ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Κρήτη αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο. Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε δεθεί με το μικρό χωριό των Αστερουσίων όπου διατηρούσε το ησυχαστήριό του. «Πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά», δήλωνε ο ίδιος.

Ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη είχε αποκτήσει ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά», όπως δήλωνε ο ίδιος, αναφερόμενος στο μικρό χωριό των Αστερουσίων που αποτελούσε το ησυχαστήριό του και το επισκεπτόταν σταθερά δύο με τρεις φορές τον χρόνο την τελευταία δεκαπενταετία. Για πρώτη φορά βρέθηκε εκεί μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο περιθώριο μιας συναυλίας στην Κρήτη.

Το μέρος μάγεψε πρώτα τη γυναίκα του τη Μαρία, η οποία τον έπεισε να αποκτήσουν και να ανακαινίσουν ένα σπίτι εκεί. Και του έκανε μεγάλο δώρο, όπως παραδεχόταν ο ίδιος αργότερα. Οταν πρωτοπήγε, το χωριό είχε 100 κατοίκους. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου οι μισοί. Το δικό του φευγιό είναι απώλεια και για τους κατοίκους των Καπετανιανών.

Ιστορίες από τη συνύπαρξή τους μοιράζεται στην «Εφ.Συν.» ο «συγχωριανός» του, λαογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματάκης. Τον ανέφερε τον Γιώργη συχνά και ο Θάνος, στις συναυλίες του και στις συνεντεύξεις του στην Κρήτη μιλώντας για τον μεγάλο παραμυθά από τον οποίο του άρεσε να ακούει ιστορίες. Ο Σταματάκης θυμάται την απλότητα του Μικρούτσικου και την προσπάθειά του να μη βαρύνει τον τόπο με τη δημοσιότητα που τον ακολουθούσε.

«Απέφευγε τις επισκέψεις των επισήμων και επεδίωκε μόνο να ησυχάζει με την οικογένειά του που υπεραγαπούσε. Απεχθανόταν κάθε είδους επίδειξη. Είδα προσωπικά το σπίτι του να φτιάχνεται δύο φορές και να το χαλάει επειδή δεν ήθελε να ξεχωρίζει. Δεν μπορούσε να βρίσκεται συνεχώς εδώ κατά την ανακαίνιση και ανέθεσε σε αρχιτέκτονα όλη τη δουλειά. Οταν όμως είδε το αποτέλεσμα, ήταν ένα σπίτι μεγαλόπρεπο που ξεχώριζε εμφανώς από τα άλλα του χωριού. Γκρέμισε ολόκληρο όροφο δίνοντας εντολή να φτιαχτεί ένα σπίτι που θα μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα», μας λέει.

«Απολάμβανε πάντα την καλή παρέα με τους ανθρώπους του χωριού. Στο σπίτι του κυρίως στην αυλή αλλά και έξω, σε επαφή με την άγρια φύση. Τα τελευταία χρόνια προτιμούσε περισσότερο να περνά χρόνο μόνος ή με τους πολύ στενούς του ανθρώπους. Ειδικά μετά που έμαθε για την αρρώστια του έφευγε μόνος του για ώρες πεζοπορίας στα γύρω βουνά. Σιγά σιγά αραίωσαν και οι αποβάσεις του στην Κρήτη καθώς ήταν μάλλον πιο δύσκολες οι μετακινήσεις του».

Η συνύπαρξή του με τους ανθρώπους των Καπετανιανών ήταν πάντα ειλικρινής και στενή. «Ο ίδιος δήλωνε άθεος, αλλά συμμετείχε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του χωριού, που έχουν έντονο το θρησκευτικό στοιχείο», λέει ο Γιώργος Σταματάκης. «Το Πάσχα, έψελνε και ο ίδιος στην εκκλησία».

Στον επιτάφιο στα Καπετανιανά

Ο ίδιος ο Μικρούτσικος μιλούσε πάντα με δέος για τα Καπετανιανά, αλλά και για την Κρήτη. «Είμαι πολίτης του κόσμου με σπίτι στα Καπετανιανά. Εκεί που μπορείς να φρενάρεις τον χρόνο. Να κάνεις παρέα με ιπτάμενους αετούς και να ονειρεύεσαι ότι είσαι ιπτάμενος πιανίστας. Να κοιτάς το αχανές του Λιβυκού, τον ιερό Κόφινα και να ψέλνεις τη Μεγάλη Παρασκευή στο εκκλησάκι με τις τοιχογραφίες του 1400», έλεγε στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου και στην Αντωνία Κουτσάκη, τον Απρίλιο του ’17.

Στον επιτάφιο στα Καπετανιανά

Και για τους Κρητικούς όμως ο Θάνος Μικρούτσικος είχε καλές κουβέντες αλλά και παροτρύνσεις για να αποβάλουν τον κακό εαυτό τους. «Με εντυπωσιάζει το αίσθημα φιλοξενίας των Κρητικών και η ντομπροσύνη τους. Αν σταματούσαν λιγάκι το “μπαμ μπαμ” στους γάμους και στις γιορτές, θα ήταν καλύτερα. Τις προάλλες έτρεχα για να μη με πάρει καμιά ξώφαλτση», έλεγε στην ίδια συνέντευξη. Σ’ αυτό το τελευταίο δυστυχώς ακόμα οι Κρητικοί δεν έχουν ακούσει την προτροπή του.

Το χωριό των Καπετανιανών
Ο λαογράφος Γιώργος Σταματάκης με τον Θάνο Μικρούτσικο στα Καπετανιανά

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 31.12.2019