«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΟΣΚΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μηνύσεις και απειλές ότι… θα χυθεί αίμα μεταξύ κτηνοτρόφων και καλλιεργητών ● Βάζουν τα κοπάδια τους στις καλλιέργειες αγροτών, προκαλώντας ολοκληρωτική καταστροφή ● «Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω» και κατασχέθηκαν 200 αιγοπρόβατα στην Καλαμαύκα.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η αγανάκτηση των κατοίκων σε περιοχές του νομού Λασιθίου από την ασύδοτη δράση κτηνοτρόφων που λυμαίνονται τις καλλιέργειες και τον κόπο των καλλιεργητών. Η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες εβδομάδες, με το θέμα να παίρνει πολεμικές διαστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και την αστυνομία να προσπαθεί μάταια να επιβάλει την τάξη.

Το θέμα απασχολεί έντονα ολόκληρο τον νομό Λασιθίου αλλά και όλη την Κρήτη καθώς λόγω της ξηρασίας μειώνεται δραματικά η τροφή για τα εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα στο νησί. Και ενώ κάποιοι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να βρουν άλλες λύσεις (μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, ζωοτροφές κτλ), κάποιοι άλλοι βρίσκουν την εύκολη λύση στην καταστροφή των καλλιεργειών των παραγωγών. Και κάπου εκεί αρχίζει να ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου.

Το βράδυ της 29ης Αυγούστου εκτυλίχθηκαν σκηνές «Φαρ Ουέστ» στην Καλαμαύκα της Ιεράπετρας, με τους κατοίκους να… «συλλαμβάνουν» πάνω από 200 ανεπιτήρητα πρόβατα μέσα σε ιδιωτικές τους εκτάσεις με αμπέλια και ελιές. Ακολούθησε μια πραγματική μάχη. Ειδοποιήθηκαν η αστυνομία και τα ΤΑΕ που μαζί με τους κατοίκους εγκλώβισαν και κατάσχεσαν τα πρόβατα, ωστόσο, όταν αργότερα εμφανίστηκε ο κτηνοτρόφος και οι συγγενείς του, χρειάστηκε η επέμβαση ειδικών δυνάμεων (ΟΠΚΕ) για να κοπάσει η ένταση.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, συγγενείς του κτηνοτρόφου επιχείρησαν να κόψουν τον δρόμο σε φορτηγό του Δήμου Ιεράπετρας που κλήθηκε για να μεταφέρει τα κατασχεθέντα ζώα, ενώ υπήρξαν και απειλές ότι «εδώ θα χυθεί αίμα».

Χθες ο δράστης κτηνοτρόφος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Νεάπολης για να δικαστεί στο αυτόφωρο και η δίκη του αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου. Εξω από τα δικαστήρια βρίσκονταν περισσότεροι από 100 κάτοικοι της περιοχής που έχουν κατά καιρούς υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον ίδιο, καταγγέλλοντας πως μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος άνθρωπος απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία, ενώ οι ίδιοι ζητούν επιτέλους να έχουν πραγματική προστασία.

Με το θέμα στην ίδια περιοχή είχε ασχοληθεί και παλιότερα η «Εφ.Συν.» («Μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης, 16.08.2018), ωστόσο από τότε δεν έχει γίνει το παραμικρό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ο φόβος από την απειλή αντιποίνων που κάνει τους ανθρώπους να αδυνατούν ακόμα και να υποβάλουν καταγγελίες ή μηνύσεις.

«Προστατεψτε μας»

Σε επιστολή τους οι κάτοικοι της Καλαμαύκας τονίζουν μεταξύ άλλων πως υπάρχει καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας σε συνδυασμό με βία και απειλή επίθεσης εναντίον της αξιοπρέπειας, της τιμής και της ζωής φιλήσυχων ανθρώπων.

«Σύσσωμη η κοινωνία απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς του Λασιθίου, την Αστυνομική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Δασών, τις δημοτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη να ενεργοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά και να συντονίσουν τις δράσεις τους για να αποκατασταθούν συνθήκες νομιμότητας, ανθρωπιάς και απόλυτου σεβασμού».

Με την ίδια επιστολή οι κάτοικοι ζητούν «να καταγραφούν και να εκτιμηθούν οι υλικές καταστροφές και να καταλογιστούν σε βάρος των υπευθύνων καθώς και να τιμωρούνται οι ένοχοι με όλα τα μέσα που προβλέπουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους και γενικά να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου στις περιοχές που πλήττονται από τις συνεχώς υποτροπιάζουσες καταστροφικές συμπεριφορές μιας άκρως αντικοινωνικής και παραβατικής κτηνοτροφίας».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ιεράπετρας Μανώλης Φραγκούλης τονίζει: «Οι κάτοικοι προφανώς έχουν δίκιο. Ζητάμε άμεσες λύσεις από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ώστε να επιβιώσουν όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες στον τόπο μας. Καταδικάζουμε ασφαλώς τις παραβατικές συμπεριφορές. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές πως ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει κάθε φορά και να δεσμεύει τα ανεπιτήρητα ζώα. Λύση θα ήταν η επαναφορά ενός μηχανισμού σύνδεσης της παραβατικότητας με την επιδότηση. Αν δηλαδή για κάποιον κτηνοτρόφο υπάρχουν καταγγελίες και μηνύσεις για υποτροπιάζουσα συμπεριφορά, τότε αυτομάτως να κόβεται η επιδότηση που παίρνει για το κοπάδι του».

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες περιοχές του νομού. Στο Σίσι του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι επίσης πολεμικό το κλίμα με άλλον βοσκό που λυμαίνεται τις καλλιέργειες, ενώ στη Λάστρο του Δήμου Σητείας οι κάτοικοι έστειλαν στις 31 Αυγούστου επιστολή στον δήμαρχο, ζητώντας τη λήψη μέτρων σε διάστημα 10 ημερών, ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες τους, που, όπως λένε, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων έχουν μετατραπεί από καλλιεργημένες εκτάσεις σε άγονες περιοχές, καταστρέφοντας κόπους ετών και υπονομεύοντας την οικονομική επιβίωση πολλών οικογενειών.

Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι ζητούν να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στις περιοχές που πλήττονται από το πρόβλημα, με στόχο τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Επίσης να καταστεί υποχρεωτική η σήμανση των ζώων, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των ιδιοκτητών τους και η ανάληψη της ευθύνης για τις ζημιές που προκαλούν και, τέλος, να αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με τους υπεύθυνους κτηνοτρόφους, με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων τρόπων συνύπαρξης των αγροτικών και των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.09.24