ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενταση και στην Κρήτη: Σωρηδόν διαμαρτυρίες για το κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και υποβάθμισης των σχολείων από τη μία άκρη του νησιού ώς την άλλη.

Με καταλήψεις και διαμαρτυρίες ξεκίνησε η σχολική χρονιά σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Αιτία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η υποβάθμιση πολλών σχολείων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού. Οι διαμαρτυρίες εκτάθηκαν κυριολεκτικά από τη μία άκρη της Κρήτης ώς την άλλη. Από το Κολυμπάρι Χανίων, στα δυτικά του νησιού, μέχρι τη Σητεία, στο ανατολικό άκρο, οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώθηκαν ζητώντας το αυτονόητο. Αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης και ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά τους.

Στο Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά το Δημοτικό Σχολείο τελεί από χθες υπό κατάληψη, με τους γονείς να διαμαρτύρονται για την υποβάθμισή του καθώς από 12θέσιο γίνεται 10θέσιο, δηλαδή μειώνονται κατά δύο οι τάξεις του. Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων η Ελένη Αθανασάκη τονίζει πως η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων της τετάρτης και της πέμπτης τάξης δημιουργεί μεγάλα προβλήματα την ώρα που στα υπεράριθμα τμήματα φοιτούν και παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

«Τα παιδιά αυτά επίσης στοιβάζονται στο ίδιο τμήμα με έναν δάσκαλο για παράλληλη στήριξη», αναφέρει η ίδια, τονίζοντας πως το σχολείο εξυπηρετεί συνολικά 17 χωριά της περιοχής και πλέον οι συνθήκες διδασκαλίας επιδεινώνονται κατά πολύ. Από τον Δήμο Πλατανιά έγιναν ενέργειες για να αποτραπεί η υποβάθμιση του σχολείου και φαίνεται το αίτημα να γίνεται δεκτό. Ωστόσο, οι γονείς επισημαίνουν πως η κατάληψη δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν ληφθεί εγγράφως η σχετική απόφαση.

Στα Ανωγεια

Με κατάληψη ξεκίνησε η σχολική χρονιά και στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, του νομού Ρεθύμνης, με τους γονείς επίσης να καταγγέλλουν τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση τμημάτων και την υποβάθμιση του σχολείου.

Γιώτα Αρβανιτίδου

Στη Σητεία χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη συλλόγων γονέων από σχολεία που πλήττονται από το σχέδιο συγχωνεύσεων και προγραμματίζουν τον συντονισμό της αντίδρασής τους. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Γιώτα Αρβανιτίδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σητείας, τονίζει πως οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να ακούσουν τα αιτήματά τους και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι αρνήθηκε να υποβάλει σχετική εισήγηση παρ’ όλο που του εξέθεσαν επακριβώς τα προβλήματα. Συνολικά στο Λασίθι προβλέπονται 12 συγχωνεύσεις τμημάτων σε 8 σχολεία, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όσο και στις οικογένειες και ειδικά για τα παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής.

Χωρις προσωπικο

Στα Σφακιά, ενώ έγινε αγιασμός, από αύριο δεν θα γίνονται κανονικά μαθήματα στο Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής καθώς δεν έχει τοποθετηθεί το αντίστοιχο προσωπικό. Συγκεκριμένα, στη θέση τους βρίσκονται μόνο οι δύο διευθυντές, μία φιλόλογος παράλληλης στήριξης και ένας μαθηματικός. Ετσι, παρά το ότι ξεκίνησε το σχολικό έτος, οι 41 μαθητές του Γυμνασίου και οι 33 του Λυκείου δεν θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα λόγω αδυναμίας διεξαγωγής των μαθημάτων για τις επόμενες μέρες. Επιστολή σε υψηλούς τόνους εξέδωσε για το θέμα ο Δήμος Σφακίων, ζητώντας την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών.

Ακόμα όμως και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Ηράκλειο, όπου είναι σαφώς μειωμένες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, εν τούτοις δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα αφού ο υπερπληθυσμός στις αίθουσες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 11ου Λυκείου Ηρακλείου που παρουσίασε σε συνέντευξή του (Cretalive) ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Ζαχαρίας Ρηγάκης, τονίζοντας πως, ενώ το σχολείο έχει προδιαγραφές για 400 μαθητές, σήμερα φιλοξενεί… 600.

Χρήστος Μπέλμπας, πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων

Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί σε όλο το νησί καταγγέλλουν και το σοβαρότατο πρόβλημα της ανεύρεσης στέγης, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, με το ζήτημα να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις κυρίως στα Χανιά. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως υπάρχουν συνάδελφοί του που διαμένουν σε σπίτια φίλων και συναδέλφων τους ή ακόμα και σε κάμπινγκ καθώς οι τιμές των ενοικίων είναι απαγορευτικές, ειδικά για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, καθώς απαιτείται περισσότερο από τον μισό τους μισθό για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή κατοικία.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.09.24