Ακόμα μία τρομοκρατική επιχείρηση εξαπέλυσε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ εναντίον του νέου Στολίσκου για την Ελευθερία που είχε κατεύθυνση το αποκλεισμένο λιμάνι της Γάζας. Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν με πειρατικό τρόπο το σουηδικό αλιευτικό σκάφος Marianne, το οποίο ήταν επικεφαλής ενός στολίσκου τεσσάρων σκαφών που επιχείρησαν εκ νέου το σπάσιμο του αποκλεισμού των περίπου 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.
Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Σουηδία και με τελευταίο σταθμό την Κρήτη, απέπλευσε την προηγούμενη Παρασκευή 27/6 για τη Γάζα, μεταφέροντας στους ανθρώπους εκεί φάρμακα, τρόφιμα και φωτοβολταϊκά (καθώς είναι γνωστή η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος).
Στο Marianne επέβαιναν 18 μέλη του κινήματος, μεταξύ των οποίων ο πρώτος πρόεδρος της Τυνησίας μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, δρ Μονσέφ Μαρζούκι, ο Αραβας βουλευτής της Κνεσέτ, Μπάσελ Γκάτας, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ανα Μιράντα και εφτά δημοσιογράφοι.
Οι Ισραηλινές δυνάμεις οδήγησαν το σκάφος στο λιμάνι του Ασντόντ, συλλαμβάνοντας όλους τους ακτιβιστές, ενώ τα υπόλοιπα τρία ιστιοφόρα που το συνόδευαν επέστρεψαν μαζί με τα πληρώματά τους στην Κρήτη. Για τους επιβαίνοντες του Marianne εκφράζονται φόβοι πως έχει ασκηθεί βία πάνω τους, αν και το Ισραήλ διαψεύδει τη σχετική πληροφορία.
Στο Λαύριο το Άη Νικόλας
Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι του Λαυρίου παραμένει το σκάφος Άη Νικόλας, που είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη αποστολή του Καραβιού για τη Γάζα. Μετά την είδηση για την πειρατεία στο Marianne εκδηλώθηκε προβληματισμός μεταξύ των μελών της αποστολής (που προέρχονται από 19 χώρες), για το αν είναι σκόπιμο να ξεκινήσει άμεσα και η δική τους δράση, ή να δοθεί αναβολή για διάστημα περίπου δύο μηνών.
Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της αποστολής του Άη Νικόλα, τόνισε πως, παρά τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, στα μέλη της ελληνικής αποστολής πέφτει ένα «αγωνιστικό βάρος και προνόμιο, καθώς με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα λειτουργεί ως προγεφύρωμα ειρήνης σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή και για την ελάφρυνση του πόνου σχεδόν 2 εκατομμυρίων αποκλεισμένων ανθρώπων στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».