ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΜΠΡΗΣΤΗ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Με καθυστέρηση 15 ημερών η υπουργός Παιδείας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για περιστατικό στο Πολυτεχνείο Κρήτης που είχε διευθετηθεί μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. ● Λήξαν το θέμα, της απαντά ο πρύτανης.

Αποστομωτική απάντηση στη μεθοδευμένη ένταση που επιχείρησε να υποδαυλίσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης παίρνει από την εκπαιδευτική κοινότητα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η χθεσινή της αναφορά στον εισαγγελέα Χανίων σε σχέση με ένα έλασσον περιστατικό που έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο πριν από 15 ημέρες εξέπληξε αρνητικά όχι μόνο τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως ζητούσε να διερευνηθούν οι συνθήκες του πολύωρου εγκλεισμού του κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ύστερα από διαμαρτυρία των φοιτητών στο γραφείο του. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Οκτωβρίου και αφού είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών για το σημείο ανάρτησης αφισών και ανακοινώσεων του φοιτητικού συλλόγου.

Για το περιστατικό αυτό είχε γράψει αναλυτικά η «Εφ.Συν.» καθώς την αντιπαράθεση ακολούθησαν απειλές από την πλευρά των καθηγητών για πειθαρχικά μέτρα, ακόμα και για διαγραφή του εκπροσώπου του φοιτητικού συλλόγου από τα μητρώα της σχολής. Ο πρόεδρος του συλλόγου μάλιστα είχε κληθεί εγγράφως σε απολογία από τον κοσμήτορα, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των φοιτητών. Σε ανακοίνωση της Κοσμητείας η πολύωρη κινητοποίηση των φοιτητών είχε χαρακτηριστεί «αναγκαστικός εγκλεισμός» του κοσμήτορα στο γραφείο του για 4 ώρες από 20-30 άτομα με αίτημα να ανακαλέσει το email με το οποίο καλούσε σε απολογία τον εκπρόσωπο των φοιτητών.

Τελικά καμία ποινή δεν επιβλήθηκε και το θέμα στην ουσία είχε κλείσει καθώς ακόμα και η Πρυτανεία του ιδρύματος κράτησε προσεκτική στάση με ίσες αποστάσεις, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για ελεύθερη ανάπτυξη του πολιτικού λόγου και των συνδικαλιστικών δράσεων «χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων ή αποκλεισμών».

Η υπουργός Παιδείας πάντως φαίνεται πως είχε διαφορετική άποψη. 15 μέρες μετά το περιστατικό επέλεξε τη στρατηγική της έντασης, ζητώντας από τον εισαγγελέα Χανίων να διερευνήσει αν υπήρξαν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια του φερόμενου περιστατικού. Ταυτόχρονα, με επιστολή στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης ζητά ενημέρωση «για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του ιδρύματος για την αντιμετώπιση του συμβάντος κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία».

«Λήξαν το θέμα»

Επ’ αυτού, η απάντηση του πρύτανη του Πολυτεχνείου στην ουσία «αδειάζει» την υπουργό Παιδείας. Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και από την πλευρά του δηλώθηκε ρητώς πως «το θέμα θεωρείται λήξαν», χωρίς να επιθυμεί να κάνει οποιαδήποτε άλλη δήλωση.

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, πρύτανης

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση που πήραμε από τον καθηγητή και μέλος της Κοσμητείας Βασίλη Σαμολαδά, ο οποίος ήταν παρών και στα δύο περιστατικά της έντασης με τους φοιτητές. Αν και ο ίδιος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της οριοθετημένης ανάρτησης αφισών και ανακοινώσεων μόνο στον σχετικό πίνακα που υπάρχει για αυτόν τον σκοπό, εν τούτοις εκφράζει την απορία του για την ετεροχρονισμένη παρέμβαση της υπουργού Παιδείας.

Βασίλης Σαμολαδάς

«Η υπουργός ρωτά αν ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα για αυτά τα περιστατικά. Τα αρμόδια όργανα είμαστε εμείς, τα όργανα του Πολυτεχνείου, που χειριστήκαμε το θέμα κάνοντας αυστηρές συστάσεις προς τους φοιτητές μας», λέει ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας πως η παρέμβαση Κεραμέως στην ουσία οξύνει αντί να αποκλιμακώνει την ένταση.

Ακόμα όμως και ο ίδιος ο κοσμήτορας Γεώργιος Καρυστινός, που κατήγγειλε τον εγκλεισμό του, χθες απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση για την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας παρά το γεγονός ότι κλήθηκε επανειλημμένα από τα μέσα ενημέρωσης.

Μυρτώ Πασχαλίδη

Για προσπάθεια επιβολής αστυνομοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια, όπως είναι ο διακηρυγμένος της στόχος, κατηγορούν την κυρία Κεραμέως οι φοιτητές του ιδρύματος. Η Μυρτώ Πασχαλίδη, μέλος του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε εγκλεισμός ή πολύ περισσότερο άσκηση βίας προς τον κοσμήτορα. «Οι καταγγελίες αυτές είναι ψευδείς και στην ουσία αποβλέπουν στην τρομοκράτηση των φοιτητών, στη δημιουργία νέων φοιτητοδικείων και στην περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης στον χώρο των Πανεπιστημίων», αναφέρει η ίδια.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 02.11.2021