«ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν μεθοδεύσεις που τους στερούν γιατρούς και ζητούν αμέσως νέες και μόνιμες προσλήψεις.

Το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν Δημόσια Υγεία υπερασπίζονται οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, διοργανώνοντας απόψε συλλαλητήριο ενάντια στη διαχρονική απαξίωση και υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας στη νοτιοανατολική Κρήτη. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποστελέχωση του νοσοκομείου της πόλης με την ταυτόχρονη συσσώρευση υπηρεσιών και ειδικοτήτων στον Αγιο Νικόλαο, με μόνο επιχείρημα ότι είναι η πρωτεύουσα του Νομού, αγνοώντας κάθε πληθυσμιακή και οικονομική κατανομή.

Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας καταγγέλλει μεθοδεύσεις σχετικά με την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου αποφασίστηκε να υπάρξει αίτηση για πέντε θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο, την ώρα που οι ανάγκες του έφταναν τους 11. Ωστόσο, σε νέα συνεδρίαση, αναιρέθηκε η πρώτη απόφαση και τελικά ζητήθηκε μόνο μία θέση γιατρού για την Ιεράπετρα.

«Συνεχίζεται η ύπουλη μεθόδευση που θα έχει αποτέλεσμα την υφαρπαγή γιατρών από το Νοσοκομείο μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος. «Ζητάμε άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών με βάση όχι τον ισχύοντα Οργανισμό αλλά τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου και διεκδικούμε το αυτοδιοίκητο του ιδρύματος», λέει ο κ. Μαμαντόπουλος.

Ανδρέας Μαμαντόπουλος

«Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να περιφρονούν έναν πληθυσμό που μοχθεί στην εσχατιά της χώρας; Ποιος τους είπε ότι υπάρχει πληθυσμός στην Ελλάδα με λιγότερα δικαιώματα στην υγεία και τη ζωή;» αναφέρεται στο κάλεσμα για τη σημερινή διαδήλωση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, πολλοί γιατροί του Νοσοκομείου έκαναν ήδη αιτήσεις για να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και πολλοί άλλοι ετοιμάζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Ηρακλείου με τις προκηρύξεις Οκτωβρίου, αφού προσφέρονται ελκυστικότερες θέσεις αλλού και όχι στο Νοσοκομείο της πόλης που το έχει τόσο ανάγκη.

Στο κάδρο των διαμαρτυριών μπαίνει και ο σημερινός αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου που καταγγέλλεται για υπαναχωρητική στάση στις μεθοδεύσεις υποβάθμισης αλλά και για απαξιωτική συμπεριφορά εις βάρος των εργαζομένων και όσων αγωνίζονται για την αναβάθμιση του ιδρύματος.

Το ιστορικό

Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της τρόικας (εσωτερικού και εξωτερικού). Ηδη από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το Λασίθι συνολικά ήταν «case study» για τις συγχωνεύσεις στην Υγεία αφού δεν δικαιολογούνταν τρία νοσοκομεία στις τρεις αντίστοιχες πόλεις (Αγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία). Φυσικά, ποτέ ο κ. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι δεν διαπίστωσαν τις πραγματικές αποστάσεις, το οδικό δίκτυο κτλ, και δεν χρειάστηκε να κάνουν εσπευσμένα με ασθενοφόρο τη διαδρομή, π.χ., Σητεία – Αγιος Νικόλαος.

Το χειρότερο ήταν ότι βρήκαν πρόθυμους συνεργάτες εντός συνόρων. Ως υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέθεσε στον καθηγητή Λιαρόπουλο να συντάξει μελέτη για ένα και μοναδικό νοσοκομείο σε όλο το Λασίθι, η οποία αποτέλεσε και επίσημη κυβερνητική πολιτική. Ακολούθησαν οργισμένες διαδηλώσεις που έφτασαν μέχρι και σε επεισόδια εις βάρος κυβερνητικών στελεχών που έφταναν στην περιοχή, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος μόνο πρόσφατα, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε να ξαναπεράσει τα σύνορα του νομού Λασιθίου.

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος πέθανε το 2020 αφού προηγουμένως πρόλαβε να μεταπηδήσει στο Ποτάμι και να πει το μνημειώδες «Βάστα, Γερούν» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τελικά, τα τρία νοσοκομεία παρέμειναν στο Λασίθι, αλλά συγχωνεύτηκαν σε έναν οργανισμό, λειτουργώντας πλέον διοικητικά ως ένα. Τα απανωτά προβλήματα που έφερε η συγχώνευση αυτή εξακολουθούν να βγάζουν στον δρόμο τους πολίτες και στις τρεις πόλεις.

Η αποψινή διαμαρτυρία διοργανώνεται στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο εξαιτίας του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη και της αυταρχικής διοίκησης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 29.09.2022