Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά με αρκετά «θα» η συνάντηση Τσιάρα με τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. ● Κάνουν «ταμείο» επιστρέφοντας στη Μεγαλόνησο οι παραγωγοί και καθορίζουν την παραπέρα στάση τους.
Με υποσχέσεις αλλά χωρίς ουσιαστικές λύσεις για τα βασικά θέματα που τους απασχολούν έφυγαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Κώστα Τσιάρα. Η συνάντηση αποτέλεσε στην ουσία συνέχεια της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου με το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 15/1 και τέθηκαν επί τάπητος τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοκόμων του νησιού.
«Στην ουσία ο Κώστας Τσιάρας επανέλαβε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στην πρόσφατη απάντηση ερώτησης του Ν. Ανδρουλάκη», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης. Στην ουσία ο υπουργός επανέλαβε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση για επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για εφαρμογή σταθερού χαμηλού τιμολογίου για τους αγρότες στο ρεύμα και για αρδευτικά έργα που έχουν δρομολογηθεί ειδικά στην Κρήτη.
Για χαμηλές προσδοκίες μετά το τέλος της συνάντησης μιλά στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς. «Ακούσαμε ξανά εξαγγελίες για πάγια ζητήματα όπως το θέμα του νερού, για την ενέργεια, για το μεταφορικό ισοδύναμο κτλ. Εάν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν, θα είναι σημαντικά βήματα, αλλά μένει, όπως και τις προηγούμενες φορές, να δούμε στην πράξη τι από αυτά θα γίνει» λέει ο ίδιος. Για τα ζητήματα του κτηνοτροφικού κλάδου ο κ. Τσιάρας υποσχέθηκε αποζημιώσεις για τη ζημιά που προκαλείται από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της ευλογιάς των προβάτων, που χτύπησε και την Κρήτη, αλλά και ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω του προγράμματος De Minimis, κυρίως ως προς την επιδότηση των ζωοτροφών. Πάντως, λόγω περιορισμένου χρόνου της συνάντησης, το ζήτημα της ευλογιάς δεν πρόλαβε να τεθεί συνολικά και παραπέμφθηκε σε επόμενες επικοινωνίες των κτηνοτρόφων με την ηγεσία του υπουργείου.
Σημαντική επίσης κρίνεται η αποδοχή από τον υπουργό δύο προτάσεων που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της Κρήτης για επιδότηση των αρδευόμενων ελαιώνων για το κλάδεμα ανανέωσης (σ.σ. ο κ. Τσιάρας είπε πως θα εξεταστεί σοβαρά από τις υπηρεσίες του υπουργείου) αλλά και για τη δημιουργία μιας νέας αγρονομικής περιφέρειας, αποκλειστικά για την ελιά και το ελαιόλαδο, κάτι που επίσης εξετάζεται θετικά από τον υπουργό.
Το γενικότερο κλίμα πάντως ήταν η παροχή υποσχέσεων, με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να παραμένουν καχύποπτοι καθώς αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν πάρει και στο παρελθόν, αλλά χωρίς αντίκρισμα μέχρι σήμερα.
Σοβαρό «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, με την κυβερνητική πλευρά να φέρνει σχετική ρύθμιση η οποία καλύπτει 700 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει μόνο τα δάνεια που μεταφέρθηκαν από την πρώην Αγροτική Τράπεζα σε ένα fund, τη στιγμή που το πρόβλημα αφορά πολλαπλάσιο αριθμό οφειλετών.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για τον πρωτογενή τομέα, «το προσχέδιο που έγινε γνωστό έχει τεράστιες ασάφειες και δεν ικανοποιεί τον αγροτικό κόσμο καθώς πολλές περιπτώσεις δανείων δεν αναγνωρίζονται ως αγροτικά από τα funds και αντιμετωπίζονται ως δάνεια επένδυσης». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου στην Κρήτη προκειμένου να κάνουν αποτίμηση της συνάντησης και να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, σε συντονισμό και με τις επιτροπές των μπλόκων που στήνονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.