ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΟΡΑΤΑ» ΠΑΙΔΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βήμα ουσιαστικής ένταξης τουλάχιστον 200.000 μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα, θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας που αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου θα αντιμετωπίζει όλα τα κενά που άφησε ο νόμος Ραγκούση και θα είναι θωρακισμένο έναντι όποιας αμφισβήτησης ως προς τη συνταγματικότητά του, για να μην επαναληφθεί το φιάσκο του προηγούμενου νόμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την κτήση της ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα θα απαιτείται η τήρηση του διπλού κριτηρίου αφενός της νόμιμης παραμονής τουλάχιστον του ενός γονιού για πέντε χρόνια στη χώρα και αφετέρου της εγγραφής των παιδιών στην Α’ τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Στην περίπτωση που το παιδί έχει γεννηθεί πριν από τη συμπλήρωση της νόμιμης πενταετούς παραμονής, τότε το σχετικό όριο ανεβαίνει στα δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής για τον έναν έστω από τους δύο γονείς.

Η ίδια η Τ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως έγινε προσπάθεια ο νέος νόμος να απαντά στις απαιτήσεις της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση. «Θα ληφθούν όλα υπ’ όψιν και θα γίνει τέτοιος συνδυασμός διατάξεων ώστε αυτόν το νόμο να μην μπορεί να τον αγγίξει κανένας στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική της συνέντευξη Στο Κόκκινο.

Οι ειδικές περιπτώσεις

Εκτός από τη βασική κατηγορία των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, στο νέο νόμο θα υπάρχουν ρυθμίσεις και για την κατηγορία των λεγόμενων «αόρατων» παιδιών. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα παιδιά της «μιάμισης γενιάς», δηλαδή αυτά που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά θα μπορούν να αποκτήσουν επίσης την ελληνική ιθαγένεια εφόσον έχουν επαρκή φοίτηση σε ελληνικά σχολεία. Αναλυτικά, οι ανήλικοι αλλοδαποί θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας «εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου», όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου. (σ.σ.: ο νόμος Ραγκούση προέβλεπε γενικώς εξαετή φοίτηση, κάτι που δεν θεωρήθηκε επαρκές από το ΣτΕ).

Και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ακόμα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς απόφοιτους ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενήλικες προφανώς, με την προϋπόθεση να διαμένουν νόμιμα στη χώρα, αλλά και να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παιδιών που έχουν ως μοναδική τους πατρίδα την Ελλάδα, αφού έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και έχουν πάει σε ελληνικά σχολεία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν στρεβλώσεις. «Θέλουμε να αποφύγουμε την απόκτηση της προσχηματικής, της… τουριστικής ιθαγένειας, δηλαδή να αποκτά ένα παιδί ιθαγένεια και μετά να γυρίζει στην πατρίδα του και να την επικαλείται μόνο όποτε χρειαστεί» ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για τη σύσταση «Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου-Υποδοχής και Ένταξης» με στόχο την επαρκή άσκηση των καθηκόντων στον τομέα της πρώτης υποδοχής και της υποδοχής αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων και της ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών και όσων προσώπων δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 08.06.2015