ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ Η ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περίπου 10.000 στρέμματα πευκοδάσους έχει καταστρέψει η μεγάλη πυρκαγιά κοντά στο δάσος του Σελάκανου στην Ιεράπετρα, σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η πυρκαγιά μαίνεται από το βράδυ της Δευτέρας, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη κυρίως με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή αλλά και με το δύσβατο της έκτασης στην οποία εξαπλώθηκε η φωτιά.

Χθες το πρωί η κατάσταση φάνηκε να ελέγχεται κυρίως με τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που σταθμεύουν μόνιμα στην Κρήτη.

Ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι δημιουργούν συνέχεια αναζωπυρώσεις, με νέα μέτωπα να ξεπηδούν σε διάφορα σημεία. Το μεσημέρι της Τρίτης οι άνεμοι έφτασαν σε ένταση τα 10 Μποφόρ, καθιστώντας επικίνδυνη τη χρήση των ελικοπτέρων μικρού μεγέθους.

Στη μάχη ρίχτηκαν ακόμα δύο ελικόπτερα, ένα Super Puma και ένα Sinuk που έφτασαν από την Αθήνα, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμαν 30 οχήματα της Πυροσβεστικής με 60 άνδρες, 2 ομάδες πεζοπόρου της Πυροσβεστικής των 6 ατόμων, 30 άτομα πεζοπόρου του Στρατού, άνδρες της Αεροπορίας και του Ναυτικού και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης οι πυροσβέστες παρέμεναν σε επιφυλακή αφού οι άνεμοι δεν είχαν κοπάσει, ενώ, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννη Μαραγκάκη, υπό αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να περάσουν μέρες μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Το βράδυ της Δευτέρας, από τις 10.30 τη νύχτα μέχρι τα ξημερώματα, ήταν εφιαλτικό για τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται κοντά στο Σελάκανο. Στο χωριό Μάλλες, που βρισκόταν πιο κοντά στο ενεργό μέτωπο, δόθηκε διαταγή μερικής εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιεράπετρας, Αργύρη Πανταζή, οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς του χωριού συγκεντρώθηκαν με ευθύνη του δήμου σε κεντρικό σημείο και μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο για να αποφύγουν κυρίως την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς που έφτασαν μέχρι τα σπίτια τους.

Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και για ηλικιωμένους στο χωριό Πλάτανος, καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για εμπρησμό μιλούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες ακόμα και για ανθρώπους που έγιναν αντιληπτοί να τρέχουν στο δάσος, δημιουργώντας εστίες φωτιάς σε αντίθετο σημείο από αυτό που επιχειρούσαν κάθε φορά οι πυροσβέστες.

Για περίεργη σύμπτωση ως προς την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος της Ιεράπετρας:

«Η βάρδια του πυροσβεστικού κλιμακίου που εδρεύει μόνιμα μέσα στο δάσος λήγει κάθε μέρα στις 10 το βράδυ. Λίγο μετά την αποχώρηση του οχήματος, το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στις 10.20, οι κάτοικοι είδαν τις πρώτες φλόγες» λέει ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Η περιοχή είχε υποστεί και πέρυσι σημαντικό πλήγμα από πυρκαγιά που είχε καταστρέψει αντίστοιχη έκταση ανατολικότερα σε σχέση με τα χθεσινά μέτωπα.

Το πευκοδάσος του Σελάκανου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σωζόμενα οικοσυστήματα της Κρήτης και των νησιωτικών περιοχών όλης της Μεσογείου και αποτελεί χώρο ενδιαίτησης αρπακτικών πουλιών, με ρέματα, φαράγγια και έντονο ανάγλυφο που προσφέρει μοναδική θέα στο Λυβικό πέλαγος.

(Κεντρική φωτογραφία: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού στο δάσος του Σελάκανου, βόρεια της Ιεράπετρας. Στάχτη έγιναν 10.000 στρέμματα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.07.2016