ΣΚΗΝΙΚΟ… ΟΡΓΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Σχεδόν 130 προσαγωγές στην Κρήτη ακόμα και ανθρώπων που βρίσκονταν κατά μόνας στο κέντρο της πόλης και τόλμησαν να… υψώσουν τη φωνή τους. Επεισόδια σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Στο Ηράκλειο, η στάση των αστυνομικών αρχών ήταν άκρως προκλητική τόσο στην πλατεία Ελευθερίας όσο και στους δρόμους γύρω από το κέντρο, όπου στην ουσία συνελάμβαναν όποιον κινούνταν. Μια διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε με σφοδρότητα σε μικρή ομάδα διαδηλωτών, ερευνητών και ερευνητριών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που θέλησε να διαδηλώσει για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί έπεσαν με ορμή πάνω σε δύο φοιτήτριες που κρατούσαν το πανό, ρίχνοντάς τες βίαια στο οδόστρωμα της πλατείας Ελευθερίας, σκίζοντας το πανό, έχοντας προφανώς εντολές να μην αφήσουν να υπάρξει ούτε η παραμικρή εικόνα διαδήλωσης στην πόλη.

Τουλάχιστον 70 ήταν οι προσαγωγές που έγιναν σε ένα… οργουελικό σκηνικό στο κέντρο του Ηρακλείου. Από νωρίς οι αστυνομικοί έκαναν ελέγχους σε πολίτες που περπατούσαν στην πλατεία και διαπίστωναν πως είχαν στείλει το σχετικό μήνυμα για σωματική άσκηση στο 13033. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, όταν οι ίδιοι πολίτες άρχισαν έστω και κατά μόνας να φωνάζουν συνθήματα συλλαμβάνονταν χωρίς άλλη αιτιολογία παρά μόνο ότι εκδήλωσαν την αντίδρασή τους εναντίον της κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν οι αστυνομικοί ακόμα και απέναντι στους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τις εικόνες αυτές.

Στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου προσήχθησαν δεκάδες πολίτες οι οποίοι μέχρι αργά το βράδυ είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ τουλάχιστον δύο προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Για αριθμό-ρεκόρ και επίδειξη αστυνομικής δύναμης έκανε λόγο στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Μιχάλης Σαρχιανάκης που βρέθηκε μαζί με ομάδα νομικών στο αστυνομικό μέγαρο ζητώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ο αριθμός των προσαγωγών, πάντως, προκαλεί έκπληξη αφού οι πολίτες που οργανωμένα διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ήταν πολύ λιγότεροι από τους προσαχθέντες.

Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Ρέθυμνο

Σκηνικό έντασης δημιουργήθηκε και στο Ρέθυμνο με ευθύνη των δυνάμεων καταστολής που επιτέθηκαν σε ομάδα πολιτών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στον κόμβο Θεοτοκόπουλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ προχώρησε σε 50 προσαγωγές, από τις οποίες οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις για απείθεια και αντίσταση, ενώ ένας από τους διαδηλωτές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχοντας τραυματιστεί ελαφρά. Πρωτόγνωρη ήταν η εικόνα καταστολής και στα Χανιά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κυριολεκτικά ζώσει την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση, αποκλείοντας την πρόσβαση σε όποιον ήθελε να κινηθεί προς τα εκεί. Στα Χανιά σημειώθηκαν 7 προσαγωγές.