ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τη θέση που κατείχε το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη της Κρήτης καταλαμβάνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας σε «ροζ» το πάλαι ποτέ… «πράσινο νησί».

Την καταγεγραμμένη από το 2012 αυξημένη δυναμική που ανέπτυσσε στην Κρήτη το αντιμνημονιακό κίνημα «εκμεταλλεύτηκε» στο έπακρον ο Αλέξης Τσίπρας ποντάροντας και προσωπικά στη δημοφιλία του στο νησί. Με διπλές συγκεντρώσεις σε κάθε εκλογική μάχη, με προσωπική παρουσία, ιδίως στο Ηράκλειο, πάντα τις τελευταίες ημέρες των προεκλογικών περιόδων, και με λόγο που «περνούσε» στους Κρητικούς κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να θεωρείται προσωπική του επιτυχία η κατά κράτος νίκη έναντι των μεγάλων πολιτικών τζακιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που για 40 χρόνια κυριαρχούσαν στο νησί.

Η αντιμνημονιακή ρητορική του μπορεί να «στρογγύλεψε» κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο και στο δημοψήφισμα η Κρήτη τον εμπιστεύτηκε χτυπώντας 70άρια υπέρ του «όχι», ιδιαίτερα στα Χανιά, πατρίδα βασικών εκφραστών του «ναι» όπως η οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Κρήτη έδειξε να εμπιστεύεται τον Τσίπρα ακόμα και μετά την πλήρη μεταστροφή και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης στο Ηράκλειο ακουγόταν πως «την Κυριακή ψηφίζουμε πρωθυπουργό» (ούτε Αριστερά, ούτε ελπίδα κ.λπ.).

Ο ίδιος, όταν ανέβηκε στο βήμα υποσχέθηκε στους Ηρακλειώτες πως, αν δώσουν και τέταρτη έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα κρατήσει ο ίδιος τη μία. Εκείνοι του έκαναν το χατίρι και σήμερα το όνομά του στις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα ακούγεται όταν έρχεται η ώρα του Νομού Ηρακλείου.

10 από 16 έδρες

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια και του εκλογικού νόμου, κατέλαβε τις 10 από τις 16 έδρες που αναλογούν στην Κρήτη.

Στα Χανιά πέτυχε το απόλυτο (όσο και άδικο για τους υπόλοιπους) 4 στα 4. Στο Ηράκλειο κατέλαβε τις 4 από τις 8 και από μία στις διεδρικές του Λασιθίου και του Ρεθύμνου.

Τα ποσοστά του κόμματος στο Ηράκλειο και τα Χανιά είναι αντίστοιχα το δεύτερο και το τέταρτο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο οι απώλειες στην Κρήτη μετά το Μνημόνιο περιορίστηκαν κοντά στις 2,5 μονάδες (από το 47,8% στο 45,2% για το Ηράκλειο – απώλεια περίπου 15.000 ψήφων).

Πάντως, παρά την ηγεμονική του θέση σε επίπεδο εθνικών εκλογών, σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ανύπαρκτη.

Για τις τοπικές υποθέσεις του νησιού μετράνε κυρίως οι οικογενειακοί και παραδοσιακοί πολιτικοί δεσμοί που ακόμα πασοκοκρατούνται. Από τους 24 δήμους του νησιού, στις εκλογές του 2014 κερδήθηκε μόλις ένας (Ανώγεια), ενώ στις μεγάλες πόλεις (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα) οι σχηματισμοί που υποστηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν ούτε να μπουν στον δεύτερο γύρο.

Απογοητευτική ήταν σε σχέση με τις προσδοκίες η επίδοση και για την Περιφέρεια Κρήτης, όπου και πάλι η μάχη κρίθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο.

Χωρίς στελέχη

Η έλλειψη στελεχών και η ανυπαρξία δομών και δικτύωσης σε τοπικό επίπεδο ήταν από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη… μεταγραφική δραστηριότητα προ των βουλευτικών εκλογών με αποτέλεσμα τα κρητικά «αριστερά» κοινοβουλευτικά έδρανα να καταλαμβάνονται σήμερα από δοκιμασμένα τέκνα του ΠΑΣΟΚ όπως ο Σωκράτης Βαρδάκης ή ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην ειδική έκδοση «ΚΡΗΤΗ» στις 22.01.2016