ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ OFFSHORE ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Παράπλευρες» αντιδράσεις από την ενοικίαση του καταυλισμού των Ρομά σε ιδιωτική εταιρία.

Αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί στην κοινωνία του Ηρακλείου η υπόθεση της εκμίσθωσης του χώρου όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία επρόκειτο να αναλάβει και την ευθύνη μετεγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή, ενώ τουλάχιστον ως «περίπλοκο» χαρακτηρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης εταιρίας. 

Πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τον Δήμο Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη «κόλλησε» την υπογραφή της σύμβασης αφού ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης αρνήθηκε να εγκρίνει τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου. 

Ωστόσο στην πορεία το θέμα πήρε και άλλες διαστάσεις προκαλώντας την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου καθώς έγινε γνωστό πως η εταιρία ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ, που εκμίσθωσε το ακίνητο σχεδιάζει τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου. Επισήμως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σισαμάκης τονίζει πως δεν γνωρίζει για τί είδους χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί το ακίνητο που εκμίσθωσε ο Δήμος. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το πελατολόγιο της μητρικής εταιρίας «ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα ΙΚΕΑ, τα Lerroy Merlin, o Κωτσόβολος και άλλες παρόμοιες, που έχουν εγκατασταθεί σε ακίνητα που η ίδια εκμεταλλεύεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και αλλού. «Για προσπάθεια αφανισμού του λιανικού εμπορίου με τραγικές συνέπειες στον εμπορικό κόσμο του Ηρακλείου και του Λασιθίου» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης, ενώ προαναγγέλλει πως ο Σύλλογος ξεκινά έρευνα και ζητά απαντήσεις για την εξακρίβωση των σκοπών της εταιρίας αλλά και για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, το οποίο παρουσιάζει πολλά «θολά» σημεία. 

«Υπεράκτιοι» εγγυητές στον Δήμο 

Η εταιρία ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ήταν η μόνη που έδωσε προσφορά στη δημοπρασία του Δήμου Ηρακλείου για το εν λόγω ακίνητο. Παρόλα αυτά η δημοπρασία κατακυρώθηκε σε αυτήν χωρίς να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, καθώς η προσφορά της κάλυπτε τις αξιώσεις του Δήμου, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.»  ο αντιδήμαρχος Β. Σισαμάκης. Ωστόσο, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα της εταιρίας ξεκίνησε και ο θόρυβος για περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς και για συνεργασία του Δήμου με τον κόσμο των Offshore εταιριών. Στη δημοπρασία για τη μίσθωση του ακινήτου η ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ παρουσίασε ως αξιόχρεο εγγυητή την μητρική της εταιρία ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Βασίλειο Μουχτάρη. Το όνομα του κ. Μουχτάρη βρίσκεται στον κατάλογο των εμπλεκομένων με τουλάχιστον τρεις offshore εταιρίες, όπως προέκυψαν από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και από διαρροές εγγράφων από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. (Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2013 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, δηλαδή τουλάχιστον 4 μήνες την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου). Σε κάποιο από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το αρχείο των Offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ο κ. Μουχτάρης εμφανίζεται ως διευθυντής και μοναδικός μέτοχος της εταιρίας PR Interinvestments, ενώ το όνομά του εμφανίζεται σε ακόμα δύο offshore, στην Easy Investments and Development ltd και στην ROM Food Invest. Και οι τρεις αυτές εταιρίες έχουν τα γραφεία τους στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου 16. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση, όπως φαίνεται και από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, εδρεύει και η ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ, στην οποία εκμισθώθηκε το ακίνητο της Αλικαρνασσού. Οι τρεις πρώτες εταιρίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των καταγεγραμμένων offshore εταιριών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως δημοσιεύθηκε από την ICIJ και καμία εξ’ αυτών δε φαίνεται ως εγγεγραμμένη στα ελληνικά φορολογικά μητρώα. 

Οι απαντήσεις της εταιρίας

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω έρευνα έθεσε η «Εφ.Συν.» στον εκπρόσωπο της εταιρίας ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Αιμίλιο Αλεξιάδη, ο οποίος διαψεύδει τη δημόσια διατυπωμένη θέση του Δήμου Ηρακλείου, ότι η μεταστέγαση του καταυλισμού θα γίνει σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία. «Ο καταυλισμός καταλαμβάνει μόνο τα 20 στρέμματα από την έκταση που εμείς νοικιάσαμε και δεν αναλάβαμε καμία ευθύνη για τη μεταστέγασή του. Συμφωνούμε απολύτως με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και όχι δική μας. Αν δε μεταστεγαστεί ο οικισμός εμείς θα αξιοποιήσουμε την υπόλοιπη έκταση για την οποία κάναμε τη συμφωνία» αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης. Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο συγκεκριμένο χώρο ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει πως προορίζεται για μικρές εμπορικές χρήσεις και όχι για πολυκαταστήματα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από της Χρήσεις Γενικής Κατοικίας. Τέλος, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας ο κ. Αλεξιάδης απαντά πως έχει μέτοχο τον ίδιο και κάποιες εταιρίες στην Κύπρο χωρίς όμως όπως τονίζει αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για Offshore. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 06.02.2014