«ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΡΗΤΡΑ… ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο με βολές στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια αλλά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική τακτική ● Συναντήσεις με επαγγελματίες και αγρότες της Κρήτης.

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της ακρίβειας έκανε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας και σαφείς αιχμές για την τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη ως προς το αίτημα για τη διενέργεια εκλογών.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η ρήτρα αισχροκέρδειας Μητσοτάκη», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άκουσε τα μεγάλα παράπονα επαγγελματιών, εμπόρων αλλά και αγροτών ειδικά για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα επαγγελματιών που του έδειξαν τους λογαριασμούς που έχουν λάβει. «Πώς είναι δυνατόν να κοστίζει 400 ευρώ [το ρεύμα] και να έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.400 ευρώ; Αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής –και θέλω να το πω με πλήρη επίγνωση του τι λέω– είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Είναι η ρήτρα της αισχροκέρδειας, την ευθύνη της οποίας έχει η κυβέρνηση που ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους, ωστόσο, ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από την ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρθηκε «σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις», χωρίς όμως να κατονομάσει ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας περιηγήθηκε στην κεντρική αγορά της πόλης, είχε συναντήσεις με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρηματίες του νομού, ενώ το μεσημέρι μίλησε σε ανοιχτή συνάντηση με πολίτες, κυρίως εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, στο χωριό Προφήτης Ηλίας.

«Δεν υπήρξε χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, τον κόσμο της παραγωγής», είπε ο ίδιος, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα αγροτικά τιμολόγια, οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε πως με τις υπάρχουσες συνθήκες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, καθώς τις επιπτώσεις του πολέμου δεν τις έχουμε δει ακόμα, και ζήτησε άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Πριν αναχωρήσει από το Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Απάντηση Οικονόμου

Στις δηλώσεις Τσίπρα από το Ηράκλειο απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Οσο η κυβέρνηση προσφέρει στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων ακρίβειας και τον σκληρό αγώνα που δίνουν καθημερινά πολίτες και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας, με ένα λόγο ξύλινο και χιλιοπαιγμένο, προσφέρει ψεύτικα λόγια και άτοπες διαπιστώσεις. Μόνο που δεν καταλαβαίνει ότι τώρα είναι ο καιρός των έργων και όχι των λόγων. Η κοινωνία ζητά στήριξη, σταθερότητα και ασφάλεια και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει, πασχίζει καθημερινά σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας, ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν ιδιοτέλειας και μικροσυμφερόντων, καταστρώνει εκλογικά σενάρια. Βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.04.2022