«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανεπιθύμητος παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη απολύσεων από την αξιολόγηση.

Με τη φράση «ανεπιθύμητος» και έντονες διαμαρτυρίες εκδιώχθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος χθες επιχείρησε να κάνει επίσκεψη εργασίας, συνοδευόμενος από τον διοικητή των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου Νίκος Χαριτάκη. Στην κινητοποίηση εκτός από τους εργαζόμενους συμμετείχαν και δεκάδες πολίτες που βρίσκονταν στον χώρο του νοσοκομείου εκείνη την ώρα και επίσης αντέδρασαν στην παρουσία του εκπρόσώπου της κυβέρνησης. 

Αντικείμενο των διαμαρτυριών ήταν η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην αξιολόγηση των εργαζομένων και η ένταση δεν κόπασε παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γρηγοράκου, ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δε θα συνδυαστεί με απολύσεις. 

Εμπαιγμός από τον διοικητή 

Ειδικά στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, το κλίμα είναι εδώ και εβδομάδες εκρηκτικό εξαιτίας του εμπαιγμού που όπως λένε υφίστανται οι εργαζόμενοι από τον διοικητή Νίκο Χαριτάκη. Ο διοικητής στις 16 Ιουλίου είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη λέγοντάς του πως τα δύο νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταρτίσει λίστες του προσωπικού για αξιολόγηση εφόσον δεν περισσεύει κανείς. Ο υπουργός απείλησε τον κ. Χαριτάκη με καθαίρεση και ο διοικητής, την επόμενη ημέρα ενημέρωσε τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία πως από το να χάσει τη θέση του προτίμησε να υπακούσει και να στείλει τις λίστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  

Με αυτά τα δεδομένα, η επίσκεψη Γρηγοράκου είχε σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα ο κ. Γρηγοράκος αρνήθηκε να παραλάβει το ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο είχαν ετοιμάσει για να του επιδώσουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. 

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τόνιζαν πως η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού γίνεται σε μια χρονική περίοδο κορύφωσης της επίθεσης της κυβέρνησης σε όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και σε ό,τι έχει απομείνει από τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας. «Δεν έρχεται να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου και των εργαζομένων του. Τέτοια αυταπάτη δεν έχουμε. Δεν του το επιτρέπει εξάλλου η κυβερνητική πολιτική στην υγεία, όπως αυτή χαράζεται από την Ε.Ε. και που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στην υγεία και όχι τους εργαζόμενους και τους ασθενείς» αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι. 

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα έντασης ο κ. Γρηγοράκος αποχώρησε και κατευθύνθηκε στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης όπου είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς φορείς της υγείας στο νησί, τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως «η αξιολόγηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που δε θα οδηγήσει σε απολύσεις». 

Από το Γραφείο Τύπου της ΔΥΠΕ εκδόθηκε ανακοίνωση που μιλά για «αγαστή συνεργασία» του κ. Γρηγοράκου με όλους τους φορείς ενώ δεν παραλείπεται η επισήμανση ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και η πρόεδρος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.08.2014