ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ «ΟΧΙ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προβληματισμό στις «παραδοσιακές» πολιτικές δυνάμεις προκαλούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κρήτη, με τον απόηχο να φτάνει μέχρι τις κομματικές ηγεσίες στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι το αποτέλεσμα στον Νομό Χανίων, καθώς το 73,77% αφήνει βαριά σκιά στους υπερασπιστές τού «ναι». Η τεράστια διαφορά μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το βροντερό «όχι» εκλαμβάνεται και ως αποδοκιμασία της οικογένειας Μητσοτάκη και της ευθείας παρέμβασης του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε απειλήσει τους συμπατριώτες του με απώλεια των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων. «Σκεφτείτε τι θα ψήφιζε σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος», είχε πει από το πλατό του Mega ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. προς τους συμπατριώτες του.

Η απάντηση ήταν τουλάχιστον αποστομωτική: Στο χωριό όπου γεννήθηκε ο Βενιζέλος, στις Μουρνιές Χανίων, το «όχι» κατέγραψε ποσοστό 85,89% (!), ένα από τα υψηλότερα σε όλη την Ελλάδα, αφού από τους 427 κατοίκους που προσήλθαν στις κάλπες οι 347 επέλεξαν το «όχι» και μόλις 57 ψήφισαν «ναι».

Το χωριό του Σταύρου

Πιο επιεικείς με τον συντοπίτη τους Σταύρο Θεοδωράκη ήταν οι κάτοικοι στο χωριό Δραπανιάς της Κισσάμου, απ’ όπου κατάγεται ο αρχηγός του Ποταμιού. Το «όχι» στο χωριό σκαρφάλωσε μόνο μέχρι το… 65,43%, αφού περίπου ένας στους τρεις κατοίκους έκανε το χατίρι του πρώην δημοσιογράφου και ψήφισε «ναι» (121 από τους 350 συνολικά ψηφίσαντες).

Σημαντική απάντηση στο κλίμα τρομοκράτησης των τελευταίων ημερών έδωσαν και οι τουριστικές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες, αν και έχουν κλονιστεί από το κλείσιμο των τραπεζών, εντούτοις δεν ενέδωσαν στις Σειρήνες της καταστροφολογίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τουριστικού Δήμου Πλατανιά, όπου σημειώθηκαν ακόμα και απειλές ξενοδόχων προς το προσωπικό τους ότι θα έχαναν τη δουλειά τους αν ψήφιζαν «όχι».

Οι κάλπες στο σύνολο του δήμου έβγαλαν ποσοστό 74,69% υπέρ του «όχι», δίνοντας την καλύτερη απάντηση στα φαινόμενα αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης. Ομοίως και στον Δήμο Χερσονήσου, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Κρήτης, το ποσοστό του «όχι» έφτασε στο 67,49%, ενώ περισσότερο αποδοτική στάθηκε η καμπάνια του «ναι» στον Δήμο Αγίου Νικολάου (όπου εντάσσεται η Ελούντα), με το «όχι» να φτάνει μόνο στο 63,85%.

Οι ξενοδόχοι

Τα ποσοστά αποτελούν σαφή αποτυχία των ενώσεων ξενοδόχων και στους 4 νομούς της Κρήτης, αλλά και του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, οι οποίοι όχι μόνο πήραν σαφή θέση υπέρ του «ναι» αλλά προχώρησαν και σε ευρεία καμπάνια, ακόμα και με μοίρασμα φυλλαδίων πόρτα πόρτα, στα οποία τόνιζαν πως με ενδεχόμενο «όχι» θα κινδύνευαν οι αφίξεις των 5,5 εκατομμυρίων τουριστών από την Ε.Ε. στην Κρήτη.

Τέλος, το δημοψήφισμα σήμανε την οριστική πτώση του πάλαι ποτέ «κάστρου» του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, αφού το 70,82% του «όχι» στριμώχνει στο μίζερο 29,18% τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του Ποταμιού, αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, που από χθες προσπαθούν να διαμοιράσουν τη φτωχή πλέον γι’ αυτούς πίτα, χάνοντας συνολικά σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το 37,4% που είχαν από κοινού συγκεντρώσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.07.2015