ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΠΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανακοινώθηκε η ορκωμοσία 19 ειδικών φρουρών για τα Πανεπιστήμια του νησιού, αγνοώντας πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Eπί ποδός βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Κρήτη με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση αστυνομικών στα τρία ανώτατα ιδρύματα του νησιού. Το περασμένο Σάββατο στις αστυνομικές διευθύνσεις Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου έγιναν οι ορκωμοσίες συνολικά 19 νέων ειδικών φρουρών, για τις οποίες μάλιστα ενημέρωσε επισήμως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης πως πρόκειται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), ευχόμενη… καλή σταδιοδρομία στους νεοδιοριζόμενους.

Το περίεργο είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο επίσημο σχέδιο για την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και η όλη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και φυσικά χωρίς συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Στην Κρήτη λειτουργούν τρία ΑΕΙ με τέσσερα μεγάλα campus, δύο στο Ηράκλειο (Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Θετικές Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης), ένα στο Ρέθυμνο (Θεωρητικές Σχολές Πανεπιστημίου Κρήτης) και ένα στα Χανιά (Πολυτεχνείο Κρήτης).

Στα δύο από τα τρία ιδρύματα έχει ήδη εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ. Μάλιστα στο μεγαλύτερο ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τουλάχιστον δύο φορές με επίσημες ανακοινώσεις της Πρυτανείας έχει τονιστεί πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προκαλέσει και δεν θα λύσει προβλήματα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ο πρύτανης και ο Σύλλογος Διδασκόντων έχουν πάρει θέση, τονίζοντας πως η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας «είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους». Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει παρατάξεις πανεπιστημιακών καθηγητών (ΔΗΠΑΚ – Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης) αλλά και οι σύλλογοι φοιτητών και στα τρία ιδρύματα του νησιού, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί η εγκατάσταση των αστυνομικών.

Στη Βουλή

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με κοινή ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας οι έξι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρδάκης, Ηγουμενίδης, Θραψανιώτης, Μαμουλάκης, Ξανθός, Πολάκης) καθώς και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως «παρά την ομόθυμη καταδίκη μιας τέτοιας κυβερνητικής απόφασης, το υπουργείο Παιδείας -με τη συνεργασία και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- επιμένει και προχωρά στην εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ της Κρήτης».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25, καλώντας την κυβέρνηση να στελεχώσει με τους νεοδιοριζόμενους αστυνομικούς τις εγκαταλελειμμένες αστυνομικές υπηρεσίες στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο της Κρήτης, αλλά να μην τολμήσει να τους εμφανίσει στα Πανεπιστήμια του νησιού.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.09.2022