«ΣΕ ΔΕΡΝΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Πακιστανέ σταμάτα»! Αυτό ήταν το παράγγελμα που έλαβε ο 38χρονος Γιώργος Παπαοικονόμου, γυρίζοντας από τη δουλειά του στις 18 Μαΐου στην Αμμουδάρα Ηρακλείου. Η εντολή ερχόταν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που τον ακολουθούσαν ενώ οδηγούσε το μηχανάκι του επιστρέφοντας στο σπίτι του.

«Στην αρχή δεν έδωσα σημασία, αλλά μετά από πέντε μέτρα μια μηχανή είναι δίπλα μου από την αριστερή πλευρά. Όταν είδα ότι ήταν η ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησα κατευθείαν στη δεξιά μεριά του δρόμου το μηχανάκι, κατέβηκα και έβγαλα τα γυαλιά και την ώρα που έβγαζα το κράνος, δέχομαι μια μπουνιά στο αριστερό μάτι», λέει.

Τα όσα ακολούθησαν περιγράφονται αναλυτικά στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο 38χρονος, ο οποίος έπεσεθύμα αναίτιου ξυλοδαρμούεν μέση οδώ αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα όπου οδηγήθηκε και ενώ ήταν ακινητοποιημένος με χειροπέδες.

«Με έριξαν κάτω, μου έβαλαν χειροπέδες και αρχίσανε να με κλοτσάνε και να με πατάνε στο κεφάλι και στις ωμοπλάτες», αναφέρει ο 38χρονος και συνεχίζει: «Ηρθε το περιπολικό και με πήγανε στο Α.Τ Μαλεβιζίου, ήρθε και η ΔΙΑΣ, με έβαλαν μέσα, με έγδυσαν για σωματικό έλεγχο. Με έβαλαν να κάτσω κουκουβιστά και τότε ο ένας με κλότσησε στα γεννητικά μου όργανα. Επεσα κάτω, δάκρυσα από τον πόνο και γυρνάω και τους λέω θα σας κάνω μήνυση. Ο αστυνομικός με κλότσησε και πάλι, αυτή τη φορά από πίσω. Έσκυψε πάνω από το κεφάλι μου και μου λέει, “αν μας κάνεις μήνυση θα σε βρούμε έξω”».

Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας έφτασε μέχρι το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος υποσχέθηκε στους δικηγόρους του 38χρονου αλλά και στη μητέρα του, που ζει στην Αθήνα, πως «η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος», ενώ κατά πάγια τακτική από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. διατάχθηκεΕΔΕ εις βάρος των δύο αστυνομικών.

Δικογραφία

Ο 38χρονος υπέβαλε μήνυση εναντίον των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ ενώ εις βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για διάφορα αδικήματα που κατάφεραν να του φορτώσουν, όπως βία κατά υπαλλήλου, εξύβριση, απειλή, παράβαση του νόμου περί οπλοφορίας (για ένα ψαλιδάκι υφασμάτων που έφερε στο μηχανάκι του) κ.λπ.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του Νίκος Λιανάκης τονίζει: «Περιμένουμε να χυθεί άπλετο φως. Οι καταγγελίες για τον τρόπο που διενεργούν τον έλεγχο οι αστυνομικοί είναι πάρα πολλές και φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά έχουν ξεφύγει. Ακόμα και αν τους απειλούσε, η εκπαίδευση των τεσσάρων ανδρών που τον ακινητοποίησαν είναι επαρκής για να τον συλλάβουν χωρίς την παραμικρή αμυχή». Στις καταθέσεις τους οι δύο αστυνομικοί που τον χτύπησαν ισχυρίζονται ότι ο 38χρονος ήταν ήδη χτυπημένος όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο. «Αυτό μπορεί εύκολα να διαψευστεί ενώ ακόμα και ο εργοδότης και οι συνάδελφοί του που ήταν μαζί του μέχρι λίγα λεπτά πριν από το περιστατικό θα καταθέσουν πως ο άνθρωπος δεν είχε το παραμικρό χτύπημα πριν συναντήσει τους αστυνομικούς».

Μηνυτήρια αναφορά προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης  κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, κάνοντας λόγο για «έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά», ενώ με την υπόθεση ασχολούνται ήδη νομικοί της Διεθνούς Αμνηστίας που το επόμενο διάστημα αναμένεται να ασκήσει επίσης παρέμβαση προς τη Δικαιοσύνη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 25.05.2020