«ΣΠΕΚΟΥΛΑ» ΜΕ ΤΑ ΦΤΗΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι στις πλάτες του προγράμματος ESTIA, δηλαδή των ιδιοκτητών ακινήτων που φιλοξενούν πρόσφυγες και φυσικά εις βάρος των ίδιων των ωφελούμενων.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Το πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή (2015) είχε μπει στη μύτη της ΝΔ καθώς κατάφερνε, με πόρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να δώσει ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στη διαμονή των προσφύγων στις πόλεις της Κρήτης και όχι μόνο.

Συνολικά 70.000 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν πανελλαδικά, σε σπίτια που νοικιάστηκαν για αυτό το σκοπό και πληρώνονταν από διεθνή κονδύλια.

Οι πρόσφυγες κοινωνικοποιήθηκαν, τα παιδιά τους πήγαν στα σχολεία μας και μάλιστα χωρίς να «ανοίξει μύτη» την ώρα που κάποιοι κραύγαζαν για «εισβολείς» και «άλωση του πολιτισμού μας».

Όταν που λέτε ήρθε η ΝΔ, το πρόγραμμα πέρασε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το δόγμα «να μην περνούν καλά εδώ οι μετανάστες» μαζί με την πολιτική μείωσης των ροών (δηλαδή pushbacks) έφερε δραματική μείωση των προσφερόμενων θέσεων στο ESTIA που μειώθηκαν στις 10.000 πανελλαδικά για φέτος ενώ ήδη εξαγγέλθηκε ο οριστικός τερματισμός του στο τέλος του 2022.

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα σπίτια αυτά για να κάνει «παιχνίδι». Πέρυσι τέτοιες μέρες ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως στα σπίτια του ESTIA θα μπουν οι σεισμόπληκτοι από το Αρκαλοχώρι. (Ελάχιστοι τελικά μπήκαν αλλά η εξαγγελία έμεινε ικανοποιώντας το αφήγημα «κάντε κάτι για τους Ελλληνες όχι μόνο για τους μετανάστες»).

Φέτος, από τη ΔΕΘ εξαγγέλθηκε πως τα ίδια σπίτια θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν με χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτες οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους (Έλληνες προφανώς) στο πλαίσιο των δράσεων για την στέγαση.

Κρατήστε τη γενική εικόνα: Η καλή μας κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει από τα σπίτια τους μετανάστες και θα βάλει μέσα Έλληνες σεισμόπληκτους, ευάλωτους, πολύτεκνους κτλ. Το απόγειο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Κρατήστε τώρα και το καλύτερο:

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είναι απλήρωτοι σχεδόν έξι μήνες (από τον Απρίλιο). Και όχι μόνο αυτό αλλά έχουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δόσεις δανείων, δημοτικούς φόρους κτλ. (Βλέπετε, κι αυτοί Έλληνες είναι…).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει το πρόβλημα στον υπουργό Νότη Μηταράκη και απευθύνει έκκληση για πληρωμή των χρωστούμενων ενοικίων εν όψει και του δύσκολου Χειμώνα που θα αυξηθούν οι ανάγκες.

Ο Μηταράκης προς το παρόν δεν έχει απαντήσει. Πιθανώς να είναι σε γύρισμα για το επόμενο σίριαλ…

Δημοσιεύθηκε στο Cretanews.gr στις 23.09.2022