ΠΗΡΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ… «ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ» Ο ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στις σειρήνες της συγκυβέρνησης ενέδωσε, χωρίς πολύ κόπο είναι αλήθεια, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, μέχρι πρότινος σφοδρός επικριτής της Μέρκελ και των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Με μια δήλωση που θύμιζε και λίγο από ποδοσφαιρική μεταγραφή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τον κ. Χατζημαρκάκη στη θέση του πρέσβη επί τιμή.

Τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά έμπειρο Ευρωπαίο πολιτικό» και πανηγύρισε τη μεταγραφή αναγνωρίζοντάς του πως, παρ’ όλο που είχε το δικό του κόμμα, βρήκε «το θάρρος να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης για συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων».

Και για να επιβεβαιώσει ο Ευ. Βενιζέλος την πλήρη υποταγή τού, μέχρι χθες, «αντιμερκελικού» ανδρός είπε προς τους δημοσιογράφους πως ο Χατζημαρκάκης «είναι έτοιμος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες αποστολές στο εξωτερικό υπό τις οδηγίες μου…».

Από την πλευρά του ο Γ. Χατζημαρκάκης δήλωσε πως θα αξιοποιήσει για την πατρίδα, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις επαφές που έχει αποκτήσει τα τελευταία 20 χρόνια στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία. «Ξεκινώ ένα δρόμο ευθύνης για την πατρίδα. Όπως κάθε Έλληνας, νιώθω περήφανος για αυτό. Υπόσχομαι μόνο πολλή δουλειά», είπε προσπαθώντας να συγκινήσει τα πλήθη.
Ωστόσο, η επαγγελματική αποκατάσταση Χατζημαρκάκη έχει μεγάλες δόσεις πολιτικής συναλλαγής. Ο ίδιος αναζητούσε εναγωνίως στέγη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, όντας περίπου απόβλητος από τη Γερμανία. Η πολιτική του καριέρα στη χώρα στην ουσία τελείωσε από το 2011, όταν το Πανεπιστήμιο της Βόννης του πήρε πίσω τον διδακτορικό τίτλο με την κατηγορία ότι είχε αντιγράψει πηγές, τις οποίες δεν είχε αναφέρει. Τη θέση που είχε καταλάβει στην προηγούμενη Ευρωβουλή με το Κόμμα των Φιλελευθέρων την κράτησε μέχρι τη λήξη της θητείας και φυσικά ούτε καν διεκδίκησε να είναι υποψήφιος με κάποιο από τα γερμανικά κόμματα στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στην Ελλάδα, πάντως, είχε καλύτερη τύχη. Με λίγες αντιμνημονιακές κορώνες, με συχνές επιθέσεις στην πολιτική της Μέρκελ και κινούμενος στο θολό πολιτικό χώρο από το κέντρο μέχρι τη… Δράση και τις παρυφές της Δεξιάς κατάφερε να πείσει περίπου 80.000 Έλληνες να τον ψηφίσουν. Μάλιστα, το ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν πάνω από αυτό και της ΔΗΜΑΡ και ίσως να φανεί χρήσιμο προσεχώς στα κόμματα της συγκυβέρνησης ενόψει εκλογών. Ο ίδιος, πάντως, με νεότερη δήλωσή του διέψευσε ότι πρόκειται να προσχωρήσει σε ένα από τα δύο κόμματα. Ωστόσο, οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως η επιλογή του για τη θέση του πρέσβη επί τιμή «έτυχε θερμής υποδοχής και από τον Αντώνη Σαμαρά αφού οι δύο τους γνωρίζονται από παλιά»…
Πάντως, στο site του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες ακόμα υπάρχουν οι θέσεις του κ. Χατζημαρκάκη για την «οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα». Μάλλον από δω και στο εξής θα λέει διαφορετικά πράγματα στο εξωτερικό, υπό τις οδηγίες Σαμαρά και Βενιζέλου…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 11.11.2014