ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ… ΤΟΠΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την ταχύτατη προώθηση της επένδυσης στη Μονή Τοπλού υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σητεία ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου κτιρίου στο αεροδρόμιο της περιοχής.

Τα παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι ούτε που θα φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια πως θα ήταν ένας υπουργός της «πρώτη φορά Αριστεράς» που θα έδινε τέτοια υπόσχεση.

Οταν το 2008 ο Αλέκος Αλαβάνος, ως βουλευτής Ηρακλείου, μιλούσε για «Βατοπέδι της Κρήτης» συστρατεύονταν όλοι οι τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς και τελικά κέρδιζαν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της εταιρείας-φάντασμα Loyalward και των επιχειρηματικών σχεδίων του ηγούμενου της Μονής.

Σήμερα, με την Αριστερά στο τιμόνι της χώρας και με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι εκλεγμένο βουλευτή Ηρακλείου, η επένδυση προχωρά «ταχύτατα».

Εχουν μεσολαβήσει η μετονομασία της εταιρείας σε Minoan Group, η απόδοση της κωδικής ονομασίας «Ιτανος Γαία» στο όλο εγχείρημα, αλλά κυρίως η μεταστροφή του κλίματος στην τοπική κοινωνία που πέτυχαν ο δήμαρχος της Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και ο εξαιρετικά δραστήριος, πέραν του μοναχισμού, ηγούμενος Φιλόθεος Σπανουδάκης.

Η εταιρεία, μετά την απόρριψη στο ΣτΕ, υπέβαλε ξανά το σχέδιό της για τουριστική εγκατάσταση με τις μισές κλίνες (1.936) και ένα αντί για δύο γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο, και στις δύο προτάσεις η δεσμευόμενη περιοχή παραμένει 26.000 στρέμματα στο σύνολο της Χερσονήσου Κάβο Σίδερο.

Στο κενό έχουν πέσει οι δημόσιες ενστάσεις αρχαιολόγων (Γιάννης Χαμηλάκης, Τζένιφερ Μούντι, Ολιβερ Ράκαμ) για τις τουλάχιστον 30 αρχαιολογικές θέσεις που βρίσκονται μέσα στην προς παραχώρηση περιοχή, ενώ για «καταστροφή μοναδικών αρχαιολογικών τόπων» έχει μιλήσει με επιστολή του στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο.

Σοβαρές επιφυλάξεις έχουν εκφράσει επιστήμονες για τις τεράστιες ανάγκες υδροδότησης του γκολφ σε μια περιοχή με ήδη χαμηλά αποθέματα νερού, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθενται τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των θέσεων εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2014 η μελέτη της εταιρείας πήρε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, παρά τις έντονες αντιδράσεις για τις προβλέψεις που δίνουν δικαίωμα ιδιωτικής χωροταξίας σε μια τεράστια περιοχή του νησιού.

Σοβαρός προβληματισμός επίσης υπάρχει για την υπόσταση της εταιρείας, η οποία δεν έχει να επιδείξει κανένα αντίστοιχο έργο και επένδυση, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη έχει εκφράσει φόβους για χρηματιστηριακή παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της περιοχής.

(Κεντρική φωτογραφία: Υποσχέσεις για την επένδυση της Μονής δίνει η κυβέρνηση).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.01.2016