Εικόνες που αποτυπώνουν το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς, ειδικά στα μάτια των παιδιών, εκτυλίχθηκαν για άλλη μια φορά στην Κρήτη, που κλήθηκε να διαχειριστεί μία από τις μεγαλύτερες «καραβιές» μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν ποτέ στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι 595 μετανάστες από το δουλεμπορικό πλοίο «Baris», σημαίας Κιριμπάτι, αποβιβάστηκαν σταδιακά χθες στην Ιεράπετρα, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 80-100 παιδιά και περίπου 100 γυναίκες.
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης στήθηκε τεράστια επιχείρηση στο λιμάνι της Ιεράπετρας για τον υγειονομικό έλεγχο, την καταγραφή των στοιχείων τους και για την παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους ήταν απαραίτητο. Περίπου 15 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πυρετού. Μια έγκυος γυναίκα διακομίστηκε από νωρίς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, λόγω των συμπτωμάτων αιμορραγίας που παρουσίασε και -σύμφωνα με τους γιατρούς- έχει διαφύγει τον κίνδυνο τόσο η ίδια όσο και το παιδί που κυοφορεί.
Οι μετανάστες υποβλήθηκαν εν πλω σε υγειονομικό έλεγχο για τον φόβο ύπαρξης κρούσματος του ιού Εμπολα, γεγονός που καθυστέρησε αρκετά την όλη διαδικασία. Από τη στιγμή που δόθηκε το σήμα «Free Ebola» άρχισε η σταδιακή μεταφορά τους στην ξηρά με σκάφη του Λιμενικού. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, όπου θα φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι με δεδομένο ότι προέρχονται από τη Συρία και υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας για πρόσφυγες πολέμου.
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα παιδιά τα οποία τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα. Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν ομάδα Ιρακινών που βρίσκονταν στο πλοίο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να αποβιβαστεί στην Ιεράπετρα, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, το πλοίο ξεκίνησε από την Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ καθένας από αυτούς κατέβαλε στους διακινητές 5.500 ευρώ, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο. Προορισμός ήταν η Ιταλία, ενώ κατά δήλωσή τους οι περισσότεροι εξ αυτών επιθυμούν να καταλήξουν στη Γερμανία. Οι άντρες του Λιμενικού προχώρησαν σε 9 συλλήψεις των διακινητών–μελών του πληρώματος του δουλεμπορικού.
Εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο γιατρός Σπύρος Σαπουνάς, ο οποίος ήταν στην ομάδα που εξέτασε εν πλω τους μετανάστες, έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες, για ανθρώπους στοιβαγμένους σε αμπάρια χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ δήλωσε πως ήταν εμφανής η εξάντλησή τους από το ταξίδι και τη θαλασσοταραχή. Το πλοίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν έσπασε το πηδάλιο και έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω σφοδρής τρικυμίας με ανέμους 8 Μποφόρ.
Παράπονα
Στην προκυμαία της Ιεράπετρας συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της πόλης μετά το συλλαλητήριο για τη χθεσινή απεργία, οι οποίοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους μετανάστες, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με διαμαρτυρίες προς τους υπευθύνους της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για την υποστελέχωση του νοσοκομείου της πόλης, που όχι μόνο δεν μπορεί να υποδεχτεί τους ασθενείς μετανάστες, αλλά δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων, αφού διαθέτει μόλις έναν (!) παθολόγο. Οι διαμαρτυρίες, ωστόσο, δεν στρέφονταν κατά των μεταναστών, αλλά κατά των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας, τους οποίους -όπως σημείωναν με νόημα οι διαμαρτυρόμενοι- είχαν πολύ καιρό να τους δουν στην πόλη τους…
(Κεντρική φωτογραφία: Οι 595 μετανάστες από το δουλεμπορικό πλοίο «Baris» αποβιβάστηκαν σταδιακά χθες στην Ιεράπετρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 80-100 παιδιά και περίπου 100 γυναίκες. *ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ)