ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αθώο έκρινε τον Γερμανό καθηγητή Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για την κατηγορία της «άρνησης εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Αν και δεν μπήκε στην ουσία των γραφόμενων του κ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο του «Η κατάκτηση της Κρήτης», το δικαστήριο διέγνωσε αντισυνταγματικότητα ως προς το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου, με το οποίο παραπέμφθηκε ο καθηγητής, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ριζική αναθεώρησή του.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά τις δεκάδες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη δίωξη εις βάρος του καθηγητή, η οποία στρεφόταν ευθέως και κατά της ελευθερίας της έκφρασης όπως είχαν επισημάνει πολλοί φορείς, μεταξύ αυτών και η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά και πανεπιστημιακά τμήματα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το μπαλάκι

Φυσικά, η αθώωση Ρίχτερ δεν δικαιώνει τα γραφόμενα του καθηγητή σε σχέση με τον «βάρβαρο» τρόπο αντίστασης των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης έναντι των «ιπποτικών» Γερμανών εισβολέων.

Εξάλλου ήδη από την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, στις 27 Ιανουαρίου, είχε διατυπωθεί η γνώμη πως το συγκεκριμένο βιβλίο «εμπεριέχει ανακρίβειες και αναλήθειες».

Ωστόσο, το έργο των πανεπιστημιακών κρίνεται ή ανατρέπεται στις αίθουσες των πανεπιστημίων και όχι των δικαστηρίων.

Αυτό λέει στην ουσία και η χθεσινή απόφαση, ρίχνοντας πια το μπαλάκι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να κηρύξει οριστικά αντισυνταγματικό το άρθρο 2 του επίμαχου νόμου, το οποίο δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις έναντι οποιουδήποτε μόνο για τα γραπτά του.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, «το συγκεκριμένο άρθρο κρίνεται αντίθετο με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως εκ τούτου ανίσχυρο και ανεφάρμοστο».

Με βάση αυτή την κρίση του, το Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το συγκεκριμένο άρθρο ακόμη και αν δεν έχει κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματικό.

Αντιδράσεις

Με το άκουσμα της απόφασης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου -μεταξύ άλλων- είχαν καταφτάσει και αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.

Στο ακροατήριο ακούστηκε πολλές φορές η λέξη «αίσχος», χωρίς ωστόσο η ένταση να γενικευτεί.

Από την πλευρά του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944», ο δικηγόρος Γιώργος Σταράκης έχει ήδη προαναγγείλει πως ο σύλλογος θα ζητήσει την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση αποτελεί απάντηση και σε διάφορους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους από την Κρήτη, οι οποίοι είχαν υποκινήσει τη δίωξη Ρίχτερ, προσβλέποντας σε προσωπική προβολή και πολιτικά οφέλη.

Εκκρεμές, τέλος, παραμένει το θέμα της παράτυπης αναγόρευσης του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κίνηση η οποία είχε προκαλέσει και τον κύκλο των αντιδράσεων στην κρητική κοινωνία.

Ο νεοεκλεγμένος πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατά το «debate» των υποψηφίων στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές είχε συμφωνήσει πως πρόκειται για μια υπόθεση που εξέθεσε το Πανεπιστήμιο, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές αν προβλέπεται διαδικασία ανάκλησης της αναγόρευσης.

(Κεντρική φωτογραφία: Η αθώωση του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας από το Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου δημιουργεί δεδικασμένο και ανοίγει τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 2 του νόμου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 11.02.2016