Μαζική διαμαρτυρία στα Χανιά για το σχέδιο μεταφοράς ρεύματος που προβλέπει «φύτεμα» 269 τεράστιων πυλώνων σε όλα τα βουνά μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου.
Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια Κρήτης έστειλαν εκατοντάδες πολίτες των Χανίων που πραγματοποίησαν χθες μηχανοκίνητη πορεία εναντίον της εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης στα βουνά του νησιού. Το σχέδιο συνδέεται άμεσα με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι στην Κορακιά Χανίων που ήδη έχει συνδεθεί με καλώδιο με την Πελοπόννησο και το δεύτερο αφορά τη Δαμάστα Ηρακλείου, που πρόκειται να συνδεθεί με την Αττική. Το συγκεκριμένο έργο έχει προβληθεί ως η λύση για την ενεργειακή ισορροπία και επάρκεια του νησιού, την αποφυγή μπλακ άουτ, αλλά κυρίως για την εξοικονόμηση πόρων και ρύπων από τα μέχρι σήμερα τρία εργοστάσια παραγωγής ρεύματος στο νησί, που λειτουργούν με μαζούτ (τα εργοστάσια πάντως δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά θα παραμένουν σε «ψυχρή εφεδρεία»).
Εκείνο για το οποίο δεν είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι της Κρήτης είναι πως, εκτός από τα υποθαλάσσια καλώδια, το σχέδιο προβλέπει και επίγεια διασύνδεση της Κορακιάς με τη Δαμάστα. Η λύση που έχει επιλεγεί προβλέπει το «φύτεμα» 269 πυλώνων υψηλής τάσης στα βουνά της Κρήτης, σχέδιο που αποτελεί αιτία πολέμου για τους κατοίκους ειδικά στις ορεινές περιοχές του νησιού.
«Οι πυλώνες και τα καλώδια θα περάσουν από καταφύγια άγριας ζωής, θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία μιας περιοχής τεράστιου φυσικού πλούτου, θα επιβαρύνουν κατοικίες και χωριά, θα προκαλέσουν οικονομικό μαρασμό στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αμπελουργία και θα υποβαθμίσουν πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις της Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα.
Η χθεσινή μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε από τον κόμβο των Μουρνιών στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και κατευθύνθηκε με περισσότερα από 200 αυτοκίνητα στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στο κέντρο της πόλης. Εκεί οι διαδηλωτές τόνισαν την αντίθεσή τους στο έργο και ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότηση για το έργο ως προς τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.
«Το έργο έχει φαραωνικές διαστάσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι στη διασύνδεση της Κρήτης, όμως υπάρχουν λύσεις με μικρότερες συνέπειες, όπως η υπογειοποίηση ή η υποθαλάσσια σύνδεση, παραλιακά στο βόρειο μέτωπο από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Μαλεκάκης, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων και της Πρωτοβουλίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος, οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί από επιστημονικούς φορείς όπως το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ. «Αυτές τις προτάσεις τις αγνόησαν τόσο ο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Κρήτης που έδωσε θετική γνωμοδότηση», λέει ο ίδιος, ενώ προαναγγέλλει ακόμα και την προσφυγή με ένδικα μέσα εναντίον του έργου.
Για «ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα αποτραπεί με κάθε τρόπο» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ενώ αρνητική θέση για το έργο έχουν λάβει τα δημοτικά συμβούλια Αποκόρωνα και Χανίων. Ανακοινώσεις στήριξης της χθεσινής κινητοποίησης εξέδωσαν δεκάδες φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, δημοτικές παρατάξεις και κόμματα, μεταξύ αυτών το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, η Νέα Αριστερά κ.ά.
Το θέμα των πυλώνων συνδέεται με τα σχέδια για την τοποθέτηση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Κρήτη. Τα ίδια τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ έχουν αναφέρει πως με τα δύο καλώδια η εγκατάσταση ΑΠΕ στο νησί μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2.500 MW (από 300 MW που είναι σήμερα). Εδώ και χρόνια το περιβαλλοντικό κίνημα της Κρήτης τονίζει πως τα καλώδια μπαίνουν όχι τόσο για να φέρουν όσο για να πάρουν ρεύμα από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκμετάλλευση και της τελευταίας σπιθαμής του νησιού.