γιάννη Παυλιδάκη, όσο και στον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Δημήτρη Κλαράκη λάβαμε την ίδια απάντηση: «Τα ονόματα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν», χωρίς να δοθεί η παραμικρή εξήγηση γι’ αυτό.

Χρειάστηκε η δημοσιογραφική… «ανακάλυψη» της λίστας, η οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές πληροφορίες.

Στελέχη όπως οι τρεις βουλευτές (Ηγουμενίδης, Μιχελογιαννάκης, Βαρδάκης) δεν ήταν σύνεδροι.

Στελέχη που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπως ο Κώστας Καμπιτάκης στο Μαλεβίζι και ο Γιώργος Χαλκιαδάκης στη Χερσόνησο, απέφυγαν επίσης να συμμετάσχουν. Πρώην υποψήφιοι βουλευτές όπως ο Γιώργος Βαθειανάκης και ο Μιχάλης Κλάδος (πρώτος επιλαχών) επίσης κράτησαν αποστάσεις.

Ο Μιχ. Κλάδος μάλιστα είναι επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι τουλάχιστον περίεργο να μη συμμετέχει στο συνέδριο.

Ηχηρές απουσίες επίσης αυτή της προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Φανής Κουτσουμπού αλλά και του πρώην προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Θέμη Μαγγανά, ο οποίος έχει σηκώσει το βάρος σοβαρών καταγγελιών για ατασθαλίες στον οργανισμό αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί σύνεδρος.

Εν μέσω όλων αυτών των απουσιών «χτύπησε» κάπως περίεργα η παρουσία στο συνέδριο του Κώστα Ασλάνη, πρώην δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, ο οποίος συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή με προσωπική πρόσκληση του γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα.

Χαμηλή συμμετοχή

Σημαντική αρνητική είδηση από τη συγκεκριμένη λίστα είναι και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, ειδικά στις λαϊκές γειτονιές του Ηρακλείου (π.χ. Ανατολικές Συνοικίες – Αλικαρνασσός, Κατσαμπάς – Πόρος), όπου στις εσωκομματικές διαδικασίες προσήλθαν μόλις 11 μέλη για να ψηφίσουν ή στον Δήμο Φαιστού (των 25.000 κατοίκων) με μόλις 6 μέλη του κόμματος να φτάνουν μέχρι την κάλπη.

Η αναντιστοιχία των αριθμών αυτών με το 48% και 45% (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015) δείχνει πως το κόμμα δεν έχει καταφέρει ακόμα να «δέσει» τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία.

Ολα τα παραπάνω οδήγησαν και στο ατυχές για το Ηράκλειο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή. Η πρωτεύουσα της Κρήτης εξέλεξε μόλις έναν από τους 75 συνέδρους, τον Φ. Βαμβουκάκη με 271 ψήφους.

Για να γίνει αντιληπτή η επίδοση αξίζει να γίνει η σύγκριση με το Ρέθυμνο, το οποίο εξέλεξε δύο μέλη στην Κεντρική Επιτροπή αν και έστειλε μόλις 29 συνέδρους. Δύο μέλη στην Κ.Ε. εξέλεξαν και τα Χανιά, που είχαν στείλει 37 συνέδρους.

Συνολικά η Κρήτη εξέλεξε πέντε μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, τον Παύλο Πολάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου από τα Χανιά, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Μανώλη Αυγενάκη από το Ρέθυμνο, και τον Φίλιππο Βαμβουκάκη από το Ηράκλειο.  Στους Κρητικούς περιλαμβάνονται επίσης ο Γιάννης Βουλγαράκης (που πλέον ζει στην Αττική και εκλέχτηκε από τις εκεί οργανώσεις) ενώ το Λασίθι θα περιοριστεί στην εκπροσώπηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αν και εκλέγεται στη Β’ Αθήνας «πολιτογραφείται» ως Ιεραπετρίτης.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηρακλείου δεν ήταν σύνεδροι. Ο κ. Βαρδάκης (αριστερά) δεν εξελέγη, ενώ οι κ. Μιχελογιαννάκης (δεξιά, δίπλα στον γραμ. της νομαρχιακής κ. Παυλιδάκη) και Ηγουμενίδης (δεύτερος από αριστερά) δεν ήταν καν υποψήφιοι).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 18.10.2016