ΠΟΙΝΗ-ΧΑΔΙ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΦΟΒΕΡΗΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης ουσιαστικά απαλλάσσει 46χρονο που κακοποίησε σεξουαλικά με σκουπόξυλο έναν νεαρό, επειδή τόλμησε να συνάψει σχέση με την κόρη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σκεπτικό ότι ο δράστης δεν απέβλεπε σε προσωπική ικανοποίηση, αλλά σε τιμωρία και εξευτελισμό του θύματος, η εξαετής κάθειρξη που επεβλήθη πρωτόδικα μεταβλήθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για παράνομη κατακράτηση.

Άλλοθι στη βία, και μάλιστα εναντίον των αδυνάμων, παρέχει δικαστική απόφαση στηνΚρήτηγια μια υπόθεση που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία τον Ιανουάριο του 2012 για την αγριότητα του δράστη σε βάρος του θύματος. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι Ηρακλείου όπου ένας 39χρονος (τότε) πατέρας κακοποίησε σεξουαλικά τον 18χρονο φίλο της κόρης του επειδή δεν ενέκρινε τον δεσμό τους. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του παιδιού, ο 39χρονος τον είχε καλέσει για να μιλήσουν όταν έμαθε για τον δεσμό των δύο παιδιών.

Όταν συναντήθηκαν, ο πατέρας χτύπησε τον νεαρό με τα χέρια του σε όλο το σώμα αλλά και με μεταλλικό εργαλείο το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε για να βασανίσει το θύμα του στα γεννητικά όργανα, ενώ στη συνέχεια του έδεσε τα χέρια με αυτοκόλλητη ταινία και τον οδήγησε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με τη βοήθεια ακόμα δύο ατόμων. Εκεί ο πατέρας βίασε με σκουπόξυλο τον 18χρονο, ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσε την πράξη του. Το παιδί κατέληξε βαρύτατα τραυματισμένο και σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο όπου κατήγγειλε όσα συνέβησαν, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και από την ιατροδικαστική εξέταση στην οποία υπεβλήθη.

Ο πατέρας του κοριτσιού τότε είχε διαφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και παρουσιάστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις στις Αρχές. Στο πρωτόδικο δικαστήριο ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο 18χρονος που είχε κακοποιήσει το παιδί του, ενώ είχε υποβάλει και μήνυση εις βάρος του νεαρού για βιασμό της κόρης του, κατηγορία όμως για την οποία ο 18χρονος αθωώθηκε. Στον πατέρα το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης πέντε ετών και δέκα μηνών, για τις κατηγορίες του βιασμού, της σωματικής βλάβης και της παράνομης κατακράτησης.

Άλλη τροπή

Ωστόσο, η δίκη πήρε άλλη τροπή κατά την επανάληψή της σε δεύτερο βαθμό, πριν από λίγες μέρες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ΑνατολικήςΚρήτης, όπου ο 46χρονος, σήμερα, δράστης κρίθηκε εκ νέου ένοχος αλλά του επεβλήθη ποινή–χάδι. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της υπόθεσης, ωστόσο σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το δικαστήριο έκρινε πως ο δράστης διέπραξε τη σεξουαλική κακοποίηση του θύματος με σκοπό όχι τη δική του ικανοποίηση αλλά την τιμωρία και τον εξευτελισμό του νεαρού. Αν και από την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα δεν προκύπτει πουθενά ότι το αδίκημα του βιασμού τελείται μόνο αν ικανοποιείται ο δράστης, το δικαστήριο είχε άλλη άποψη και φάνηκε να υπερβαίνει τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο κάνοντας μια εντελώς ανεδαφική κρίση, παραβλέποντας το ρητά διατυπωμένο άρθρο 5, όπου ορίζεται πως «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη».

Ωστόσο, με βάση το σκεπτικό της… «μη ικανοποίησης» στη συγκεκριμένη υπόθεση, η κατηγορία του βιασμού (που είναι κακούργημα) μετατράπηκε εντελώς αυθαίρετα σε παράνομη βία (που αποτελεί πλημμέλημα) και τέθηκε στο αρχείο λόγω παρέλευσης πενταετίας (σ.σ. έχουν πλέον παρέλθει επτά χρόνια από το περιστατικό). Επίσης στο αρχείο λόγω παραγραφής τέθηκε η κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης και τελικά ο 46χρονος κρίθηκε ένοχος μόνο για την κατηγορία της παράνομης παρακράτησης για την οποία το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και συνεπώς παρέμεινε ελεύθερος.

Αν και η υπόθεση με τον βασανισμό του νεαρού είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις το 2012, καθώς υπήρξαν και φόβοι αντεκδίκησης από την οικογένεια του παιδιού, εντούτοις η αρχική καταδίκη και η βαριά τιμωρία στον δράστη άμβλυναν τις εντάσεις. Ωστόσο, η απόφαση του Εφετείου ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου και αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στο νησί καθώς στην ουσία επιβραβεύεται η «μάτσο» συμπεριφορά τουΚρητικούπατέρα όταν νομίζει ότι κάποιος πειράζει την κόρη του και επιδέχεται πολλές διαφορετικές αναγνώσεις, ειδικά στην ενδοχώρα τηςΚρήτης.

Απανωτά περιστατικά

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κρητική κοινωνία προσπαθεί να συνέλθει από απανωτά περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με θύματα συνήθως γυναίκες και μικρά παιδιά.

Μόλις πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε στο νησί ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός (επί 15 χρόνια) ενός κοριτσιού από τον ίδιο του τον πατέρα στην Κίσσαμο, την προηγούμενη εβδομάδα ένας 54χρονος σκότωσε τη γυναίκα του στη Νέα Αλικαρνασσό επειδή θεώρησε πως τον απατούσε και μόλις μία μέρα πριν τα από Χριστούγεννα ένας 38χρονος αφέθηκε ελεύθερος παρά την καταγγελία της ίδιας του της συζύγου ότι ασελγούσε στα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 27.12.2019