ΠΕΤΑΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ; ΠΕΤΑΕΙ… ΑΝ ΕΙΝΑΙ VIP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με όπλο το χρήμα και τα «παραθυράκια» του νόμου, καλοί πελάτες από «απαγορευμένες» χώρες κάνουν ήδη διακοπές στην Ελλάδα ● Ο φακός της «Εφ.Συν.» συνέλαβε χθες Βρετανούς που βρίσκονταν επί μία εβδομάδα στην Κρήτη με… ειδική άδεια.

Τα βλέμματα των δημοσιογράφων τράβηξε χθες μια πτήση από τo Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Από τις τρεις προγραμματισμένες αφίξεις (από Μπέρμιγχαμ, Λονδίνο και Μάντσεστερ), ενημερωθήκαμε πως η μία, αυτή από το Λονδίνο, ερχόταν άδεια, όχι για να φέρει αλλά για να πάρει Βρετανούς επιβάτες από τηνΚρήτη. Όπως ήταν φυσικό τέθηκαν ερωτήματα ως προς το πώς και γιατί βρίσκονταν Βρετανοί στηνΚρήτη, αφού μέχρι (προ)χθες απαγορευόταν να ταξιδέψουν, με ποιο καθεστώς και πότε ακριβώς είχαν έρθει κτλ.

Το αεροσκάφος πράγματι έφτασε άδειο στη 1 το μεσημέρι και επρόκειτο να αναχωρήσει μία ώρα αργότερα από το Ηράκλειο για το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, μεταφέροντας 23 επιβάτες. Αρχικά πήραμε την απάντηση ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, μάλλον σχετιζόμενους με τον τουρισμό, οι οποίοι είχαν πάρει ειδική άδεια και είχαν φτάσει πριν από μία εβδομάδα στο νησί για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα του check in για τη συγκεκριμένη πτήση, στο γκισέ των αναχωρήσεων είδαμε να περιμένουν στην ουρά οικογένειες με μικρά παιδιά, τουλάχιστον ένα προσχολικής ηλικίας και δυο έφηβες κοπέλες, που μάλλον δεν μπορούν να θεωρηθούν «επιχειρηματίες». Μαζί τους ήταν και κάποιοι Έλληνες υπάλληλοι ταξιδιωτικών γραφείων οι οποίοι μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε, ενώ κανένας από τους συγκεκριμένους επιβάτες δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Οι «επιφανείς» επιβάτες σε λίγο πετούν για το Λονδίνο.
Η vip πτήση από Ηράκλειο προς Λονδίνο (η 4η στον πίνακα).

Η εικόνα θυμίζει την πρόσφατη περίπτωση της πτήσης της TUI από τη Σουηδία στη Ρόδο, με τους τουρίστες που «βαφτίστηκαν» επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, υπόθεση που εξέθεσε τον υπουργό Τουρισμού και το κυβερνητικό επιτελείο. Στη χθεσινή περίπτωση του Ηρακλείου μαθαίνουμε πως τελικά επρόκειτο για ομάδα επισκεπτών… VIP που είχαν τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν στη χώρα μας παρά τις απαγορεύσεις. Και προφανώς βασικότερη όλων των προϋποθέσεων είναι η οικονομική επιφάνεια. Μαθαίνουμε, μάλιστα, πως σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα πολλές «ειδικές» πτήσεις, κυρίως πλούσιων πελατών, που σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές μπορούν να έρχονται στη χώρα, ασχέτως από πού προέρχονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στηνΚρήτηεπιφανείς οικονομικά πολίτες από τη Βρετανία, την Αμερική, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες «απαγορευμένες» χώρες, οι οποίοι με σχετικά απλές διαδικασίες παρακάμπτουν τους περιορισμούς. Και φυσικά αυτό δεν είναι παράνομο, αφού στους περιορισμούς αυτούς και στη σχετική ΚΥΑ προβλέπονται δεκάδες εξαιρέσεις (π.χ. στελέχη κυβερνήσεων και διπλωματικών αποστολών, κάτοχοι βίζας μακράς παραμονής, ειδικές ομάδες επιχειρηματιών, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων κτλ) που μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Ακριβή στοιχεία για τα ιδιωτικά τζετ που φτάνουν στα αεροδρόμια δύσκολα δίνονται στη δημοσιότητα, ωστόσο είναι προφανές πως η οικονομική ευχέρεια των επιβατών τους μπορεί με τη βοήθεια των «παραθύρων» του νόμου να παρακάμψει τους περιορισμούς. Κοινώς, από πλούσιους δεν κολλάει, από φτωχούς κολλάει περισσότερο…

Το μόνο παρήγορο είναι πως, όπως μας ενημερώνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, για τις ιδιωτικές πτήσεις έχει δοθεί εντολή να υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού όλοι ανεξαιρέτως οι επιβαίνοντες και όχι δειγματοληπτικά με βάση τον ειδικό αλγόριθμο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες πτήσεις.

Κρυφτούλι με τα κρούσματα

Συνεχίζεται το «κρυφτό» των κρατικών υπηρεσιών σχετικά με τον αριθμό των εισερχόμενων κρουσμάτων στους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό (covid19.gov.gr), στηνΚρήτηκαταγράφονται συνολικά 30 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, επισήμως, από τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού, μέχρι το άνοιγμα των συνόρων είχαν καταγραφεί μόνο τα 19 από αυτά, εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο. (Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε στις 17/6 – ο νεαρός Σουηδός που εργαζόταν στην εταιρεία Teleperformance στα Χανιά).

Από τότε δεν έχει υπάρξει άλλη επίσημη ενημέρωση για κρούσμα που καταγράφηκε στην Κρήτη και συνεπώς υπολείπονται ακόμα 11 κρούσματα για να συμφωνεί η εικόνα με αυτήν που αποτυπώνεται στον χάρτη του ΕΟΔΥ. Για τα 4 από αυτά (δύο στο Ηράκλειο και δύο στα Χανιά) υπάρχουν μόνο ανεπίσημες πληροφορίες, ενώ για τα υπόλοιπα 7 υπάρχει πλήρης συσκότιση. Η τακτική αυτή επιτείνει την ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης και εν τέλει προκαλεί μεγαλύτερη δυσφήμηση για τους τουριστικούς προορισμούς από αυτήν που υποτίθεται πως αποτρέπει.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.07.2020