ΠΑΤΗΣΕ ΚΡΗΤΗ Η «ΟΜΙΚΡΟΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μόνιμος κάτοικος Νοτίου Αφρικής που ήρθε για Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Με ήπια συμπτώματα, καθώς είναι διπλά εμβολιασμένος.

Συγκρατημένη ανησυχία επικρατεί στα Χανιά μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης «Ο» σε πολίτη που ταξίδεψε από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Κρήτη.

Ο 44χρονος άνδρας, που ζει μόνιμα στην πόλη της Νότιας Αφρικής, ταξίδεψε στα Χανιά μέσω Αθήνας στις 26 Νοεμβρίου για να επισκεφθεί την οικογένειά του που ζει στην Κρήτη. Το rapid test στο οποίο υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» βγήκε αρνητικό, ωστόσο επειδή ο ίδιος είχε ελαφρά συμπτώματα, μετέβη τις επόμενες ημέρες και σε ιδιωτική κλινική όπου έκανε τεστ PCR. Το τεστ αυτό είχε θετική ένδειξη και άμεσα ειδοποιήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης καθώς υπήρχε υποψία λόγω της προέλευσης του ασθενούς.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, δόθηκε από την αρχή βάρος στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων. «Το δείγμα μεταφέρθηκε αυθημερόν από την ιδιωτική κλινική των Χανίων στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου χθες το πρωί διαπιστώθηκε ότι όντως πρόκειται για τη μετάλλαξη Ο» αναφέρει η ίδια.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του με ήπια συμπτώματα και δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία, καθώς ήταν ήδη εμβολιασμένος με τις δύο δόσεις. Οι στενές του επαφές έχουν ελεγχθεί και προς το παρόν δεν υπάρχει άλλο θετικό κρούσμα στον περίγυρό του. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι γιατροί από το ιολογικό εργαστήριο, χρειάζεται επαγρύπνηση για τις επόμενες ημέρες καθώς είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα με κάποια καθυστέρηση.

Το έμαθε από τα κανάλια

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο ίδιος ο ασθενής σε συνεντεύξεις του, κανένας επίσημος φορέας δεν τον ενημέρωσε πως είναι ο «ασθενής 0» για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στη χώρα μας.

«Το έμαθα από τα κανάλια ότι το δείγμα μου βγήκε θετικό στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Κανένας επίσημος οργανισμός δεν με ενημέρωσε. Είμαι εμβολιασμένος και μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Ταξίδευα από Νότια Αφρική για Ελλάδα, και μετά Αθήνα – Χανιά. Έχω κάνει όλα τα απαιτούμενα rapid και PCR τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά και μετά, στην τέταρτη ημέρα, βγήκα σε ένα rapid θετικός», ανέφερε ο ίδιος.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.12.2021