ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ» ΚΛΙΝΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ερωτήματα για τον ρόλο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ● Αποπέμφθηκε ο πρόεδρός της μετά τις αποκαλύψεις (και) της «Εφ.Συν.» ● Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Πολάκη ● Μαραθώνιες απολογίες των συλληφθέντων και εμπλοκή… Κούγια.

Μαραθώνιες ήταν οι απολογίες των κατηγορούμενων για την υπόθεση της εμπορίας ωαρίων και ανθρώπων στα Χανιά. Από τις εφτά το πρωί της Κυριακής έως τα ξημερώματα σήμερα οι δύο ανακριτές και ο εισαγγελέας εξέταζαν τους συλληφθέντες σε μία από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά των τελευταίων ετών. Πρώτοι προσήχθησαν στα δικαστήρια οι δύο γιατροί της κλινικής, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της, 73 ετών, που φέρεται και ως ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, και ο 44χρονος εμβρυολόγος και επιστημονικός διευθυντής της.

Ο 73χρονος γυναικολόγος, σύμφωνα με τον συνήγορό του Μιχάλη Μαύρο, παραδέχτηκε διαδικαστικές πλημμέλειες σε κάποιες περιπτώσεις παρένθετων κυήσεων, οι οποίες όμως, όπως είπε, δεν αφορούσαν το επιστημονικό σκέλος που «εκτελέστηκε με πάσα ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό στα φυσικά πρόσωπα και στην κείμενη νομοθεσία». Ο 73χρονος κατά την απολογία του αρνήθηκε όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ σύμφωνα με τον συνήγορό του παρουσίασε σοβαρά επιχειρήματα για τη νομική βασιμότητα όσων του αποδίδονται από τη δικογραφία.

Την Κυριακή στα δικαστήρια των Χανίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Κούγιας εκπροσωπώντας τον έναν εκ των δύο κατηγορουμένων, τον 44χρονο εμβρυολόγο που κατείχε τη θέση του επιστημονικού διευθυντή της κλινικής. Ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε εφεύρεση την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ειδικά για τον εντολέα του είπε πως η δουλειά του ήταν μόνο στο εργαστήριο όπου γονιμοποιούσε τα ωάρια και δεν είχε καμία επαφή με τις γυναίκες από τις οποίες προέρχονταν, ενώ σχετικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είπε πως δεν έχει βρεθεί ούτε ευρώ σε κανέναν λογαριασμό του πελάτη του.

Ο κ. Κούγιας προσπαθώντας να αποδομήσει το κατηγορητήριο συνέδεσε την υπόθεση με τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή η Αστυνομία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της υποθέσεως στην Αθήνα με τους Κροάτες και χρειαζόταν μία επιτυχία».

Οι έξι γυναίκες

Τη λίστα των κατηγορουμένων (εκτός από τους δύο γιατρούς) συμπληρώνουν έξι γυναίκες και συγκεκριμένα μία 44χρονη και μια 37χρονη που επέβλεπαν τη μεταφορά και διαμονή των παρένθετων μητέρων στα Χανιά, μια 41χρονη βοηθός του εμβρυολόγου που συμμετείχε στη λήψη του γενετικού υλικού από τις γυναίκες αλλά έβρισκε και άτεκνα ζευγάρια από την Ιταλία που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν παιδί και μια 28χρονη μαία που διαχειριζόταν τις αλλοδαπές παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων.

Επίσης μια 41χρονη που ως υπάλληλος γραφείου έτερης κλινικής προέβαινε σε πλαστογραφήσεις στα αρχεία τής εν λόγω κλινικής για να συγκαλύψει την παράνομη δράση της οργάνωσης και έβρισκε εικονικούς συζύγους επί πληρωμή αλλά και μια 38χρονη που εντόπιζε ευάλωτες γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα και οργάνωνε τη μεταφορά τους στην Κρήτη, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στα δικαστήρια των Χανίων συγκεντρώθηκαν κάποιοι πολίτες για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες και ιδιαίτερα στον 73χρονο διευθυντή της κλινικής, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν υπάρξει σχετικά καλέσματα μέσα και από τον λογαριασμό της κλινικής στα social media.

Παραδοχή για όσα καταλογίζονται στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέπεμψε τον πρόεδρο της Αρχής, Νικόλαο Βραχνή

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, καθώς φέρεται να έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος. Ηδη από την Παρασκευή η «Εφ.Συν.» έθεσε σημαντικά ερωτήματα προς τον κύριο Βραχνή (χωρίς να πάρει απαντήσεις) σχετικά με παλαιότερη απόφαση αναστολής λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής στα Χανιά, η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» το 2020 είχε επιβληθεί ποινή ανάκλησης της άδειας για έξι μήνες αλλά και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της κλινικής (σήμερα βασικό κατηγορούμενο) μετά από αυτοψία που διενήργησαν μέλη της Αρχής. Μάλιστα ο κ. Βραχνής ήταν και ο ίδιος μέλος του κλιμακίου που πραγματοποίησε την αυτοψία (τον Απρίλιο του 2019) και εισηγήθηκε το κλείσιμο. Ωστόσο όταν το 2020 τέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής φαίνεται πως όχι μόνο δεν εφάρμοσε την απόφαση που είχε εισηγηθεί ο ίδιος, αλλά, αντίθετα, το 2022 ανανέωσε για τρία χρόνια την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής.

Σχετικά ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τον ρόλο του κ. Βραχνή και τη λειτουργίας της Αρχής επί των ημερών του διατυπώνει με ανακοίνωσή του και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Σε μια κίνηση που δείχνει παραδοχή για όσα καταλογίζονται στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το μεσημέρι του Σαββάτου απέπεμψε από την προεδρία της Αρχής τον κ. Βραχνή.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 14.08.2023